Amsterdam Light Festival: waterexpositie 2017

De zesde editie van het Amsterdam Light Festival is weer op het water van de Amsterdamse grachten neergestreken.

Dit jaar heeft het festival gekozen om de ingewikkelde termen: Water Colors en Illuminade te vervangen door waterexpositie en landexpositie.

De waterexpositie vind je op en rond de Amsterdamse grachten en de landexpositie vind dit jaar voor het eerst plaats op het Marineterrein. De route kun je lopend en varend doen.

Kunstenaars hebben zich dit jaar laten inspireren door het thema ‘Existential’.

De kunstwerken laten de noodzaak van het licht zien. Wij hebben als mens licht nodig. Ook laten de kunstwerken de natuurlijke wonderen en gebeurtenissen van het licht zien.

Homeward Bound – Victor Engbers – Copyright Janus van den Eijnden

Ik had tot gisterenavond nog nooit gehoord over het natuurverschijnsel  Sint-Elmusvuur.

Victor Engbers (NL) deed er dit jaar onderzoek naar.  Het licht wordt vooral s’nachts tijdens een storm of onweersbui waargenomen op puntige objecten zoals scheepsmasten. Onweerswolken (negatief) onttrekken (positieve) lading uit de objecten.  Die ontlading is te zien in de vorm van kleine groene of blauwe vlammetjes. De vlammetjes zijn overigens niet heet maar maken een sissend geluid.

Hoe eng moet dit verschijnsel er uit hebben gezien voor de zeelieden in de 18e?  Ze zagen de bolletjes als symbool voor een behouden vaart.  Het kunstwerk is te zien op het VOC-schip van het Scheepvaartsmuseum.

a neccasery darkness – Rona Lee – Copyright Janus van den Eijnden

Op het NEMO Science Museum is een projectie van een vuurtoren te zien.

Als je deze projectie ziet valt het na een paar seconden pas op dat de vuurtoren geen licht straalt maar er een extra straal duisternis aan de nacht geeft. Rona Lee (1957) laat in haar projectie A Necessary Darkness de aanwezigheid van licht zien.

Ze vraagt zich daarbij af of contante verlichting onze samenleving nu veiliger maakt of niet? Sinds gisteren heb ik er over na zitten denken.  Ik geloof dat verlichting onze maatschappij niet veiliger maakt. Wat denk jij?

Een leuk weetje is dat de projectie in eerste instantie bedoelt was voor het Scheepvaartmuseum. Het paste niet.

hinline van Ai  Weiwei

Langs (bijna) alle kunstwerken van de water expositie loopt een rode lijn: Thinline van Ai  Weiwei.

Een rode lijn van 6.5 kilometer lang wel te verstaan. De kunstenaar wilt hiermee de betekenis van grenzen aangeven.  Grenzen kunnen je namelijk ook buitensluiten.  Letterlijk en figuurlijk. Het kunnen persoonlijke grenzen, landgrenzen en taalgrenzen.

Van de Thinline was ik erg onder de indruk.

Tijdens het varen bleef de rode lijn aan mijn zijde via bomen, lantaarnpalen en grachten.  Soms hoog in de lucht en soms heel dichtbij. Echt fantastisch!

Aan de  andere kant gaf het mij ook een benauwd gevoel. Stel dat de rode lijn echt een grens was?

Ik ben blij dat ik eigenlijk nooit over het onderwerp grenzen hoef na te denken. Maar nu ik het er toch over heb. Wie heeft ze bepaalt? Wie bewaakt ze? Waarom zijn er grenzen? Wat zijn jouw grenzen? Heb jij grenzen?

light wave lauren ewing

Grenzen kunnen dreigend voorkomen.  Maar ik geloof dat golven dat nog meer doen.

De stijging van de zeespiegel is het onderwerp in het werk van Lauren Ewing (USA). De kunstenaar baart zich zorgen over water- en luchtvervuiling. Light Wave stijgt op vanuit de gracht over de kade.

Hier zien we de hoogste punt van de golf vlak voor het moment dat ze zich meester maakt over het land. Ook staat het symbool over hoe wij onze angsten overwinnen.

ACTLD

Eén van mijn favoriete lichtkunstenaars is van ACTLD uit België.

Je kent eén van hun werken: de verlichting van de Erasmusbrug in Amsterdam. Light Matters is vanaf het water maar ook vanaf het land te bekijken.  Met deze installatie, wil ACTLD laten zien dat bijzondere natuurverschijnselen uit de diepzee en de kerk van de aarde er nog steeds  toe doen.

De oorspronkelijke versie duurt 15 minuten lang. Voor het Amsterdam Light Festival is de film ingekort naar 3 minuten.

Driton Selmani -Eye to Eye

Het werk Eye to Eye van Driton Selmani (XK) beschermt de stad Amsterdam en haar inwoners tegen kwade invloeden.

De Nazar-amulet beschermt mensen, dieren en objecten tegen het boze oog dor jaloerse blikken te weerkaatsen.

Whole hole - Vendel _ De Wolf

 De Whole Hole is een soort wormgat. Zo kun je afreizen naar een andere plek, ruimte of universum.

Als je langs het werk loopt of vaart van Paul Vendel en Sandra de Wolf  (NL) kijk dan ook naar de weerspiegeling van het licht in het water.  De halve boog van de brug wordt een complete cirkel. De binnenkant van het kunstwerk lijkt wel science-fiction.

Whole hole – Vendel _ De Wolf – Copyright Janus van den Eijnden

 Soms word je spontaan verliefde op een kunstwerk.

Ik werd dat op Lifeline van Claes Meijer (NL). Als je langs de installatie vaart zie je twee lange lichtlijnen. Soms zijn ze stil en soms bewegen ze. Weet jij wat het is?

Het is het geluid in het water. Het zijn de geluidsgolven van de scheepsmotor onder water weer.  Meijer geeft op deze manie het geluid zichtbaar. Ik vond het fantastisch!

Claudia Reh

Een heel bijzonder kunstwerk vond ik dat van Claudia Reh (Duitsland).

Voor het festival maakt zij samen met Amsterdamse basisscholen (XXL) overheadprojecties voor op de zijgevel van de Hermitage.

Wat vond ik van de waterexpositie?

De kunstwerken liggen dit keer niet (te) dicht op elkaar waardoor je in alle rust naar een kunstwerk kunt kijken.  De naamswijziging is even wennen maar het is makkelijker uit te spreken.

De vaarroute loopt door het Oosterdok, over de Nieuwe Herengracht, de Amstel en via de Herengracht vaar je weer terug naar het Centraal Station.

Tot wanneer?

De waterexpositie van het Amsterdam Light Festival is er tot 21 januari 2018. Voor meer informatie: Amsterdam Light Festival

Terugblik:  vaarroute 2016 & vaarroute 2015

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.