Bye 2018! Hello 2019!

Het jaar 2018 was wederom weer een fantastisch (blog)jaar!

Als eerst wil ik je bedanken voor het lezen en reageren op mijn blogs! Op 1 april aanstaande is het vijf jaar geleden dat ik gestart ben met bloggen. Het is fijn om te zien dat mijn allereerste volgers mij nog steeds lezen en volgen. Dat voelt als een kado! Inmiddels zie ik kunstkieken.nl als mijn kunstdagboek.

kunst kieken radio

In deze blog laat ik je enkele hoogtepunten van het jaar 2018 zien. Ik moet bekennen dat ik alleen maar hoogtepunten heb gehad in 2018.

Op 12 januari 2018 was de allereerste uitzending van Kunst Kieken Radio op Amsterdam FM.

In mijn radioprogramma gaf ik tentoonstellingstips, kwam er een kunstenaar in de studio werken (lees: tekenen of schilderen) en keken we naar kunst met kunsthistoricus Gerda van Ham. Hoofdredacteur Marina de Vries van Museumtijdschrift gaf museumtips en De Protagonisten.nl filmtips. Ook liet ik een nummer horen die te maken heeft met een kunstwerk of kunstenaar.

In september 2018 heb ik besloten om te stoppen met het maken van radio.

Kunstkijken via de Radio

Kunstkijken via de radio

Kunst kijken via de radio bleek een grote hit. Ik plaatste voor de uitzending een kunstwerk op social media die in de uitzending werd besproken. Kunst Kijken via de Radio komt zeer waarschijnlijk weer terug op de radio. Stay tuned! Je hoort er medio februari/maart aanstaande over.

Vaste collectie Centraal Museum – Rembrandt en Saskia in het Fries Museum

De allereerste blog die ik schreef ging over de vaste collectie van het Centraal Museum in Utrecht en mijn laatste blog van 2018 was over de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw in het Fries Museum.

Kunstverhalen op kunstbeurzen First Art Fair – Internationale Perssreis BRAFA 2019

Mijn eerste kunstverhalen zocht ik op de First Art Fair, waar ik op zoek ging naar Nederlands Erfgoed in hedendaagse kunst. Het verhaal van de Dodo vond ik bijzonder. Op 25 en 26 oktober 2018 mocht ik van BRAFA Art Fair galerijen en kunsthandelaren bezoeken die op de BRAFA 2019 zullen exposeren. Het was een geweldige ervaring!

The American Dream blog trip – BOZAR Brussel

In 2017 mocht ik al een paar buitenlandse blogtrips maken. Maar The American Dream blogtrip is toch wel het bijzonderst want dat was deels in eigen land!
The American Dream was een dubbeltentoonstelling van het Drents Museum en de Kunsthalle Emden in Duitsland. Het was de eerste keer dat twee musea gezamenlijk een tentoonstelling hebben gemaakt.

Op 26, 27 en 28 januari 2018 mocht ik samen met de Duitse kunstblogger Kirsten Mengewein de tentoonstelling bezoeken.

Het is een herinnering die surrealistisch aanvoelt. Kirsten en ik werden de hele dag rondgereden in een goudkleurige Volkswagen en beladen met leuke uitjes en cadeautjes.
Het aller-leukste van de trip vond ik dat wij in het Hotel Restaurant Bitter en Zoet in Veenhuizen mochten logeren. Kirsten en ik verbleven in het pand Bitter en Zoet. Echt heel tof!

Mijn laatste blogtrip van 2018 was naar Brussel. Daar heb ik de tentoonstelling Beyond Klimt bezocht in BOZAR en de expositie Berlin 1912 – 1932 in het Koniklijke Musea voor Schone Kunsten.

ARTIS – Holland Festival

In februari werd ik benaderd door Artis of ik aandacht wil besteden aan de tentoonstelling De Staat van Natuur van Claudius Schulze. Die heb ik beantwoord met een grote ja-knik! De tentoonstelling loopt tot het voorjaar van dit jaar.

Dit jaar heb ik (net als vorig jaar) voor het Holland Festival tips gegeven. Ik heb dit jaar gekozen voor betaalbare tips en de gratis tips van Holland Festival die ik in mijn radioprogramma heb gesproken.

Kunstvlogger – Museumvlogger

Op 12 september 2018 heb ik mijn stoute vloglaarzen aangetrokken en ben ik begonnen als kunstvlogger a.ka. museumvlogger. Met veel vreugde kijk ik terug naar mijn vlogs. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik een vlog met Daan Roosegaarde, Paul Rem, Imara Limon en Erwin Olaf heb gemaakt. Mijn vlogs vind je op mijn YouTube kanaal – Kunstkieken.nl.

Ben jij al geabonneerd?

Jawel, het jaar 2018 was het jaar dat ik officieel bekend heb gemaakt dat ik graag een rondje draai in een museum of voor een kunstwerk.

Mijn allereerste publieke rondje was in het Scheepvaartmuseum. Mijn laatste rondje heb ik gedraaid voor het ontdekte schilderij van Mondriaan op PAN Amsterdam . Dit deed ik samen met kunsthandelaar Willem de Winter, bekend van het programma Tussen Kunst en Kitsch.

Videocontent voor tentoonstelling ‘Stemt Hoopvol’ in Haarlem

Kort nadat ik ben gaan vloggen kreeg ik een verzoek of ik mee wilde werken aan de tentoonstelling Stemt Hoopvol van de Provinciale Staten van Noord Holland. De Provinciale Staten van Noord Holland willen 100 jaar vrouwenkiesrecht vieren en aandacht vragen voor vrouwen in de politiek. In de tentoonstelling worden de eerste vier vrouwelijke politici in hun functie in Noord- Holland uitgelicht en gekoppeld aan vier politici in dezelfde functie nu. Ik mocht de huidige politici van nu interviewen en een film van ruim 9 minuten maken. Van de curator Sarah Berckenkamp heb ik de volledige vrijheid gekregen om dit op eigen wijze te doen. Langs deze weg wil ik je nogmaals bedanken voor het vertrouwen!

Instameet versus Live vlog vanuit het Museum

Door Museum Meermanno in Den Haag (binnenkort Huis van het Boek) werd ik benaderd om deel te nemen aan een instameet. Deze mocht ik (gelukkig) geheel eigen wijze invullen. In Museum Meermanno ben ik op 10 december 2018 voor het eerst live gaan vloggen. Ik had 7 kijkers en ik heb hen een rondleiding gegeven door het museum en een aantal topstukken laten zien.

Op 15 december 2018 heb ik live vanuit het Groninger Museum gevlogd. Maar liefst 12 volgers keken mee in de tentoonstelling Chihuly én dat ruim 20.42 minuten.

Le Grand Palais – BOZAR

Met een smile zeg ik dat de herfst/wintertentoonstellingen van Le Grand Palais in Parijs een vaste plek krijgen op mijn blog (en ook een aantal toekomstige tentoonstellingen van BOZAR).  Yeah!

Wat is er gebeurd met mijn zoektocht naar de 100 leukste musea van Nederland volgens de NRC?

Tja, daar heb ik geen tijd voor gehad. Ik wil alle musea uit het boekje nog gaan bezoeken en mijn lijstje doorstrepen.  Ook wil ik bloggen over een aantal vaste collecties van musea.

Wat jammer dat je nog steeds weinig volgers hebt, Sandra!

De laatste tijd worden mijn pitchs afgewezen omdat ik te weinig volgers heb. Ik heb daar niet zoveel moeite mee, maar het schijnt dat ik na 5 jaar bloggen ‘echt te weinig volgers’ (lees het woord ajb met een hoge piepstem voor het gevoel) heb. In 2018 bleek daardoor niet hip te zijn.

In 2019 zal ik nog minder hip zijn omdat ik mijn Instagram (met de meeste volgers) voorgoed vaarwel heb gedaan. Voor mijn blog was dit het account met de meeste volgers.

Mijn jaarstatistieken gaven toch echt wel aan dat mijn Instagram-volgers niet naar linken naar de verwijzing ‘link in bio’.

In eerste instantie was ik bang om mijn insta-account te verwijderen. Zo achteraf had ik moeten zien dat Instagram niet werkte voor mij. De verhouding likes op een foto ten op zichtte van volgers klopte niet.

Ik zeg voor het allerlaatst: ‘Mijn volgers zijn wel de leukste volgers die een museumblogger kan hebben‘. Ik heb met een aantal van hen een leuk contact en met sommige ga ik zelfs koffie drinken of een museum bezoeken. Mijn blog moet (ja moet) mij vreugde en vreugde aan mijn lezers brengen.

jij mag het zeggen

Vooruitblik voor 2019

Dit jaar zal ik maandelijks aan mijn volgers welk museum ik moet gaan bezoeken. Ook ga ik vaker live-vloggen vanuit het museum. Voor de rest zie ik het wel. Genieten van mijn museumbezoekjes staat op de allereerste plaats voor mijn blogjaar 2019!

Ik wens je een liefdevol, warm en een jaar vol met plezier en gezondheid toe! A happy 2019!

Vandaag sluit ik af, net zoals ik dat deed in mijn blogpost van  Amsterdam Art x Art Review Conference;

‘In de hoop dat er nooit meer verbaasd wordt gereageerd als mezelf voorstel als Sandra Singh van Kunstkieken.nl, verblijf ik’

Heel veel liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.