Chihuly

Tentoonstelling Chihuly
Te zien tot en met 5 mei 2019 in het Groninger Museum

De tentoonstelling Chihuly toont de glaskunstwerken van de Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly. Er zijn 16 glasinstallaties, een aantal schetsen en eén tekening te zien en de expositie is om die reden de grootste museale expositie van de kunstenaar in Europa van de laatste 20 jaar.

Door een auto-ongeluk, in 1975, verliest de glaskunstenaar zijn zicht in zijn linkeroog.

Hij kreeg 256 hechtingen in zijn gezicht. Ook hield hij blijvende schade aan zijn rechterenkel- en voet. In 1979 ontwricht hij zijn schouder en moet hij voorgoed stoppen met zijn passie: glasblazen. Chihuly gebruikt tekeningen om zijn werken over te brengen.

Het volgende zegt Chihuly over zijn werk “Ik wil mensen betoveren met licht en kleur op een manier die ze nog niet eerder hebben gemaakt”.

Dat is exact wat er mij op zaterdag 15 december 2018 omstreeks 11.05 uur is overkomen. Als museumbezoeker raakte ik betoverd door de kleurenpracht en vormen van kunstwerken van Chihuly. Ik was in hemelse sferen en in glasheaven beland toen ik Mille Fiori zag.

Foto: In de Venini fabriek op het eiland Murano, Italië (1969)

Eigenlijk kan ik niets anders schrijven dan het volgende;

Ga de expositie bezoeken! Het is meer dan de moeit waard! Je zult geen spijt hebben om de reis vanaf bijvoorbeeld Amsterdam naar Groningen te maken” en nog een keer “Ga de expositie bezoeken!“.

Bij binnenkomst verbaas je je niet alleen over glascreaties maar om het feit dat ze allemaal ‘los’ op een tafel staan. Ik was in de veronderstelling dat ik naar glaskunstwerken zou kieken die opgesloten zaten in een glazen vitrine. Ga je mee kunstkieken? Ga mee naar Chiiiiiiiihuuuuuuulyyyyyyyyy!

Basket and Reed Quad Drawing - Chihuly

De naam van deze tekening is Basket and Reed Quad Drawing (2008 – acrylverf op papier) verwijst naar twee glasvormen die Chihuly maakt: Baskets en Reeds.

Chihuly werkt met verschillende soorten materialen zoals houtskool, grafiet en zelfs vuur om zijn tekeningen te maken.

Chihuly neemt asymmetrie van het glasblazen voor lief.

Ik heb voor het eerst vernomen dat dit niet gangbaar is. In 1977 bezocht hij in Washington State Historical Society in Tacoma. Daar zag hij de Indiaanse-Amerikaanse manden, die ingezakt en vervormd waren. Hier begon zijn interesse om baskets te maken. Wat een mooi verhaal is dit toch, vind je ook niet?

Sommige van Red Reeds (2010) zijn wel drie meter lang!

Om deze te maken heb je een lange oven nodig en minstens twee glasblazers. De een blaast en de ander rekt de vorm uit. Fantastisch hoe Reeds tot stand zijn gekomen.

Mille Fiori (2018) - Chihuly

Must-see in de tentoonstelling: Mille Fiori (2018)

Mille Fiori betekent in het Italiaans ‘Duizend Bloemen’. In deze ruimte waan je je in glasheaven. Je blijft je ogen uit kijken naar de vormen en de kleurenpracht. Als je nog een fan bent van Chihuly, dan word je dat in deze ruimte zeker!

Must-read in de tentoonstelling: Fax Wall

Fax Wall is een installatie van brieven geschreven door de kunstenaar die uitsluitend met zijn team werd gedeeld via faxmachines. De brieven worden nooit aan publiek getoond. In de brieven leer je Chihuly kennen door onder andere door persoonlijke berichten, schetsen en plannen voor tentoonstellingen.

Uit respect voor Chihuly heb ik er geen foto’s gemaakt, maar neem ik zijn persoonlijke notities mee als een herinnering.

Radiant Yellow Icicle Chandelier (2018)

Wat vond ik van de tentoonstelling Chihuly?

Een woord: te gek! Ga dat zien! Kijk niet alleen naar de kunstwerken maar ook naar de schaduwen ervan. Die zijn ook erg mooi en staan zeker niet in de schaduw van hun glaslichaam.

detail Radiant Yellow Icicle Chandelier

Zoals je inmiddels gewend bent. Tot slot het campagnebeeld: Radiant Yellow Icicle Chandelier (2018).

In de laatste zaal kom je het glassculptuur die als campagnebeeld is gebruikt tegen. Het is gemaakt uit verschillende ‘glaspegels’ en die aan een stalen draagconstructie zijn bevestigd.

Groninger Museum, bedankt dat ik mocht komen kieken & live vanuit het museum verslag mocht doen via Instagram.

Maar liefst 12 volgers hebben maar liefst 20.42 minuten meegekeken. Dank jullie wel! Binnenkort neem ik jullie weer mee naar een thuismuseum.

Ga jij naar de tentoonstelling Chihuly of ben je al geweest? Laat dan een kleurrijke reactie achter.

Liefs,
Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en met toestemming van het Groninger Museum gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

5 reacties

  1. Prachtige tentoonstelling die laat zien wat je allemaal met glas kunt maken. Zeker ook een fantastische tentoonstelling voor kinderen. Het lijkt de chocoladefabriek van Willy Wonka wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.