Zie jij mij? Blikexpressie

Eindelijk ben ik weer naar een tentoonstelling van de Melkweg Expo geweest.

Ik heb haar het afgelopen jaar erg verwaarloosd en absoluut geen aandacht aan gegeven.

Het idee om op blog-avontuur te gaan is hier begonnen toen heette Melkweg Expo nog Melkweg Galerie. Mijn blog heette nog Unairconnu.Tot vorig jaar werkte ik nog tien tramhaltes verder van de galerij. Nu is dat 10 kilometers verder. Maar dat gegeven mag de pret niet bederven, ik ben van plan om haar dit jaar wel te blijven volgen.

Vanaf 11 januari aanstaande kun je hier naar de nieuwe tentoonstelling “Can You See Me”.

Gisteren werd de tentoonstelling geopend door minister Jet Bussemaker van OCW.

“Can You See Me” is een kunstproject waarbij je in de belevingswereld van twintig jong- volwassenen (20 – 30 jaar) die naar Nederland zijn gevlucht terecht komt.

Het zijn allemaal jongeren die in verschillende AZC-centra’s hebben gewoond. Allen hebben ze een label van “asielzoeker” of “vluchteling”op. Door middel van dit project proberen ze los te komen van dit label en laten ze zien dat deze jongen mensen bezig zijn om een bestaan op te bouwen.

Beeldend kunstenaar en visueel antropoloog Josje Priester zich achter dit fascinerende project samen met stichting de Vrolijkheid.

Josje ziet pinhole fotografie als de perfecte tool voor interactie visuele storytelling. Zij ondersteunt het project en de deelnemers creëren. Op de foto staat Josje voor de foto “Family” die gemaakt is door Mohammed Hassan (1994 – Yemen) in 2014.

De stichting Vrolijkheid maakt (kunst)projecten voor kinderen en jongeren in asielzoekerscentra in Nederland. Zij brengen hen in contact met kunstenaars en musici en werken nauw samen met theatergroepen, orkesten, musea en fotografen.

Alle tentoongestelde foto’s zijn gemaakt met zelfgemaakte pinhole camera’s van soda blikjes.

Met een klein gaatje in een blikje en lichtgevoelige papier kunnen er foto’s worden gemaakt. De foto’s hebben de deelnemers zelf ontwikkeld in een eigen gemaakte donkere kamer.

Van een pinhole foto weet je eén  ding zeker: je weet nooit hoe de foto er uit zal zien.

De scherpte van een foto hangt af van de grootte van het gaatje en van de afstand tussen het gaatje en de film. Hoe kleiner de pinhole hoe scherper de foto. Ook qua belichting kun je creatief zijn, zoals op de foto’s hier boven te zien is.

Ik vond het wonderbaarlijk dat er met een blikje zulke mooie foto’s gemaakt kunnen worden.

De tekstbordjes die bij de foto’s horen laten zien dat achter deze sprookjesachtige foto’s veel verdriet is.

Ik besef weer eens dat ik in een veilige samenleving ben opgegroeid en mijn kinderen hetzelfde kan bieden.

De tekst op de bordjes galmen tijdens de opening nog even door in mijn hoofd. Onder een genot van een glaasje champagne en midden in gezelligheid komt er toch (en telkens weer) eén gedachte in mijn op.

Ik besef dat ik immuun ben voor de testsirene, die iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur precies afgaat. Wat ik dan doe in de 1 minuut en 26 seconden die de sirene lang is? Ik werk rustig verder of neem ik nog een slok van mijn thee en kijk uit  naar mijn pauze moment. Niemand in mijn omgeving heeft zich ooit druk gemaakt om de sirene.

Maar stel dat hij een keer, op een andere dag dan een maandag, afgaat? Onafgebroken en meerdere keren? Wat dan? Ik zou denk ik in paniek raken. Eigenlijk weet ik niet wat ik zou doen. Ik zou snel de kinderen ophalen en rennen naar huis. Ik hoop nooit in een positie te komen waar ik mijn “thuis” achter moet laten.

Het is de eerste keer dat ik pinhole foto’s in reallife heb gezien.

Van alle foto’s die er tentoongesteld worden kan ik alleen maar zeggen dat ik ze allemaal even mooi zijn. In jongerentaal: het zijn vette toffe foto’s!

In de tentoonstelling kom je van alles te weten over het proces van pinhole fotografie. Zo kun je zien hoe het er voorafgaand  de expo aan toe ging.  Kun je zien hoe een pinhole camera wordt gemaakt en hoe de negatieven en het eindresultaat eruit zien.

Vanmiddag heb ik op het internet gezocht hoe je een pinhole camera kunt maken en hoe je de foto’s kunt ontwikkelen. Er zijn veel filmpjes over dit onderwerp te vinden.  Na het zien van de tentoonstelling wil ik het ook een keer uitproberen met de kids.

Je kunt vanaf aanstaande woensdag tot en met 12 februari 2017 naar de tentoonstelling “Can You See Me” in de Melkweg Expo. De toegang is gratis.

Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 12.00 – 21.00 uur.

Meer informatie over de expo vind je op: Melkweg Expo Wil je meer weten over het project kijk dan op canyouseeme.com

Ga jij naar de tentoonstelling? Ja! Laat dan weten wat je ervan vindt.

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

3 reacties

  1. Een prachtig, deskundig en gevoelsvolle verslag Sandra! Dit “uit de mond” van een zeer kritische, strenge ex-juf, die nu al 81 jaren is! Ik ben een zgn. “Eurasian” of doodgewoon een Indo-meisje. Heb van beide kanten van de wereld “eigenschappen” geërfd en ben dus erg “multicultureel”, ook met zijn bedenkingen af en toe hoor!!! Nogmaals MIJN COMPLIMENTEN!!!
    warme groeten van Kiki.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.