5 tips voor het Holland Festival

Het Holland Festival is er van 3 tot en met 25 juni 2017.

Het Holland Festival (HF) is het grootste internationale podiumkunsten festival van Nederland. Alle disciplines binnen de podiumkunsten (theater, muziek en muziektheater) worden getoond en bewust gezocht naar aansluiting bij andere genres zoals beeldende kunst en film.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog, in 1947, is het festival opgericht.

Door het tonen van nationale en internationale kunst richtte het festival de aandacht op internationale samenwerking en uitwisseling. Uitgangspunt van het festival is dat kunst je horizon verbreedt, verrast, leidt tot discussie en dwingt om de tijd te nemen ergens over na te denken.

Op verzoek van het Holland Festival zal ik deze maand enkele producties bezoeken en daarvan op social media verslag doen.

De afgelopen weken heb ik de ruime en gevarieerd programma-aanbod doorgespit. De onderstaande tips heb ik vanuit mijn gevoel gekozen.

Hier zijn de 5 kunstkieken-tips voor het Holland Festival 2017.

Tip 1 – FILM – Manifesto

Manifesto  –  is een filminstallatie van de Berlijnse kunstenaar Julian Rosefeldt met actrice Cate Blanchett. Gelijktijdig worden in eén grote ruimte dertien films vertoond.

Uitgangspunt van alle dertien films zijn teksten van bekende kunstenaarsmanifesten.

Manifesto stelt onderhuids de vraag wat de rol van de kunstenaar is in de hedendaagse samenleving.  De teksten gaan over het doorbreken van grenzen en restrictie en over het verspreiden van nieuwe ideeën.

Waarom een mustsee?

Blanchett speelt dertien verschillende personages. De filminstallatie is van 4 t/m 25 juni te zien in Casco Amsterdam.

TIP 2  – BEELDENDE KUNST –  I’d Rather Be Outside

Op ware grootte, geproduceerd met een 3D printer, liggen toegankelijke slaapkamers verspreid over het Museumplein. Met de installatie richt het jonge collectief Ayr zich op hedendaagse vormen van huisvesting.

Dit kunstwerk is gemaakt in opdracht van Holland Festival en Stedelijk Museum. Sinds 2015 presenteren zij samen een beeldend kunstenaar die een gratis toegankelijk werk maakt in de openbare ruimte: op het Museumplein.

Waarom een muststee?

Met dit werk wilt Ayr de wereldwijde huizencrisis, massaproductie en de relatie tussen publiek en privé bespreekbaar maken.

Gratis toegang. Te zien van 10 tot en met 25 juni op het Museumplein in Amsterdam.

Tip 3- VOORSTELLING – Nicht Schlafen

Alain Platel en les ballets C de la B zijn oude bekenden van het Holland Festival. Dit keer komen ze terug met de voorstelling Nicht Schlafen waarin negen dansers, dansen op de muziek van Gustav Mahler.

Ze dansen niet zomaar, maar rondom een sculptuur van dode paarden van beeldend kunstenares Berlinde de Bruyckere.

De Vlaamse De Bruyckere maakt driedimensionale beelden, installaties en aquarellen. Religieuze symboliek en mythologie vormen belangrijke elementen in haar werk.  In 2015 was in het Gemeentemuseum Den Haag een overzichtstentoonstelling van haar te zien.

Met deze voorstelling richt regisseur Platel zich op de heftige emoties en verwarringen in de begin jaren van de 20e eeuw, die hebben geleid tot de tragedies van de twee wereldoorlogen.

Waarom een muststee?

Een spel tussen mens en sculpturen is niet vaak te zien. Ik wil wel weten of dat samengaat.

Speeldata 20 -22 juni  2017 – Koninklijk Theater Carré.

TIP 4 – VOORSTELLING Salomé

In mijn lievelingspark Park Frankendael presenteert het Holland Festival zijn traditionele operavertoning in de open lucht.

Waarom een mustsee?

De voorstelling is live. Het wordt tegelijkertijd met de voorstelling in Nationale Opera & Ballet op een groot scherm vertoond.

Alle  kunstliefhebbers kunnen “in het echt aanschouwen” ( in plaatst van via een canvasdoek) hoe prinses Salomé het hoofd van Johannes de Doper op een zilveren schaal eist.

Gratis toegang. Woensdag 21 juni 2017 om 20.00 uur.  Park Frankendael.

TIP 5 – VOORSTELLING – Mariavespers

De voorstelling is de openingsvoorstelling van Holland Festival 2017. De Mariavespers is de hoogtepunt in het oeuvre van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi. Hij was de eerste belangrijkste operacomponist die letterlijk de geestelijke muziek van zijn tijd nieuw leven in blies.

De muziekstukken zijn geschreven met het rooms-katholieke avondgebeld in gedachte.  Vesper betekent in het Latijns avond.

Pierre Audi, directeur van De Nationale Opera en beeldend kunstenares Berlinde de Bruyckere werkten samen aan deze voorstelling.

Waarom een mustsee?

Het is de openingsvoorstelling van HF 2017. De taal waarin het stuk wordt uitgevoerd is Latijns. Het koor van de Nationale Opera, dat bestaat uit 56 leden, wordt gerekend tot de  beste van Europa.

Speel data 4 & 5 juni 2017. Westergasfabriek, Gashouder.

Goed om te weten!

Met de  Holland Festival app kun je het volledige programma inzien.  De app is gratis te downloaden in de App Store en via Google Play.  Er zijn tal van gratis festivalonderdelen te bezoeken die niet onder doen voor de betaalde onderdelen.

Kijk voor de volledige programmering op: Holland Festival.

Veel kunstplezier,

Sandra

Foto-credits

Manifesto – Julian Rosefelt and VG Bild Kunst Bonn

I’d Rather Be Outside – Ayr

Nicht Schlafen – Chris van den Burght

Salome & Mariavespers – Petrovsky Ramone

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.