Selfmade Catharina

Sinds zaterdag kun je opnieuw naar de Hermitage voor een dosis Russische geschiedenis.

Dit keer kun je er alles te weten komen over Sophia Auguste Frederika van Anhalt – Zerbst, prinses van een klein Duits vorstendom, die later bekend werd als Jekaterina Aleksejevna oftewel Catharina de Grote.

Op het bovenstaande schilderij, in rococostijl, was Sophia nog maar zestien jaar oud en had haar eerste jaar in het Russische hof doorgebracht.

Op dit schilderij, zo jong als ze is, wist ze niet dat huwelijk in 1745 met grootvorst Pjort Fjodorovitjs al kort na de bruiloft zou stuklopen.

Ze vond haar echtgenoot, die regelmatig dronken, verstandelijk, lichamelijk onderontwikkeld en vooral burgerlijk. Tijdens haar huwelijk leerde ze Russisch, de geschiedenis van Rusland en andere landen, leerde paardrijden en ze las boeken. Ook droeg ze een geheim met zich mee; ze besloot dat ze haar eega van de troon zou werpen.

Zo gedacht zo gedaan. Op vrijdagochtend 28 juni 1762 werden haar coupplannen werkelijkheid.

Na de coup begon Catharina meteen met de herinrichting van Rusland.  Als aanhanger van de Verlichting wilde ze de lijfeigenschap en gelijke rechten voor alle burgers invoeren. Helaas kreeg ze tegenwerking van de adel en deed deze suggesties van de hand. Rusland werd groter onder haar hoede.

De herinrichting was letterlijk er er kwamen nieuwe bouwprojecten voor paleizen, kerken en overheidsgebouwen in Sint Petersburg.

Een leuk weetje is dat Catharina kunst verzamelde. In het begin waren dat alleen maar schilderijen.

Naast Rusland en kunst hield Catharina zich ook graag bezig met de liefde.

Catharina heeft 12 minnaars gehad.  Als ze genoeg van haar geliefde kreeg zocht ze een ander. Haar favoriet is altijd Grigori Potjomkin gebleven, ook nadat de relatie al beëindigd was. Ze was verzot op de Franse filosoof Voltaire en zag hem als haar leermeester.  In de periode 1763 tot aan zijn dood 1778 schreven ze elkaar brieven.

In de tentoonstelling is deze buste  (marmer – 1770 – 1775) van een jonge Voltaire te zien.

Niet heel bijzonder zou je denken.  Maar ik vind echt steengoed dat het sculptuur is gemaakt door een vrouwelijke beeldhouwster Marie-Anne Collot.

Zij hakte het op basis van afbeeldingen en niet naar het leven. Collot was vanuit Frankrijk naar Rusland gekomen om te helpen met het ruiterstandbeeld voor Peter de Grote. Ze maakte tijdens haar verblijf ook een buste  (marmer – 1796) van Catharina.  Het is het meest waarheidsgetrouw van alle beelden Catharina.  De tsarina was zo tevreden dat ze Collot een gouden snuifdoos en 500 roebel gaf.

Bovenstaand schilderij van Catharina is geschilderd door Vigilius Erksen.

Apart is dat Catharina je  aankijkt en tegelijkertijd en profil te zien is. Het schilderij heeft een tijd gehangen in het Marmerpaleis in Sint Petersburg bij haar geliefde Grigori Orlov. Later kwam het opnieuw in het bezit van de Romanovs. Het schilderij is speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd en schoongemaakt.

De kopie van de Grote Tsarenkroon is zeldzamer dan de originele.

Op het schilderij is ook de Grote Tsarenkroon afgebeeld. Dat is de originele versie die behoort tot de vaste tentoonstelling in de schatkamer van het Diamant Fonds van de Russische Federatie en mag Rusland niet verlaten.

Dit is een kopie maar is zelfs zeldzamer dan de originele. Het is gemaakt in 2012 om te vieren dat Catharina 250 jaar eerder gekroond werd.

De kroon heeft twee keer zoveel diamanten als de originele; maar liefst 11.352 echte diamanten. Midden op de hoofdband zit een grote ovale briljant van 10.11 karaat (ongeveer 2 gram). Op de kroon zit een zeldzame rode/roze toermalijn.  Het is waanzinnig mooi.

Als laatst wil ik je een aantal objecten uit de tentoonstelling laten zien.

 

Linksboven:  Dit zijn de gedragsregels (en straffen) in de Hermitage.  Ze zijn door de tsarin zelf bedacht en dit wandbord hing daar aan de wand.

Rechtsboven: Dit is letterlijke de stamboom van de Russische tsaren en is gemaakt van hout, fluweel, glas, metaal, goud en zilver.  Het is erg mooi om te zien.

Dit schrijfsetje (eind 18e eeuw) is zo ontzettend mooi!

Het is in de vorm van een wereldbol en gemaakt van staal. Dat mensen vroeger met een veer en inkt schreven.  Dit is pure geschiedenis!

Catharina de Grootste, zelfgeslepen diamant is te zien tot en met 15 januari 2017.

Het is een leerzame expositie waarin elk kunstwerk een verhaal over Catharina de Grote vertelt.  Catharina kende ik tot nu toe alleen van films en theater. Dit keer is  de audiotour erg verrassend en te leuk om het te missen.

Voor meer informatie kiek hier!

Fjjne avond!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

  1. Mijn complimenten voor de stukken van de afgelopen dagen. Informatief en toch plezant om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.