Actie <--> Reactie , 100 jaar kinetische kunst in de Kunsthal.

kunsthal kinderactiviteiten

Tentoonstelling Actie <–> Reactie , 100 jaar kinetische kunst
Te zien tot en met 2019 in de Kunsthal Rotterdam

Licht en beweging staan centraal in de tentoonstelling Actie <–> Reactie , 100 jaar kinetische kunst in de Kunsthal.

De tentoonstelling is een samenwerking met de Réunion des musées nationaux – Grand Palais in Parijs. Er zijn ongeveer tachtig kunstwerken te zien. Er worden twaalf thema’s (zoals licht, beweging, ritme, vibratie, ruimte en draaiing) besproken die laten zien wat kinetische kunst inhoudt.

De tentoonstelling begint met het uitleggen van de term licht. Licht is altijd een onderwerp van kunst geweest. Zowel Rembrandt als Van Gogh waren bezig met het fenomeen licht.

Na de negentiende eeuw is er ineens elektriciteit. Er worden lampen uitgevonden en kunstlicht wordt gebruikt om het te vangen en er kunst mee te maken. Klinkt spannend of niet?  Dat is het ook, net als alle kunstwerken in de tentoonstelling.

Ik laat je in deze blogpost een aantal werken zien, mijn favorieten en die van dochterlief en natuurlijk het campagnebeeld. Wat ik vooral wil zeggen is het volgende: Ga, kijk, ervaar, hoor, ruik , neem waar en onderga!

Laten we gaan kinetische-kunst-gaan-kieken?

Mechanisches Ballet Heinz Mack

Een van de hoogtepunten is het ‘Mechanisches Ballet’ van Heinz Mack. Het is in 1966 ontworpen als maquette en is nog nooit eerder uitgevoerd.

De Kunsthal heeft de wereldprimeur en kun je het voor het eerst levensgroot zien.  Het grappig van dit kunstwerk is, als je er voor staat en je recht vooruit kijkt, dan lijkt het alsof je spiegelbeeld om je heen draait.

Chromosaturation Carlos-Crus-Diez  Pénétrable de Lyon

De favorieten van dochterlief: Chromosaturation van Carlos Crus Diez en de spaghetti-slierten van Jesús Rafael Soto.

In licht-kamer Chromosaturation (1965) van Carlos-Crus-Diez loop je in een ruimte waar slechts de kleuren rood, blauw en groen via een tl-buizen naar beneden schijnt. Al wandelend door de ruimte krijg je het idee, dat de ruimte toch uit meerdere kleuren bestaat.

De installatie Pénétrable de Lyon (1988Giacombo Balla 'Compenetrazione irisdecente n. 7,) is van de kunstenaar Soto en bestaat uit duizenden plastic draadjes waarvan de vorm telkens verandert als je er tegen aanloopt.

Je leest het goed, je mag door dit kunstwerk lopen. Een heerlijk gek gevoel!

 

Dit schilderij van Giacombo Balla ‘Compenetrazione irisdecente n. 7, 1912  gaat over licht.

In dit schilderij gaat alles over de openbare verlichting en de verspreiding van het licht daarvan. Kun je zien wat Balla bedoelt?

rotoreliefs marchel duchamp  Sphère-trame Francois Morellet.

Mijn favoriet uit de tentoonstelling zijn de Rotoreliefs van Marcel Duchamp en Sphère-trame (1989) van Francois Morellet.

Rotoreliefs zijn schijven met afbeeldingen van concentrische (twee cirkels met het zelfde middelpunt) en geometrische figuren. Ik vind ze echt mooi en ik denk dat ik er aantal ervan ga namaken.

Sphère-trame is gemaakt van aluminium buizen.

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Ik val in de herhaling: Ga, kijk, ervaar, hoor, ruik , neem waar en onderga!  Het is een tentoonstelling voor jong & oud  waar je als museumbezoeker heel veel plezier aan zult beleven. Mijn kids vonden het erg leuk!

Tot slot het campagnebeeld van Actie <–> Reactie , 100 jaar kinetische kunst is Continuel-lumiére cylindre (1962) van Julio Le Parc.

Ga jij naar de tentoonstelling Actie <–> Reactie , 100 jaar kinetische kunst? Of ben je al geweest?

Liefs,

Sandra

 

PS: Bij de tentoonstelling is er een rijk geïllustreerde Nederlandstalige catalogus uitgegeven door uitgeverij Lannoo. Het is een prachtig boek waarin je de geschiedenis van de kinetische kunst nog beter leer kennen.  De kunstwerken die in de tentoonstelling te zien zijn worden verder uitgelicht. ISBN: 9789401456234/ prijs € 39,95.

 

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en met toestemming van de Kunsthal Rotterdam gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.