Gaugain’s gelijk.

De tentoonstelling CERAMIX van Rodin tot Schütte is een samenwerking met Cité de la céramique (Sèvres/Frankrijk) en la Maison Rouge (Parijs) met het Bonnefantenmuseum.

Er zijn kunstwerken van meer dan 100 kunstenaars zien. Waaronder die van Henri Matisse en Pablo Picasso. Ook deze bekende kunstenaars werkten en vielen als een blok voor keramiek zoals je hieronder kunt zien.

 

CERAMIX laat aan de hand van meer dan 250 keramieken op 2000m² de keramische kunst vanaf het begin van de vorige eeuw tot heden zien.

De opstelling van de tentoonstelling is chronologisch als thematisch zodat je een goed beeld krijgt hoe de ontwikkeling van deze stroming is gegaan.

De tentoonstelling is per toeval naar Maastricht gekomen.

Gastconservator Camille Morineau was bezig met het idee van Ceramix en de samenwerking met de keramiekfabriek in Sèvres was al een feit.

De laatste stap werd gezet toen Stijn Huijts (directeur Bonnefanten) tijdens een etentje zijn visitekaartje aan haar gaf. Het Bonnenfantenmuseum ligt op het fabrieksterrein van Société Céramique (aardewerkfabriek). Volgens Morineau kon dit geen toeval zijn.

Rond 1900 beginnen enkele kunstenaars zoals Auguste Rodin en Paul Gaugain met keramiek te werken.

Gaugain heeft zelfs het gevoel dat hij totaal verkeerd bezig is en is zich bewust van het feit dat hij van deze kunstvorm niet kan leven. Hij hoopt dat deze vorm van kunst op een dag meer erkenning krijgt. Gaugain heeft gelijk gekregen.

De sculptuur die je ziet dateert uit 1899 en staat oorspronkelijk in het Maison de Balzac in Parijs en is gemaakt door Rodin.

In 1951 is de term informele kunst voor het eerst door kunsthistoricus Michel Tapié gebruikt

Kunstenaars gingen op een vrije manier te werk met verschillende materialen. Rond dezelfde periode legde Karel Appel zich toe op keramiek.

Hier zie je het Face (1954) gemaakt van keramiek door Karel Appel.

 

Tegenwoordig zijn er kunstenaars die graag met keramiek werken. Zoals Jessica Harrison uit Schotland.

Een van haar beeldjes uit de serie Painted Lady  is gebruikt als campagnebeeld voor de tentoonstellingCERAMIX .

De serie Painted Lady was voor mij de aanleiding om naar Maastricht af te reizen. Die beeldjes moest ik natuurlijk gezien hebben!

De serie bestaat uit een aantal dames die getatoeëerd zijn met klassieke schipperssymbolen.

De “spookjes” van Asger Jorn zijn ook een van mijn favoriet. Ze zijn te schattig. I love them!

De Cockroaches van Bita Fayyazi uit Teheran zijn een must see!

Fayyaz maakte tweeduizend uitvergrote uitvergrote kakkerlakken van keramiek. Hoe verzint iemand zoiets?

De zwemmende man van Robert Arneson vond ik ook een plaatje.

CERAMIX is een tentoonstelling met werken van bekende en minder bekende kunstenaars, die soms grappig, vrolijk en bijzonder zijn die je waarschijnlijk nergens anders meer zult zien.

Veel sculpturen komen namelijk uit privécollecties en zijn voor het eerst op een tentoonstelling te zien.

Foto: Vaas  & vrouw met Mantilla (1949). Beiden van Picasso.

CERAMIX van Rodin tot Schütte is tot en met 31 januari 2016 te zien in het Bonnefanten Museum. Daarna reist de tentoonstelling verder af naar Parijs en Sèvres.

Langs deze weg wil ik de mensen van het transport van CERAMIX een applausje geven.

Zonder jullie goede inpakwerk was deze tentoonstelling vast niet gelukt!  Naast het verkrijgen van al deze werken (31 steden uit 10 landen) is het inpakken van al deze fragiele werken volgens mij een behoorlijke klus geweest.

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.