De IJzeren Eeuw

“De eeuw, waarin wij leven, kan met regt de ijzeren eeuw worden genaamd: heden ten dage is het ijzer even onmisbaar voor onze behoeften als lucht, het water en het vuur. Het ijzer is de voornaamste grondslag onzer nijverheid; het ijzer voert ons over den Oceaan; het ijzer sleept ons over de groote wegen; over ijzeren bruggen trekken wij stroomen en rivieren over.” Bron: Wikipedia.

Vanaf vandaag is in het Amsterdams Museum te zien hoe Nederland in de 19e eeuw een metamorfose ondergaat. Vaar- en spoorwegen werden aangelegd. Er kwam een grondwet die nog steeds de basis vormt van de huidige. Overal in het land verrijzen industrieën. Rotterdam groeide als wereldhaven en Amsterdam werd ons hoofdstad. Toerisme, recreatie en sport deden hun intrede.

De tentoonstelling “De IJzeren Eeuw” is het vervolg op de tentoonstelling en tv-serie ‘De Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld”.

De 19e eeuw komt echt tot leven in de tentoonstelling doordat er ook bijzonder voorwerpen te zien zijn zoals; een Engels weefmachine en kruiwagens waarmee het begin is gemaakt voor de Nieuwe Waterweg en het Noordzeekanaal.  Maar ook petten en hoeden worden er getoond. Ook zijn er reclamefilms van eind 19e eeuw te zien. De onderwerpen industrialisatie, massaconsumptie, emancipatie en nationalisme passeren volop de revue.

De tentoonstelling is onderdeel van een samenwerking met de NTR/VPRO met de gelijknamige titel.

De eerste aflevering wordt op 3 april 2015 uitgezonden om 21.05 uur op NPO2. In een sneak-preview mocht ik aflevering 9 bekijken en ik heb er de volgende woorden voor: informatief, grappig, zeer mooi gefilmd en absolute geschiedenis. Zelf ben ik geen televisiekijker maar voor deze serie ga ik op de bank voor de tv!

‘De IJzeren Eeuw` zie ik als een geschiedenisles. Het leert ons weer dat wij niets zouden zijn door de imposante vernieuwingen van toen. De tentoonstelling is een absolute aanrader. Gaan dus!

De tentoonstelling De IJzeren Eeuw is te zien tot en met 2 augustus 2015 in het Amsterdam Museum.

Voor meer informatie kiek op:

Fijne dag

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.