Picasso. Sculpturen

 
 België. Brussel.  Bozar.

Toen ik laatst in Brussel was voor mijn bezoek aan de BRAFA ben ik ook langs BOZAR geweest. Daar is de tentoonstelling Picasso. Sculptures te zien. Ik kan al met zekerheid zeggen dat het éen van mijn favoriete tentoonstellingen van het jaar 2017 is.

BOZAR

BOZAR was voor 2002 bekend als het Palais des Beaux-Art.  De Nederlandse vertaling is het Paleis met Mooie kunsten en de Belgische vertaling luidt Paleis voor Schone Kunsten. BOZAR is het kunstenhuis van Brussel. In 1928 opende zij haar deuren met als doel om kunst toegankelijk te maken voor iedereen . Kunst was niet alleen voor de elite maar ook voor het gewone volk.

In dit kunstenhuis is er van alles op kunstgebied te beleven.

In Bozar kun je naar een muziek concert, een filmpje pakken, een expositie bezoeken en zelfs een drankje en een hapje doen.  Ik voelde mij hier meteen thuis!

Het opmerkelijke van BOZAR is dat ze is gebouwd op een berg: de Kunstberg.  Voor de Belgische architect Victor Horta was het een uitdaging om een kunsthuis te bouwen,  zonder dat de koning vanuit zijn paleis,  het zicht op de stad zou verliezen.  BOZAR ligt om die reden voor het grootste gedeelte ondergronds.

Picasso.Sculptures.

De tentoonstelling is in samenwerking met het Musee National Picasso Paris gemaakt en was tot 28 augustus te zien  in het Museum of  Modern Art in New York.

Dat Picasso naast het schilderen ook tegelijkertijd bezig was met zijn sculpturale reis komt duidelijk naar voren in de expo.

Picasso maakte sculpturen van ijzerdraad en laste losse onderdelen aan elkaar. Hij werkte niet alleen met brons maar ook met hout. Deze materialen werden als het ware zijn fundering voor het sculpturen. De laatste jaren werkte hij met keramiek en ijzerplaten.

picasso sculptures bozar picasso sculptures bozar

Eerste sculpturen

De werkwijze van Picasso ‘s allereerste beelden was gelijk aan die van Rodin. Zijn eerste bekende sculptuur was de Zittende Vrouw (1902) en is gemaakt van ongebakken klei.  Er is niets spectaculairs aan, eigenlijk voor Picasso’s doen oogt het saai.

Wist je dat Picasso Afrikaanse beelden verzamelde?

Dat gegeven was nieuw voor mij. In de tentoonstelling kun je een deel van zijn verzameling zien. Ik heb er bewust voor gekozen om ze in dit stuk niet te tonen.

Picasso heeft deze houten kop (rechts) omstreeks 1907 gesneden uit beukenhout en daarna deels beschilderd.

picasso sculptures bozar absintglas picasso

Het schilderij Landschap met twee figuren  (1908) oogt ook houtachtig.  Naarmate je langer kijkt, lijkt het of de figuren op het doek, houten sculpturen zijn. Loved it!

Het sculptuur Absintglas is een vreemd beeldje met een apart verhaal.

In 1914 begon Picasso te experimenteren wilde kubistische vormen aanbrengen in zijn beelden.  Zo voegde hij aan dit beeld (rechts) een metalen lepel en een suikerklontje van brons toe . Hij maakte er zes stuks van en hield eén afgietsel voor zichzelf.

In the Met, MoMa en Philadelphia Museum of Art kun je de andere drie bewonderen.  De rest zal (vermoed ik) net zoals dit glas, in een privécollectie zijn beland. Ik weet niet of dit het exemplaar is welke hij zelf heeft gehouden.

picasso sculptures bozar picasso sculptures bozar

Schilderij & Sculptuur. Hand in hand.

Het lijkt net of het metalen beeldje Figuur zo uit het schilderij Schilder met Palet en ezel is gestapt. Beiden zijn gemaakt in 1928. In de tentoonstellingen gaan de schilderijen en sculpturen vanaf dit punt hand in hand.

picasso sculptures bozarpicasso sculptures bozar

Vanaf 1930 begint Picasso te werken met gips

Zijn interesse voor vrouwenfiguren werd groter. Zo maakte hij liggende en staande vrouwenfiguren, vrouwenhoofden en bustes.

picasso sculptures bozar picasso sculptures bozar

Baadsters

De houding van de liggende baadsters is naar zeggen gebaseerd op de sculpturen (danseressen) van Edgar Degas. Ook wordt er beweerd dat de sculpturen doen denken aan de liggende naakten van Henri Matisse, van wie in de zomer van 1930 de sculpturen te zien waren in galerie Pierre in Parijs.

Ik heb de beweringen natuurlijk op het internet opgezocht.  Ik denk ook dat die uitspraken waar zijn. De gelijkenissen zijn te zien.

picasso sculptures bozarpicasso sculptures bozar

picasso sculptures bozar picasso sculptures bozar

Keramiek

In de periode van 1947 tot en met 1953 maakte Picasso veel keramieke beelden. Bakstenen, tegels en potscherven gaf hij gezichten. Wat ik zo mooi aan deze ceramics vind is dat hij  zelfs “beweging en mimiek” toevoegde door op de juiste plekken van de bestaande vormen te schilderen.  Ik vind dat erg knap bedacht!

voetballer picasso picasso sculptures bozar

Vouwstrepen?

In Nederland in de tentoonstelling Picasso aan Zee in Museeum Beelden aan Zee, heb ik de Voetballer in een blauwe versie gezien. Ik heb er toen niet al te lang bij stilgestaan.

Vandaag stelde ik mezelf (bij het zien van de paarse Voetballer); “Hoe zou  Picasso op het idee zijn gekomen om een vouw aan te brengen in een beeld?”.

Zijn voorstudies van deze sculpturen zijn in feite gewone tekeningen waar Picasso bewuste vouwen in aanbracht. Het zijn vouwstrepen, niet meer en niet minder. Omdat papier een broos materiaal is maakte hij zijn tekeningen na in plaatijzer. Ook weer zo tof bedacht!

Het kunstwerk dat op het affiche staat afgebeeld is Vrouwenhoofd (1962) en ook gemaakt van een gevouwen plaatijzer.

picasso sculptures bozar

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Ik vond het super-tentoonstelling! Het mooist vond ik dat de sculpturen samen met de schilderijen waarop ze te zien zijn (picturale werken) worden getoond. Voor mij als museumbezoeker maakt het dat de expositie nog meer een lust voor het oog is en tegelijkertijd een feestje der herkenning.

Vanaf de ingang tot aan de uitgang had ik dan ook een big smile op mijn gezicht. Wat mij opviel is dat bij alle sculpturen, de sokkel een deel van het kunstwerk is

Tot wanneer?

De tentoonstelling Picasso. Sculpturen. is tot en met 5 maart aanstaande te zien.  In Nederland kun je ook  Picasso’s keramieke sculpturen kijken in museum Beelden aan Zee in de tentoonstelling Picasso aan Zee. Ook (toeval of niet) tot en met 5 maart aanstaande.

Voor meer informatie:Bozar.be

Liefs en slaap lekker voor straks,

BOZAR, dank voor de liefdevolle ontvangst. Tot snel weer een keer!

 

Sandra

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.