Kieken naar alledaags

IMG_9869

Kunstenaars ontdekken het dagelijks leven als onderwerp.

In de paneelschilderkunst (houten panelen werden als ondergrond gebruikt) stond God altijd centraal in de voorstellingen en portretten totdat rond 1500 een opvallende verandering plaatst vind.

Kunstenaars kiezen voor het dagelijks leven als onderwerp voor hun canvassen. Ze zijn vooral kieskeurig in hun keuze. Geen keurige werkende burgers maar dansende boeren, narren, overspel, dronkenlappen en bedelaars werden vastgelegd op het doek. Voor het merendeel is het spot, maar het zijn onderwerpen die tot op heden herkenbaar zijn en nog steeds bestaan.

Bovenstaande taferelen kun je beleven in de tentoonstelling De ontdekking van het dagelijks leven –  van Bosch tot Bruegel.

Het is zeldzaam dat er vijf werken uit de hele wereld van Pieter Bruegel de Oude tegelijkertijd afreizen naar Rotterdam.  Bruegel was een Brabants kunstenaar , ook wel bekend als “Boeren- Bruegel” omdat in zijn kleine oeuvre van ongeveer 40 werken een aantal schilderijen gaan over het boerenleven. Bruegels meest bekende schilderij is de Toren van Babel uit 1560.

IMG_9873

Een van de vijf werken is het paneel De Dronkaard in het varkenskot (1557).  Het is  eigendom van een particuliere verzamelaar, en is voor het eerst te zien in een tentoonstelling.  Het is een beschilderd  “teljoor”. Een houten eetbord waar  waarschijnlijk  nooit van gegeten is.

IMG_9872

Tijdens het rondwandelen en kieken blijf ik even stilstaan bij deze enge nar van Philips Galle.  Een ongewone curieuze  tekening.  In die tijd had je naast hofnarren ook beroepsnarren die van stadswege aangesteld werden. Ze werden bij feesten en maaltijden ingezet om op een vrolijke manier de draak te steken met de gasten.

IMG_9880 IMG_9876

Er is nog een schilderij dat mijn aandacht trekt.  De pannekoekenbakkerij van Pieter Aertsen.  Zowel pannekoeken en wafels zijn in de zestiende eeuw typisch eten voor carnaval. De personages lijken allemaal wel in zichzelf gekeerd en kijken dromerig voor zich uit.

Wat vond ik van de tentoonstelling?

De tentoonstelling is origineel omdat het allemaal werken zijn die allen niets te maken hebben met religie. Het zijn dagelijks rituelen uit de zestiende eeuw die nog steeds bestaan in ons dagelijks leven anno nu. Daarnaast zijn er ook nog voorwerpen en prenten uit die tijd te zien. Vergeet niet om na deze tentoonstelling niet langs de Toren van Babel te lopen.  Die hangt namelijk ook in het museum!

Tot wanneer?

De ontdekking van het dagelijks leven –  van Bosch tot Bruegel is te zien tot en met 17 januari 2016. Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.