Who the F. is Banksy?

Op de vraag wie of wat Banksy is krijgen wij waarschijnlijk nooit een antwoord.

Banksy is de pseudoniem van een kunstenaar met Britse afkomst en zijn echte naam zou Robin Cunningham zijn. Zijn genre? Straatkunst in combinatie met sjabloontechniek; zodat hij snel zijn kunstwerken kan afmaken en zo ook zijn identiek geheim kan blijven houden. Slimme jongen die Banksy.

De enige die hem kent is fotograaf en tevens curator Steve Lazardis.

Hij werkte als tussenpersoon voor Banksy en heeft de website van de mystieke street-art kunstenaar geregistreerd. Misschien moeten we ons niet meer richten op de vraag wie Banksy nu eigenlijk is. Maar ons meer richten op wat hij de wereld te vertellen heeft.

Want dat de kunstenaar iets te melden heeft is onomstotelijk. Te midden van ratten, kinderen, politieagenten, politici en bekende personen komen zijn boodschappen via beeldtaal en woorden/ teksten over. Sommige kunstwerken voelen daarom erg beladen aan terwijl andere weer een lach van oor tot oor op je gezicht geven.

 De kunstwerken die in de tentoonstelling te zien zijn dateren uit de periode van 2000 tot en met 2006/2007.

Media at War (bovenste foto) en Flag Wall zijn sinds de Amerikaanse Banksy tentoonstelling “Barely Legal” uit 2006 niet meer aan de buitenwereld getoond.  De kunstwerken zijn immens. Ik had verwacht dat ze beiden een kleiner formaat hadden.

Ook Napalm (Can’t Beat That Feeling) en Flower Thrower (rechts) zijn er te zien. Van al deze kunstwerken word ik altijd een beetje stil en besef ik dat we in een wrede wereld leven.

De schilderijen Ufo en Guantanamo Bay zijn prachtig en een lust voor het oog!

Zo ook de sculpturen Bullet Proof David en Suicide Bomber. De beelden zijn gebaseerd op de David van Michelangelo. Bij het zien van deze werken hoor ik een stemmetje in mijn hoofd: Hoe verzint ie het? Wat zou Michelangelo van “deze David”vinden?

Pregnant Monkey is gebaseerd op de cover van Vanity Fair uit 1991.

Daarop is de actrice Demi Moore te zien toen ze zeven maanden zwanger was. Ik word hier zo vrolijk van!  In 2008 en 2009 heb ik dezelfde pose genomen als Demi tijdens mijn eigen zwangerschap shoot. De fotografe kwam met het idee, ikzelf was er niet op gekomen. Ook de bling bling ring en oorbellen ontbreken niet.  Anno 2016; het  zijn twee van mijn dierbaarste foto’s.

Ik denk dat Banksy vrolijk werd met de verkoop van zijn schilderijen van Koningin Victoria afgebeeld als lesbienne en Kate Moss.

Niemand minder dan Christina Aguilera kocht in medio 2006 het schilderij  Queen Victoria met nog twee andere werken voor  £ 25.000 op.  Kort daarna, om precies te zijn op 19 oktober 2006 kon Banksy met de verkoop van een set schilderijen van Kate Moss een bedrag van £50.4000 op zijn rekening bijschrijven.

 The Art of Banksy is te zien tot en met 8 januari 2017.

Een muststee omdat de veelzijdigheid van de kunstenaar te zien is. Sculpturen, schetsen en foto’s waarop de kunstenaar aan het werk is. De foto’s heeft Lazarides zelf geschoten en zijn nooit eerder getoond. Banksy staat er natuurlijk anoniem op. De befaamde Girl with Balloon en Kids on Guns zijn er ook te zien.

De tentoonstelling geeft je stof tot nadenken. Zoals je dit kleine schilderijtje: HeavenWeaponry.

Het doet mij denken aan het verhaal van Karel de Grote die een krijgsolifant als kado kreeg genaamd: Abul Abaz.

Ook de tekening Trolleys waarop een groepje primitieve manfiguren staan te kijken naar winkelwagentjes vind ik bijzonder.

Je vraagt je af wat de mannen gaan doen. In de aanval of slaan ze op de vlucht? Of zijn deze mannen juist op jacht? Ik weet het niet? Wat denk jij?

Mijn liefde voor Banksy is  na het zien van deze tentoonstelling groter geworden. Ik zag Banksy altijd als een graffiti kunstenaar. Dat beeld heb ik niet meer van hem.

Banksy is meer dan dat. Vanaf nu noem ik hem Mr. Intelligent Banksy. Want mijn guts feeling zegt dat hij dat ook is. Ik hoop stiekem dat hij ergens in mijn straat langskomt en een muur beklad. Ik ben verliefd!

Voor meer informatie kijk op: The Art of Banksy

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

  1. Vandaag ben ik er geweest. Er waren geen beschrijvingen naast de kunstwerken zag ik. Goed gezien allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.