Paraderende Kunst #4

De Grote Kunstshow - Leiden

Museum de Lakenhal wordt verbouwd. Maar wees niet getreurd want je kunt tien bijzondere stukken uit de collectie op het podium van de Leidse Schouwburg zien. Vandaag opnieuw een preview. Kijk je mee?

De Leidse editie van De Grote Kunstshow is er op 10 juni aanstaande en laat kunstwerken zien die een band hebben met de stad.

De eerste collectiestuk die zal verschijnen op het podium is van Jan Wolkers.

Wolkers woonde en studeerde in Leiden. Voor het kunstwerk  heeft hij  onder andere koeienstront en goudverf gebruikt.  Presentator Katrijn van Bouwel zal in de show vragen stellen aan het publiek over het materiaalgebruik in het werk.

Aan het landelijke thema Stijljaar wordt ook aandacht besteed.

Theo van Doesburg maakte twee glas in lood ramen: Compositie IX en Compositie VIII (foto). De ramen praten met elkaar over hoe zijin de collectie van het museum de Lakenhal  zijn gekomen.

Met tekstprojecties en belichting komen de ramen tot leven. Of we horen of de ramen toch wel terecht museumstukken zijn geworden is de vraag.

Roy Villevoye - Preparations

In 1992 reisde kunstenaar Roy Villevoye  voor het eerst naar Papoea Nieuw Guinea en raakt daar geïnspireerd door de Asmat bevolking.

Het beeld dat tijdens de show te zien is, is een van zijn vrienden. De man draagt een grote houten kruis. Dit is een verwijzing naar de christelijke zendelingen die het ‘ware’geloof kwamen brengen in de Nederlandse kolonie.

Mae Engelgeer - Nieuw Leids Laken

Zeven eeuwen lang bepaalde de productie van wollen lakense stoffen de identiteit van de stad Leiden.

In 1977 werd er definitief afscheid genomen van deze traditie. Totdat het museum in 2013 de geschiedenis een nieuwe leven inblaast en de productie van een hedendaagse stoffenlijn op zich neemt.

In 2014 werd het eerst nieuwe laken gemaakt door Christie van der Haak.

Nieuw Leids Laken #2  (2016) van Mae Engelgeer paradeert op het podium van het Leidse schouwburg.

Tot 2019 wordt jaarlijks een ontwerper gekozen. In het nieuwe museum zullen de stoffen per strekkende meter worden verkocht.

De Grote Kunstshow wordt  driemaal opgevoerd in de Leidse Schouwburg op zondag 11 juni aanstaande om 11.00 , 14.00 en 16.00 uur.

De presentatie is in handen van improvisatieactrice Katrijn van Bouwel.

De werken worden een voor een met licht en geluid, drama, gesprek en monoloog tot leven gewekt.

De editie in Leiden is de derde in de reeks van Kunstshows met kunstwerken uit de Nederlandse museumcollecties.

Veel plezier!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.