Hoogtepunten uit de vaste collectie van Tassenmuseum Hendrikje

tassenmuseum

Tassenmuseum Hendrikje verhuisde dit jaar precies tien jaar geleden van Amstelveen om zich te vestigen (in 2007) aan de Herengracht in Amsterdam.

De collectie van Tassenmuseum Hendrikje is ontstaan uit de privéverzameling van Hendrikje en Heinz Ivo. In 1996 openden het stel de deuren van hun woonhuis in Amstelveen voor mensen die hun collectie konden bewonderen. Hun verzamelpassie werd een groot succes.

Het Tassenmuseum is het enige tassenmuseum in Europa en is de grootste in de wereld.

Het Tassenmuseum laat hoofdzakelijk de historie van de (dames)tas  in de Westerse cultuur van het einde van de Middeleeuwen tot heden zien. Maar ook de Europese cultuurgeschiedenis van de tas over 500 jaar wordt verteld. Wel grappig dat het museum in feite een relatief klein museum is maar wel de de grootste tassenmuseum van de wereld.

Mijn allereerste verslag (2014) over een van de exposities van het museum ging over Barbie’s Birthday Bash.

De expositie ging over 50 jaar Barbie in Nederland en Barbie’s  kledingstijl.  In de expositie werden er diverse Barbie’s getoond van 1960 tot 2010. Een leuk weetje is dat door deze tentoonstelling het aantal bezoekers verdubbeld. Sinds 2012 bezoek ik het Tassenmuseum zeer regelmatig met mijn dochter, zij gaat met mij mee sinds haar tweede.

glas in lood plafond tassenmuseum

Glas in lood kunstwerk

Als je wel eens in het Tassenmuseum  bent geweest dan weet je inmiddels dat voordat je de trappen opgaat, het museum in, er een glas in lood plafond te zien is.

Het kunstwerk is speciaal gemaakt door kunstenaar Isa Ondracek voor het museum. Het is een ode aan de tas. Op de site van de kunstenaar kun je het werkproces zien. Het is erg interessant om dat eens te bekijken.

In het Tassenmuseum kom je alles te weten over het onderwerp de Tas.

Eerst als pur-sang gebruiksvoorwerp, voor zowel vrouwen als mannen. De tentoonstelling laat stapsgewijs zie hoe de tas verandert in een gebruiksvoorwerp dat tegelijkertijd ook een mode-item is geworden.

De collectie van het Tassenmuseum bestaat uit meer dan 5000 tassen dat in een periode van 30 jaar is opgebouwd.

In de vaste opstelling zijn de volgende tassen te zien: Naaibeurzen, kralentassen, portefeuilles, speelbeurzen om geld en fiches in te bewaren, gehaakte tassen, gebreide tassen, geborduurde tassen, tassen van hout, stro of riet.

Tassen gemaakt van schildpad, ivoor, plexiglas en plastic. Tassen van kant en van zijde. Reistassen, schooltassen, picknicktassen, make-up tassen. Volgens mij zag ik ook een strandtas. Tassen met schelpen en dierenhuiden, maar ook van leer en staal! In het Tassenmuseum vind je tassen in de gekste vormen en nog véél meer tassen!

Wist je dat de tas is ontstaan omdat de kleding die men destijds droeg  nog geen binnenzakken kende?

Men gebruikte tassen en beurzen voor het meedragen van geld en persoonlijke spullen zoals sleutels of een spiegeltje. De allereerste tassen waren vaak gemaakt van onversierd leer of textiel en zagen er simpel uit. Op de foto zie je een leren beursje met trekkoord (Nederland – 17 eeuw).

vaste collectie tassenmuseum

Ik laat je een aantal tas-highlights uit de vaste collectie zien.

In mijn vorige reviews over de tentoonstellingen Happy Birthday Chanel en Street Couture vind je nog meer tassen en andere informatie.

oudste tas tassenmuseum

De oudste tas uit de collectie van het Tassenmuseum is een 16 eeuws mannentas.

Het is gemaakt van geitenleer en heeft een metalen beugel. Je zou het niet denken maar dit tasje heeft maar liefst achttien vakken waar je spullen in kwijt kunt.  De tas werd gedragen aan een riem.

Daarnaast zie je een zilveren vergulde tas waarop de godin Victoria is afgebeeld.  De tas werd gebruikt om pistoolkogels in te bewaren.

In sommige delen van Europa (o.a. Italië en Frankrijk) kende men de traditie dat bruidegom tijdens de huwelijksceremonie een speciale huwelijksbeurs gevuld met munten  overhandigde aan de bruid.

De rijken lieten zeer speciale uitvoeringen maken in de Franse stad Limoges. In de periode van 1690 werden daar de bruidsbeurzen gemaakt van zijde. Aan weerszijden zaten emaillen afbeeldingen van bruid en bruidegom.

Prinses Maria Leszynska, de bruid van koning van Lodewijk XV staat te schitteren op dit bruidsbeursje.

Rond de 17e eeuw doet de portemonnee haar intrede. Ook deze werden vaak als geschenk (bij verlovingen en huwelijken) gegeven.

Deze portefeuille is een zeldzaam exemplaar. Op de foto is het niet te zien, maar het is een groen leren portefeuille en geborduurd met zilverdraad. Aan de binnenzijde is er een portret van een jonge vrouw geschilderd door de Franse miniatuurschilder Favorin Lerebour (1773). Hij heeft het portret gesigneerd en gedateerd.

Onder het portret staat een gedicht “Van mijn liefde voor u is dit portret het bewijs en de verzekering, maar mijn hart zal jaloers zijn als het u verzoent met mijn afwezigheid”. Zo cute!

 

Op de Tweede Kerstdag in het jaar 2015 is de tas van Margaret Thatcher voor het eerst te zien voor museumbezoekers.

Het Tassenmuseum  heeft de tas gekocht bij veilinghuis Christie’s in London.  De grijze, leren Asprey handtas werd  regelmatig door Thatcher op de tafel gegooid om haar mening wat kracht bij te zetten. Ook bewaarde en bewaakte ze hier haar dossiers in. Als zij de tas op tafel zette, betekende dat de vergadering kon beginnen.

Andere celebrity-tassen

De satijnen avondtas ernaast, waarvan de beugel is versierd met strass komt uit de collectie van de actrice Elizabeth Taylor.

De groene handtas (Gianni Versace) is gedragen door Madonna bij de première van de film Evita in 1997. Daarnaast zie je een avondtas gemaakt van acacia hout. Deze tas is een schenking van niemand minder dan Imelda Marcos. Welke schoenen zou zij hierbij hebben aan gehad?

 

Kunstzinnige tassen

Ontwerpers van tassen laten zich ook vaak inspireren door de op dat moment heersende kunststroming.

De Art Deco clutch dateert van ca. 1930. De lippenclutch is gebaseerd op de Mae West lippenbank van Salvador Dali  uit 1937.

Knotsgekke exemplaren

Als reactie op de oorlogsjaren werden in de jaren vijftig tassen gemaakt die opvallend of vernieuwd waren.  Dit kon materiaalgebruik of de vorm zijn.  Bij tassenverzamelaars zijn ze nog steeds erg gewild.

De schiptas stelt het luxe Franse cruiseschip de Normandië voor. In 1935 tijdens de eerste reis van Frankrijk naar de Verenigde Staten kregen alle  eersteklas passagiers een exemplaar kado.

Koninklijke tassen

De oranje tas is gemaakt ter ere van de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april 2013. Het is een limited editon. Zie je de Nederlandse leeuw met kroon erin?

De reiskoffer komt uit de nalatenschap van prinses Juliana. De koffer was eigendom van prins Bernhard. De reisbenodigdheden hebben allemaal een zilveren deksel.

De tuin van het Tassenmuseum

De tuin van het Tassenmuseum is ook een bezoekje waard, daar vind je tas-kunstwerken. Bij mooi weer zitten dochterlief en ik er graag in het zonnetje.  Heel zachtjes zeg ik dat het toilet ook een bezoekje waard is, daar vind je ook tassen! Vergeet ook de twee (prachtige) stijlkamers niet te bekijken.

Handige weetjes

De museumkaart is er geldig. Kinderen tot en met 6 jaar hebben gratis toegang.  Het Tassenmuseum is toegankelijk voor minder validen.  In het museumcafé heb je heerlijke gebakjes!

Een tas is er voor iedereen!

Het Tassenmuseum is een museum waar je niet alleen je ogen uitkijkt maar ook ontzettend veel leert over tassen. Ik /wij zijn er al letterlijk tig-keer geweest en komen steeds weer opnieuw naar buiten met  interessante weetjes.

De vaste collectie is deels vast, regelmatig ontdek ik (eigenlijk dochterlief) weer nieuwe exemplaren. die wij nooit eerder hebben gezien.

Het Tassenmuseum is niet alleen maar leuk voor vrouwen maar voor iedereen. Ja oók mannen zijn welkom!

Kijk voor meer informatie op Tassenmuseum.nl

Ben jij weleens in het Tassenmuseum geweest? Wat vond je ervan?

Liefs en een fijne dag,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

5 reacties

  1. Wat een leuk verslag. Ik had wel eens van het Tassenmuseum gehoord, maar ik ben er nog nooit geweest. Ik ga het op mijn to-seelijstje zetten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.