Da Vinci – kunstenaar – uitvinder -genie

In de Beurs van Berlage kun je vanaf vandaag naar de  reizende tentoonstelling Leonardo Da Vinci –Artist –Inventor-Genius

Leonardo da Vinci. Wie kent hem niet? De schilder van de Mona Lisa en het Laatste Avondmaal. De naam van de expositie is een mondvol maar het kan ook niet anders.

Da Vinci was uitvinder, kunstenaar, schilder,beeldhouwer, natuurkundige, filosoof,  architect en zelfs componist.

Naast dat hij als genie bekend staat wordt hij ook homo universalis genoemd, de universele mens die bekwaam is en verstand heeft op bijna alle (kunst)gebieden.

In de tentoonstelling zijn naast replica’s van Da Vinci’s meeste beroemde kunstwerken ook tientallen uit hout gereconstrueerde uitvindingen te zien.

Deze zijn in Italië door vakmannen in elkaar gezet op basis van Da Vinci’s tekeningen die hij beschreef in zijn Codex Atlanticus.

De Codex Atlanticus is een manuscript van 1119 pagina’s dik waarin Da Vinci zijn ideeën en uitvindingen beschreven heeft.

Alles komt er aan bod van vliegkunst tot wapensystemen en andere (kleine) uitvindingen.

Leonardo schreef  in zijn manuscripten enkel in spiegelschrift.Het is onduidelijk waarom hij dit deed.

Ook was hij tweehandig. Hij kon zowel met links als met rechts schrijven. Er is zelfs een woord voor Ambidextrie. Op wikipedia las ik dat slechts 1 procent van de mensen van nature ambidexter is.

Bijna vijfhonderd jaar na zijn dood, blijft de belangstelling voor zijn werk

Zou het komen door de boeken van Dan Brown en de verfilmingen daarvan? Mijn interesse voor Da Vinci is pas gewekt na het zien van de film Da Vinci Code en heb ik mij voor het eerst verdiept in de tekening van de Vitriviusman. Wat betekent het eigenlijk?

Vitrivius was een Romeinse architect die in zijn boek De Architectura het menselijk lichaam beschreef.

Hij legde uit dat het lichaam met als middelpunt de navel exact in een cirkel (homo ad circulum) of vierkant (homo ad quadratum) past.

Da Vinci wilde de mens laten vliegen

Al vroeg bestudeerde hij vogels en bedacht vleugels die aan de de mens kon worden bevestigd. Dat is niet het  minste, hij bedacht ook dat de vleugels geopend konden worden bij de start en de landing. Diezelfde kleppen worden nog steeds gebruikt in vliegtuigen.

Da Vinci\s beroemdste ontwerp is de luchtschroef, de voorloper van de helikopter

Het voertuig is gemaakt uit biezen, linnen en metaaldraad.De bediening zou door vier man gedaan moeten worden, die door een spil rond te draaien zichzelf in de lucht in konden krijgen. Dit ontwerp zou nooit de lucht in kunnen gaan, maar het idee klopt dat met de kracht van de juiste motor de machine de lucht in zou kunnen gaan.

Da Vinci was ook bezig om uit te zoeken hoe zwarte objecten met minimale krachtsinspanning getild konden worden.

Hij ontwierp verschillende types katrollen. Van eenvoudige tot heel ingewikkelde modellen.

 

Gisteren heb ik voor het eerst ontdekt dat Da Vinci zich ook bezig hield met het bedenken van militaire wapens.

Een van zijn bekendste uitvindingen is de overdekte aanvalswagen, die de voorloper van de huidige tank is.

Dit voertuig was kegelvormig en uit het voertuig staken de kanonnen uit. Ook bracht hij kleine aanpassingen aan de katapult (zie foto) aan om deze krachtiger te maken.

Deze trap zou een voorloper van de roltrap kunnen zijn.

De trap is samengesteld uit afneembare onderdelen die verbonden zijn met een getand wormwiel schroefsysteem , waarmee de trap op en neer kan bewegen. De trap is daardoor moeilijker terug te duwen voor degene die bijvoorbeeld een stadsmuur verdedigd.

Als laatst wil ik je twee uitvindingen laten zien die we nog steeds in onze tijdperk gebruiken

Da Vinci bestudeerde verschillende soorten bewegende kettingen voor een ‘continue’ beweging. Op de rechter foto zie je de voorloper van de krik.

Op de afbeelding zie je, heel erg herkenbaar, een voorstudie van een brug.

Wat vond ik van de tentoonstelling Da Vinci?

Leonardo da Vinci staat te boek als de meest ruimdenkende en geniale wetenschapper, kunstenaar en uitvinder ooit. Na het zien van de uitvindingen deel ik ook die mening. De tentoonstelling geeft een helder beeld dat Da Vinci zijn tijd ver vooruit was. Een genie dus.

Ook vond ik het gewoon leuk om sommige uitvindingen aan te raken en te bedienen. De tentoonstelling is sfeervol omdat er op de achtergrond muziek draait die je in een Renaissance-stemming brengt.

Het is een tentoonstelling voor jong & oud. Een tip wil ik je alvast meegeven als je de tentoonstelling gaat bezoeken; neem dan tijd om de uitvindingen te bekijken. Dit is waarschijnlijk de laatste keer dat de uitvindingen in Nederland getoond worden.

Leonardo Da Vinci –Artist –Inventor-Genius is te zien tot en met 20 juni aanstaande. Een museumkaart is er niet geldig.

De tentoonstelling is dagelijks geopend van 11 – 19.00 uur. Voor meer informatie Beurs van Berlage!

Da Vinci in het Teylers Museum

Twee jaar geleden is het Teylers Museum gestart met het realiseren van hun droom: de eerste Nederlandse tentoonstelling van echte tekeningen van Da Vinci. Volgens planning is de tentoonstelling van 5 oktober 2018 tot en met 6 januari 2019. Ik kiek er al naar uit!

Ik kan niet anders dan dit stuk, net als als bij Eise Eisinga, te eindigen met een buiging. Dit keer voor Leonardo da Vinci, kunstenaar, uitvinder en genie.

Een fijn weekend,

Ga jij naar de tentoonstelling?

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.