#19 De museumbezoeker @Teylers Museum

Museumbezoeker Teylers Leonardo da Vinci
Afgelopen vrijdag ben ik op de valreep naar de tentoonstelling Leonardo Da Vinci in het Teylers Museum geweest.

Daar botste ik letterlijk tegen mijn buurtgenoot Sander (50 jaar) aan.  Met Sander & gezin heb ik na het zien van de tentoonstelling Da Vinci muntthee gedronken. Bij het nippen van de thee heb ik heel voorzichtig gevraagd of ik hem mocht interviewen. Wist je dat ik mijn allereerste museumbezoeker op 20 februari 2017 in het Teylers heb geïnterviewd.  Dit jaar moet ik weer vaker museumbezoekers aanspreken vind je ook niet?

Waar kom je vandaan en welke musea heb je in jouw stad?

Ik kom uit Diemen en in het dorp heb je (voor zover ik weet) het Koninklijke Saan Museum.

Hoe vaak in de maand bezoek je een museum? Alleen? Samen? Museummaatje?

Niet per maand. Ik bezoek één of twee musea per jaar. De laatste jaren ga ik met mijn partner en/of dochter.

Hoe lang duurt jouw museumbezoek gemiddeld?

Mijn houdbaarheid is anderhalf uur en dan nog even hangen in het museumcafé.  Maximaal twee uur.

Hoe lang kijk je naar een kunstwerk?

Ik wandel eerst rustig door het museum en als het kan, dezelfde route terug.  Op mijn route naar de uitgang bekijk ik een paar kunstwerken iets langer. Als de tijd heb dan bekijk ik een kunstwerk, die mij aanspreekt, een paar keer tijdens een museumbezoek. Aaneengesloten kijk hooguit vijf minuten naar een kunstwerk.

Lees je de tekstbordjes bij een kunstwerk?

Ja! Puur om mij te helpen bij het beslissingsmoment om door te lopen of niet.

Praat je met anderen over jouw museumbelevingen?

Ja (lacht: nu met jou!).  Met vrienden en bekenden als het ter sprake komt.

Hoe vond je de expositie Leonardo Da Vinci?

Bijzonder. De expo is een mooi overzicht dat goed liet zien hoe Da Vinci te werk ging als hij tekende en schetste. De expo was naar mijn gevoel te druk, waardoor ik niet alles met aandacht kon bekijken.

Heb je de vaste collectie ook gezien?

Jazeker, het is een bonte schakering van kunst en techniek.

Laatste museumbezoek? En die daarvoor?

Mijn laatste museumbezoek was het Van Gogh Museum en daarvoor het Stedelijk Museum. Ik vorig jaar pas de vernieuwde vaste opstelling van het Stedelijk gezien. In Duitsland ben ik naar het Deutsches Bergbaumuseum geweest. Het grootste ondergrondse mijnbouwmuseum van de wereld.

Welke tentoonstelling of kunstwerk heeft ooit bij jou het meeste indruk achtergelaten?

Het kunstwerk Galatea of the Spheres van Salvador Dalí  heeft het meeste indruk op mij gemaakt. Ik ben Dalí daardoor ook gaan zien als een desktop publisher en niet alleen als kunstenaar.  Er zijn tal van reproducties van Galatea of the Spheres die je vanuit alle ooghoeken kunt bekijken.

Toen ik het kunstwerk voor het eerst in het Dalí Museum in Figueres zag, voelde het als een koude douche. Ik was in de veronderstelling dat het kunstwerk een een schilderij was. Dat bleek niet zo, het is een soort van collage. Wat ook bleek is dat je de originele kunstwerk maar vanuit een perspectief kunt bekijken als je de knipsels en plakwerk  niet wilt zien. Dat is een prachtige ervaring! Als je niet goed staat, dan zie je dat het kunstwerk bestaat uit lagen van knipsels en plakwerk. Heel bijzonder!

Favoriete museum?

Met het Van Goghmuseum heb ik een haat en liefdeverhouding. De haatkant komt omdat Amandelbloesem er soms niet hangt. De liefde voor Amandelbloesem is ontstaan toen ik zag hoe kleine details, die je van een afstand niet ziet, een hele mooie sfeer neerzet die een enorme rust bij mij geeft. Het schilderij kun je vergelijken met een raam, waar vanuit je kijkt naar een rustgevende wereld.  Van dichtbij zijn de kleine details ook weer  prachtig om te zien.

Jouw ultieme museumtip?

Het  Dalí Museum en het woonhuis van Dalí in Cadaqués

Lieve Sander,

Dank dank dank! 

Liefs.

Sandra 

Copyright schilderijen: Wikipedia

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.