Kunstkijken: De man die het kruis draagt – Jan Fabre

In het Antwerpse Onze Lieve Vrouwe Kathedraal is, sinds 2015, het bronzen beeld ‘De man die het kruis draagt’ van Jan Fabre te zien. 

In een ver verleden wilde ik ervaren hoe het is om een modern kunstwerk te zien in de setting van een kathedraal. De kunstwerken die je verwacht in een kerk of kathedraal zijn vaak schilderijen met een religieuze voorstelling.

Sinds 1924 heeft de kathedraal geen nieuw kunstwerk meer in “haar kruisribgewelven” gehaald. Het is dan ook bijzonder dat er voor een hedendaags kunstwerk is gekozen. Het beeld is in bruikleen gegeven door Fabre.

De sculptuur is een zelfportret van de Belgische kunstenaar Jan Fabre. Het is niet de eerste keer dat Fabre zichzelf op deze wijze weergeeft.

Mijn favoriet is  “De man die de wolken meet”. Het beeld behoort tot de vaste collectie van S.M.A.K en is op het dak geplaatst.

  • De man die het kruis draagt - Jan Fabre
  • Jan Fabre - Onze Lieve Vrouw Kathedraal
  • Jan Fabre - De man die het kruis draagt
  • Detail De man die het kruis draagt - Jan Fabre

Ga je mee kunstkieken?

De man die het kruis draagt” is een levensgrote rechtstaande man die op de palm van zijn rechterhand een kruis draagt. Zijn linkerhand is open, met gestrekte vingers.

 Tijdens het kijken roept het beeld allerlei vragen bij mij op zoals “Draagt de man het kruis of balanceert het kruis op de handpalm van de man?” en “Waarom kijkt de man naar het kruis?”.

De kruis is 4 meter hoog en staat symbool voor het christendom en Jezus Christus.

Er is bewust voor gekozen om de sculptuur op één lijn te plaatsen met het schilderij van Peter Paul Rubens “ de kruisafneming” (1611 -1614).

Het beeld glinstert enorm mede doordat het brons is gepolijst én er daglicht op valt.

Ik wens je een fijne avond,

Liefs,

Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl.  De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.