Kunstkijken: De boekenwurm van Carl Spitzweg & Lezend meisje van Isaac Israels

Als kind heb ik boeken verslonden. Waar ik ook was, daar was ook een boek! Ineens werd ik volwassen en las ik alleen tijdens mijn vakanties één boek of twee.

Sinds de lockdown van maart 2020 lees ik weer regelmatig boeken.

Daar zitten boeken bij voor mijn plezier én om de zes á acht weken moet ik een boek lezen als heerlijke plicht voor mijn boekenclubje van Linnaeus boekenhandel in Amsterdam Oost.

Vandaag wil ik je twee kunstwerken laten zien met het onderwerp boeken: De boekenwurm van Carl Spitzweg (1808 – 1885) en Lezend meisje op sofa van Isaac Israëls (1865 -1934). Ga je mee kunstkieken?

De boekenwurm - Carl Spitzweg
Bron: Wikipedia

Spitzweg was een Duitse kunstenaar die bekend stond om schilderijen met simpele onderwerpen en humor.

We zien een man op leeftijd op een stevige ladder staan. Hij is verdiept in zijn boek die hij met zijn linkerhand openhoudt terwijl hij onder zijn linkerarm een derde boek vast klemt. Tussen zijn knieën houdt hij een vierde boek geklemd. In zijn rechterhand houdt hij nog een boek open.

Zo te zien is hij iets aan het lezen over Metafysica (Metaphysik).  Ik vind het licht prachtig schijnen op de oude man en op de boekenkasten.

Het schilderij behoort tot de vaste collectie van het Museum Georg Schäfer (Duitsland) en heeft nog twee andere versies. Een exemplaar (1851) behoort tot een privécollectie en de ander(1854) is gehuisvest in de Central Library of Milwaukee (VS).

lezend meisje op sofa isaac israels

In 2016 heb ik de tentoonstelling van Van Michel tot Israëls bezocht in Museum Gouda. Ik was vooral benieuwd naar het schilderij Lezend meisje op sofa van Isaac Israëls, die het museum in  2015 kocht.

Nog steeds vind het mooi om te zien hoe het lezende-liggende-meisje verdiept is in haar boek. Daarbij ligt ze met haar op hoofd op twee kussens. Haar gezichtsuitdrukking vind ik erg mooi geschilderd. Die concentratie is er van af te lezen. Het gewicht van het boek steunt op haar ellebogen.

Vergeet ook niet naar de achtergrond te kijken, naar het patroon van het behang.

Ben jij ook meer boeken gaan lezen sinds de lockdown?

Ik wens je een fijne avond,

Liefs,

Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl.  De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.