Cai Guo-Qiang: My Stories of Painting.

Op 29 september 2016 werd de Bonnefanten Award for Contemporary Art 2016 (BACA) uitgereikt aan Cai Guao- Qiang.

De BACA is een voornaamste prijs voor internationale beeldende kunst in Nederland. Dit jaar werd het voor de negende keer uitgereikt. De Award is een eerbetoon aan een levende niet Westerse kunstenaar. De prijs bestaat uit € 50,000,–, een publicatie en een solotentoonstelling.

De tentoonstelling van Cai Guo-Qiang ” My Stories of Painting” is tot en met mei 1 mei 2017 te zien.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van een kunstenaar die op zoek is naar zijn eigen-ik-als-kunstenaar.  Meer dan honderden werken uit allerlei periodes van zijn leven worden tentoongesteld.

Als museumbezoeker ga je op verkenning van de diverse schilderstechnieken van Cai Guo-Qaing.

In de tentoonstelling begin je in China van water- en olieverfschilderijen en eindigt met schilderijen die de kunstenaar in zijn woonplaats New York maakt.

Cia Gua Quiang wist niet zeker of hij wel traditionele Chinese schilderkunst, net zoals zijn vader, wilde maken. Hij voelde zich meer aangetrokken tot verschillende stijlen zoals impressionisme en  pointillisme. Hij werd beïnvloed door Vincent van Gogh en Wassili Kandinsky en ook door Russische Isaac Levitan.

De kunstenaar heeft een hele dikke geldprijs gewonnen.

Daar kan hij duizenden liters verf van kopen. Zou hij bij het in ontvangst nemen van de cheque terug gedacht hebben aan de jaren ’70 en ’80?

In die periode had Cia Gua Quaing het geld niet om olieverf te kopen en zelfs geen schildersdoek betalen. In plaats daarvan gebruikte hij verpakkingskarton die hij met gekookte lijm van beenderen aan elkaar plakte. Als hij “mooiere doeken” wilde plakte hij mondkapjes en gaas op het karton.

Het zelfportret (1979)is gemaakt van houtskool op papier. Daarnaast zie je Portret van vader (1980) .

In de tentoonstelling zijn er ook kunstwerken van de familie van Cai  Guo Qiang te zien zoals van zijn grootmoeder, ouders, echtegenoten en zijn dochters.

De vader van Cai Guo Qiang, Cai Ruiqin tekende op luciferdoosjes met inkt, pen en potlood.

Een museumbezoek doe ik altijd op mijn roostervrije dag en de dagen waarop de kids hun eigen activiteiten hebben.

Dit doe ik bewust omdat ik de kids niet wil besmetten met MIJN museum-virus. Beiden vinden een museumuitstapje erg leuk, maar ik ben bang dat als ik ze teveel meeneem met kunstkieken.nl dat ze het dan niet meer leuk vinden en een museum als iets naars gaan zien.

De dochter van Cai Gua Giang, Wen- You Cai , dochter van de kunstenaar schreef een boek “When You Make No Art” over haar negatieve musea-ervaringen.

De jongste dochter, Wenhao van Cai Gua Qaing heeft vanaf jongs af aan gezegd dat ze kunstenaar in New York wilt zijn.

Ze volgde haar vader overal en heeft veel meesterwerken gezien waardoor ze bewuster is gaan schilderen. Zoals je ziet maakt ze echt mooie tekeningen en is ze erg creatief met dat pluk eigen haar in de tekening.

Cai Guo-Qiang – Seasons of Life: Fall

Cai Guo-Qiang – Poppy Hallucination

In de laatste zaal zie je de musstee’s: De serie Seasons of Life. Lente, Zomer, Herfst en Winter onder andere geschilderd met buskruit.

Iedere kunstwerk bestaat uit 4 panelen en de tekeningen zijn gemaakt van buskruit op doek. Ze zijn prachtig. Echt prachtig!

Een andere mustsee in de tentoonstelling is de film One Night Stand.

In 2013 nodigde Cia Gua Qiang 50 stellen uit de hele wereld om vanuit een rondvaartboot getuige te zijn van een 12 durende vuurwerkexplosie. Het vuurwerk stond voor het seksueel liefdesspel, wat naar verluidt altijd en minstens  12 minuten duurt. Het vuurwerk laat het voorspel, hoogtepunt en naspel zien. De film duurt 3.43 minuten.

De tentoonstelling Cai Guo-Qiang; My Stories of Painting is te zien tot en met 1 mei 2017.

Ik weet nu al dat ik deze tentoonstelling niet snel zal vergeten. Het is de eerste keer dat ik een menselijke kant van een kunstenaar zie.  Het gevecht  waarmee Cia Gua Qiang met zichzelf is aangegaan om kunstenaar te worden en te zijn is mooi om te zien. Het is voelbaar.

Met de gedachte dat ik Cia Gua Qiang de BACA prijs van harte gun verlaat ik Bonnefanten.

Tot ziens Bonnefanten, ik kom graag weer vóór 1 mei 2017. Voor meer info kiek hier!

Ben jij naar de tentoonstelling geweest? Wat vond je ervan?

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

3 reacties

  1. Lijkt mij een mooie tentoonstelling. Goed dat jij ook jou passie volgt. Ga zo door. Ik kijk altijd uit naar een nieuwe mail. Dank weer Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.