Gaugain’s gelijk.

Een tentoonstelling over keramiek? Het klinkt truttiger dan het is.

In de tentoonstelling CERAMIX van Rodin tot Schütte zijn er geen badkamertegeltjes, toilet- en theepotten te zien.

In samenwerking met Cité de la céramique (Sèvres/Frankrijk) en la Maison Rouge (Parijs) laat het Bonnefantenmuseum werken van meer dan 100 kunstenaars zien. Waaronder Henri Matisse en Pablo Picasso. Ook deze bekende kunstenaars werkten en vielen als een blok voor keramiek zoals je hieronder kunt zien.

IMG_0268 IMG_0264

CERAMIX laat aan de hand van meer dan 250 keramieken op 2000m² de keramische kunst vanaf het begin van de vorige eeuw tot heden zien.

De opstelling van de tentoonstelling is chronologisch als thematisch zodat je een goed beeld krijgt hoe de ontwikkeling van deze stroming is gegaan.

De tentoonstelling is per toeval naar Maastricht gekomen.

Gastconservator Camille Morineau was bezig met het idee van Ceramix en de samenwerking met de keramiekfabriek in Sèvres was al een feit. De laatste stap werd gezet toen Stijn Huijts (directeur Bonnefanten) tijdens een etentje zijn visitekaartje aan haar gaf. Het Bonnenfantenmuseum ligt op het fabrieksterrein van Société Céramique (aardewerkfabriek). Volgens Morineau kon dit geen toeval zijn.

IMG_0251

Gaugain en Keramiek.

Rond 1900 beginnen enkele kunstenaars zoals Auguste Rodin en Paul Gaugain met keramiek te werken. Gaugain heeft zelfs het gevoel dat hij totaal verkeerd bezig is en is zich bewust van het feit dat hij van deze kunstvorm niet kan leven. Hij hoopt dat deze vorm van kunst op een dag meer erkenning krijgt. Gaugain heeft gelijk gekregen.

Voor het eerst in mijn leven heb ik het werk van Rodin gezien. Dit beeldje dateert uit 1899 en staat oorspronkelijk in het Maison de Balzac in Parijs. Die “ogen” zijn wel goed bedacht vind ik.

IMG_0276

In 1951 is de term informele kunst voor het eerst door kunsthistoricus Michel Tapié gebruikt. Kunstenaars gingen op een vrije manier te werk met verschillende materialen. Rond dezelfde periode legde Karel Appel zich toe op keramiek.

 

IMG_0303 IMG_0275

Tegenwoordig zijn er kunstenaars die graag met keramiek werken. Zoals Jessica Harrison uit Schotland. Een van haar beeldjes uit de serie Painted Lady staat op de flyer van CERAMIX en was voor mij de aanleiding om naar Maastricht af te reizen. Dat beeldje moest ik natuurlijk gezien hebben! De serie bestaat uit een aantal dames die getatoeëerd zijn met klassieke schipperssymbolen.

De “spookjes” van Asger Jorn zijn ook een van mijn favoriet. Ze zijn te schattig. I love them!

IMG_0315 IMG_0272

Cockroaches van Bita Fayyazi uit Teheran krioelen er ook. Tweeduizend uitvergrote kakkerlakken van keramiek. Hoe verzint iemand zoiets? Of deze zwemmende man van Robert Arneson. Geweldig!

Die vraag: Hoe verzint iemand zoiets?  En dat nog eens van keramiek. (dat rijmt)

Die vragen heb ik mij tijdens het kijken naar de tentoonstelling vaak gesteld. Het is verbazingwekkend hoe een kunstenaar in staat is om van keramiek een geweldig kunstwerk te maken.

Wat vond ik van de tentoonstelling?

CERAMIX is een buitengewone tentoonstelling met werken van bekende en minder bekende kunstenaars. Je ziet grappige, vrolijke, en opmerkelijke kunstwerken die je nergens anders zult zien. Veel werken komen namelijk uit privé-collecties en zijn voor het eerst op een tentoonstelling te zien.

Tot wanneer?

CERAMIX van Rodin tot Schütte is tot en met 31 januari 2016 te zien. Daarna reist de tentoonstelling verder af naar Parijs en Sèvres.

Langs deze weg wil ik de mensen van het transport van CERAMIX een bedankje geven.  Zonder jullie goede inpakwerk was deze tentoonstelling vast niet gelukt!  Naast het verkrijgen van al deze werken (31 steden uit 10 landen) is het inpakken van al deze fragiele werken volgens mij een behoorlijke klus geweest.

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.