Ode aan Daubigny

In het Van Gogh Museum kun je vanaf aanstaande vrijdag kun je naar de tentoonstelling Daubigny, Monet,Van Gogh: Impressies van het landschap.

In de tentoonstelling staat de Franse kunstenaar Charles Francois Daubigny centraal.

Daubigny was een landschapsschilder die nieuwe wegen opende in de schilderkunst

Voor het aanbrengen van verf op een doek gebruikte hij een paletmes en koos hij voor onalledaagse onderwerpen zoals de oogst of bloeiende boomgaarden. Hij schilderde graag in de open lucht op een atelierboot (daar vertel ik je straks meer over) en op doeken met grote formaten. Ook inspireerde hij de kunstenaars  zoals Van Gogh en Monet.

Het schilderij Met de Oevers van de Oise is het schilderij waarmee Daubigny in 1859 zijn carrière begon als landschapsschilder.

Ondanks zijn successen is Daubigny redelijk onbekend bij het grote publiek. Voor het Van Gogh Museum is dit de voornaamste reden om deze tentoonstelling te maken.

Dit is een van mijn favoriete schilderijen van Daubigny: Velden in Juni (1874).

Het landschap is fantastisch weergegeven. Wat vind jij? Het schilderij is enorm groot: 135 x 224 cm!

KUNSTKIJKEN: Kiek je mee?

Op de voorgrond is het landschap bezaaid met rode klaprozen. De knalrode klaprozen staan er op hun mooist. Op hun roodst.

Uiterst rechts staan een man en een vrouw (ze heeft een hoed op) te werken en verder op staat een ezel.

In de verte staan nog een aantal werkende figuren. Vogels vliegen hoog in de lucht en ik zie de maan.

Vanaf 1857 schildert Daubigny bloeiende boomgaarden

Van Gogh raakt geïnspireerd door de Appelbloesems van Daubigne en schildert deze Bloeiende Boomgaard in 1879.

 

Aan al de schilderijenvan Daubigny is duidelijk te zien dat de landschapsschilder van de natuur en rivierlandschappen hield.

Van een vriend, kocht Daubigny in 1857 een oude veerboot, die hij liet ombouwen tot een atelier.

De (nagebouwde) bootatelier is te zien in de tentoonstelling.

Ik ben verbaasd over de afmeting van het “bootje”. De boot is maar liefst 8.5 meter lang en 2 meter breed is. Op het schilderij Sleepboot bij Le Havre (1860) zie de boeg van het bootje, dat door een sleepboot word getrokken.

Als realisme kunstschilder kon Daubigny op zijn atelierboot zijn pret niet meer op.

Door te schilderen vanaf een boot kon Daubigny (het gezichtspunt is dan laag)nog realistischer schilderen en de rivierlandschappen nog mooier in beeld brengen.

Een ode aan de boot bracht hij door in 1862 een boek Reis met de boot uit te brengen. Daarin staan etsen over zijn belevenissen op de rivier.

Monet volgt zijn idool en koopt in 1873 een atelierboot.

Zijn boot was kleiner dan dat van Daubigny en er was net genoeg plaats om zijn schildersezel in de houten hut te plaatsen.

 

In de laatste tien jaar van zijn leven schilderde Daubigny dan vijfentwintig maanverlichte landschappen.

Daubigny’s laatste schilderij is Opkomende maan in Auvers (1877). Daaronder zie je Ondergaande zon bij Villerville (1876).

Ook Monet schilderde bij maanlicht.

Het schilderij Een zeegezicht, schepen bij maanlicht (1864) is een van de weinige maanlicht schilderijen van Monet omdat hij het erg lastig vond om de natuur bij nacht te schilderen.

In 1878 stierf Daubigny.

Van Gogh verbleef de laatste maanden van zijn leven in Auver-sur-Oise, waar Daubigny werkte en woonde.

Na aankomst in Auver ging Van Gogh meteen naar het huis van de kunstenaar en maakte een voorstudie van de tuin,  omdat hij geen schildersdoek bij zich had maakte hij deze op een doodgewone theedoek.

Pas veel later maakte hij pas dit schilderij genaamd De tuin van Daubigny in 1890.

Daubigny in Dordrecht.

Als laatst wil ik je het schilderij Molens bij Dordrecht (1872) laten zien. Daubigny maakte dit schilderij op basis van zijn schetsen die hij het jaar ervoor in Dordrecht  (ja in Nederland) had gemaakt.Prachtig het?

De tentoonstelling Daubigny, Monet,Van Gogh: Impressies van het landschap is te zien tot en met 29 januari 2017.

Axel Rüger, directeur van het Van Goghmuseum, zei vanochtend tijdens de perspreview dat dit een tentoonstelling is om alleen maar te kijken. Daar geef ik gelijk in!

KUNSTKIJKEN: Ik voeg het volgende toe;

Kijk naar de kleuren, kijk naar de figuren op de schilderijen, zoek en kijk  naar de vergelijkingen en verschillen tussen de kunstenaars Daubigny, Monet en Van Gogh. Kijk en ga kunstkieken!

De tentoonstelling is sfeervol, poëtisch en in sommige opzichten zeer zoet. Een mustsee voor de komende donkere dagen. Voor meer informatie kiek hier!

Ga jij naar de tentoonstelling?  Zo ja, ga in de expo op zoek naar de zon!

Liefs en een fijne avond,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.