Maak kennis met Pierre Alechinsky 

Zaterdag 15 oktober 2016 is de dag dat ik Belgische kunstenaar Pierre Alechinsky heb ontmoet.

Met de jongste lid van de Cobra-beweging heb ik hardop gelachen, gesproken over kunst en de kleur groen en na onze gesprek heb ik zelfs een kus op mijn linkerwang en een knuffel gekregen.

Met de echtgenote van Pierre Alechinsky, Micky heb ik hele ander soort gesprek gehad namelijk over hoe het is om echtgenote te zijn van een beroemd kunstenaar. Mijn gesprek is inmiddels een mooie herinnering!  Helaas mag en kan ik dit niet met jullie delen omdat ik dit heb afgesproken met het stel.

In het Cobra Museum kun je tot en met 8 januari 2017 naar de tentoonstelling Pierre Alechinsky – Post Cobra.

Wat is Cobra en wat is nu zo speciaal aan deze kunstenaar? Wie is hij eigenlijk?

Cobra is een samenvoeging van de steden Copenhague, Bruxelles en Amsterdam en werd vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht in Parijs.  De Cobrabeweging zijn kunstenaars die hun kunstwerken maken met een creatieve vrije geest.  Ik herken de kunstwerken altijd aan hun kinderlijkheid .  Karel Appel en Lucebert zijn ook Cobra-mannen.

Voor mij  bijzonder is dat Alechinksy nog steeds op 89 jarige leeftijd werkzaam is als kunstenaar. Als jongste lid van de Cobrabeweging was hij samen met zijn vrouw  verantwoordelijk voor het tijdschrift van de groep.

In 1951 gaat Alechinksy zijn eigen weg en zoek naar nieuwe manieren om zijn kunstwerken te maken.

Hij gaat werken met acryl op papier en geeft zijn kunstwerk een rand.  Van de Chinese kunstenaar Walasse Ting leert hij een andere manier van schilderen: het papier ligt op de grond en de kunstenaar staat erboven.  Ook gebruikt hij andere materialen dan papier en canvas. De kunstenaar werkt op bestaand materiaal zoals oude landkaarten of oude documenten. Op straat gevonden roosters of putdeksels vormen symbolen op zijn kunstwerken.

Central-Park -1965

En de randillustraties? Dat zijn omlijstingen in het kunstwerk zelf.

In 1965 maakt hij als het ware zijn eerste rand  voor het schilderij Central Park. De randen zijn soms ter decoratie, figuratief en zijn soms een beeldverhaal. Dat laatste is een ode aan de strips die de Alechinsky graag in zijn jeugd las.

Central Park is ook het allereerste schilderij waarbij Alechinsky voorgoed afscheid neemt van olieverf en gebruikt maakt acrylverf.  De kunstenaar vind het prettig dat de verf verdund kan worden met water en dat het snel droogt.

In de tentoonstelling zijn er 90 kunstwerken te zien uit de periode 1960 tot 2015. Negentig kunstwerken van een kunstenaar die bijna 90 jaar oud is.  Daar heb ik een woord voor: WOW!

Centrepoids 2012

Alechinksy schildert op intuïtie en de kunstwerken en de figuren hebben geen betekenis.

Dat betekent dat je in de tentoonstelling als museumbezoeker  jouw gedachten de vrije loop kunt geven en jouw  wel een betekenis geven kan.

Nu ik dit stuk aan het schrijven ben vraag ik mezelf wel af hoe iemand, of in dit geval, hoe Alechinksy figuren impulsief tekent. Of zou hij dit wel bewust doen?  Die vraag kan ik hem niet meer stellen. Helaas Post Cobra-kaas!

Ik hoor graag wat je bij dit kunstwerk  hieronder denkt, voelt of ziet.

Van al die negentig kunstwerken vond ik dit schilderij Oracle Muet (1967) het opvallendst.

De gouden lijst dat doet het hem! Laat weten wat jij van dit schilderij vindt? De onderstaande schilderij Embrasure (Vensteropening) uit 2009 viel ook op door de ronde vorm.

Fete lapone – 1981

Ik zelf heb ruim een uur naar de penseelstreken van Alechinksy gekeken.

Naar de (soms dikke) klodders verf, de verflagen die door elkaar lopen en de kleuren zich samen vermengen. Zo prachtig om te zien!

Ik werd hier zo blij van dat ik er een filmpje van gemaakt hebt. Je kunt het zien op al mijn social media onder de #kunstkiekenglimp.  Ik hoop dat jij er net zo blij van word!

De tentoonstelling Pierre Alechinsky – Post Cobra is een echte kunstkieken tentoonstelling.

Ga lekker kijken en ga op zoek naar fabelfiguren en zelfs monsters, herken de natuur zoals krioelende takken van de bomen.  Het zijn kleurrijke enorme schilderijen. De tentoonstelling is te zien tot en met 22 januari 2017.

Ben jij al naar de tentoonstelling geweest?Wat vond je ervan?

Wat vind jij van de schilderijen van Pierre Alechinsky?

Voor meer informatie Kiek hier!

Liefs en fijne avond,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

5 reacties

  1. Ik zie iets met vissen en veel zwart/leegte. Maar ik zie ook een vrouw in een kimono. Misschien gewoon een kimono met vissen 🙂 Bijzonder zo’n ontmoeting – dat zijn de momenten die tellen 🙂

    • Wat leuk dat iedereen iets anders ziet. Dank jullie wel voor jullie reacties. Mijn voornemen voor volgend jaar is dat ik meteen reageren op reacties op de site.
      @frederique Inderdaad, heel bijzonder. Ik ben een bofkont. @inez goed om te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.