Cologne Fine Art 2017

Ik kijk heel graag alleen rond op kunstbeurzen.

Het aller-leukste vind ik dat ik altijd kunstwerken van bekende grote meesters tegenkom uit privéverzamelingen. Voor mij is een kunstbeurs een grote snoeppot waar ik weer (voor mij) onbekende grote meesters ontdek.

Afgelopen woensdag mocht ik bij de persbijeenkomst en opening van de Cologne Fine Art (COFA) zijn.

De COFA is de belangrijkste internationale kunst- en antiekbeurs van Duitsland. Er zijn 89 Europese kunsthandelaren en galeries die deelnemen.

Eén van de bijzonderste stukken die ik heb gezien is een tekening (1917) van Egon Schiele genaamd ‘Siktzender akt von Vorn’.

Het is te zien bij Galerie Kovacek. De kunsthandelaar heeft nog een tekening van Schiele in bezit. ‘Vrouwelijk Naakt’ die inmiddels in bruikleen is gegeven aan de Fondation Louis Vuitton in Parijs.  Helaas was de tekening niet op de beurs te bezichtigen. Het onderwerp van deze twee tekeningen is mijn doel geworden op Cologne Fine Art 2017.

Op de beurs ging ik op zoek naar figuren in Adam & Eva kostuums. Laten we eerst kijken naar Nudes in de schilderkunst.

Tom Wesselmann was een Amerikaanse kunstenaar, die net als Andy Warhol en Roy Lichtenstein, een  bekende pop-art-artist was.

Met de serie Great Americain Nudes in 1962 kwam Wesselman in de spotlight te staan. Model Monica stond in de eerste series model voor Wesselman. In de latere werken en in de serie Sunset Nude, stond zijn partner Claire model voor hem.

Monica Sitting with Mondrian (1989) is te zien bij Galerie Klaus Benden.

Henri Manquin - Nu á la toilette

Bij Galerie Von Vertes kwam ik drie kunstwerken tegen met het onderwerp Naakt.

Op het schilderij Nu á la toilette (1904) staat Jeanne Manquin afgebeeld. Zij was de echtgenote en haar hele leven de vaste naaktmodel van de Franse kunstenaar Henri Manquin.

Ik vind het zo een lief verhaal.  Wat voor soort gesprekken zou het stel gevoerd hebben tijdens het poseren en schilderen? Over hun drie kinderen? Naakten in de schilderkunst? Het avondeten?

Raoul Dufy heeft zijn Les Bagneurs (1907) gebaseerd op De Bader en Baadsters van Paul Cézanne. De figuren zijn stellen naakten mannen voor.

Het kunstwerk Roter Liegender Akt (1922) vond ik een van de bijzonderste naaktontdekkingen op Cologne Fine Art.

Niet omdat het gemaakt is van glas maar omdat er twee vingerafdrukken van de glas-in-loodkunstenaar Heinrich Campendonk er op te zien zijn.

Campendonk liet zich tot Nederlander naturaliseren. Over de kunstenaar heb ik nog een ander leuk weetje. In noordwand van het stationshal van het Amsterdamse Poort in Amsterdam is een glas in loodraam (De Vogeltrek) van Campendonk te zien.

 

Sinds Félix Valloton begon met schilderde, schilderde hij naakte figuren. Vaak in kille koude grauwe kleuren.

Toen ik gisteren in de vroegte naar Keulen vertrok had ik niet gedacht dat ik een naakt van Valloton zou tegenkomen. Niets vermoedend liep ik bij Galerie Michael Werner binnen en werd meteen aangetrokken tot de vier naakte vrouwen Quatre Torses (1918).

De voorstelling oogt mysterieus aan en ik moet eerlijk bekennen dat ik het schilderij absoluut niet mooi vind maar tegelijkertijd blijf ik er door aan getrokken. De aantrekkingskracht zit ‘m in de vraag Waarom bedekken de vrouwen hun gezichten? De kunsthandelaar kon geen op mijn vraag geen antwoord geven en ik liep zonder weer weg.

Bij Kunsthandel Hagemeier was ik niet weg te slaan. Daar zag ik twee naaktfiguren van Josef Scharl.

Van deze Duitse kunstenaar had ik nog nooit gehoord.  Zijn naaktmodellen waren onbekende en vooral arme mensen die hij ontmoette op straat.  Scharl was bevriend met Einstein, die hij ook in dezelfde stijl als deze heeft geportretteerd.

Einstein schreef ook een toespraak voor op de begrafenis van Scharl dat door een vertegenwoordiger van de natuurkundige voorgelezen.  Einstein was op dat moment erg ziek en niet meer in staat om naar de begrafenis te komen.

Op de foto: Exotic Nude (1952) en Viyayarutha (1951).

Bij Galerie Judith Andreae had ik de eer om kunstenaar Rune Mields te ontmoeten.

Mields werkt sinds eind jaren zestig als (autodidact) kunstenaar en is een van de leden van de Duitse vereniging van kunstenaars. Ze is  82 jaar jong en werkt nog steeds!

Op Cologne Fine Art is haar werk ‘Űber die Schőnheit der Männer: Der Liegende’ (1984) te  zien.

Het werk is een ode aan mannelijk naakt en naakte man stelt de David van Michelangelo voor. De tekst is een deel van het hooglied van Solomon uit het Oude Testament. Ik kon er geen Nederlandse vertaling van vinden. In het Engels betekent het:

‘Your nose is as the tower on Lebanon looking over Damascus.
Your head crowns you like like Carmel,
and the hair of your head as the purple of the king bound in the channels.
How beautiful how sweet you are!’

Naakt in de beeldhouwkunst

I

Bij Krysztof Musial kwam ik deze twee hele bijzondere beeldjes.

Een beeldje waarin een moeder haar tweelingen borstvoeding geeft (14e / 15e eeuw Thailand) en een acrobaat (400 v Christus).

Vol vreugde heb ik gekeken naar de foto’s uit de serie Artist Atelier van Mark Arbeit.

Arbeit was een leerling van Helmut Newton. Drie van zijn foto’s zijn te zien bij galerie Kaune Contemporary.

Foto links: Atelier Sylvie Gaudin- African Bed #2.  Foto rechts: Atelier Jean-Claude Barreault, Paris 1994

Wat vond ik van mijn allereerste bezoek aan Cologne Fine Art ?

Ik kan er alleen het volgende over zeggen;

Na er (in mijn fantasie) te hebben rondgehuppeld weet ik dat ik er volgend jaar weer naar toe wil. De opzet  en de diversiteit van de beurs is voor mij de hoofdreden. Ik noem het voor het gemak een open-blik-beurs. Je kan er heerlijk wandelen en de galerieën staan letterlijk naast elkaar zonder dikke scheidingswanden. Ik heb genoten!

Tot wanneer?

Cologne Fine Art is tot en met 26 november 2017 te bezoeken.

Voor meer informatie: Cologne Fine Art 2017

Mijn blogtrip is mede mogelijk gemaakt door  Cologne Fine Art & Art Content. Dank voor de hele fijne dag!  Auf Wiedersehen!

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

 NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van kunstkieken.nl en met toestemming van de kunsthandelaren en galeries tijdens Cologne Fine Art 2017 in Keulen gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.