De Reuk – Rembrandt op TEFAF

tefaf 2016 rembrandt
Een van de topstukken op TEFAF 2016 is een verloren schilderij van Rembrandt.

Het is het schilderij Flauwgevallen patiënt ( de Reuk) en vandaag heb ik het van heel dichtbij mogen bekijken.  Afgelopen jaar werd het schilderij te koop aangeboden door een anonieme Amerikaans veilinghuis. Het paneel werd voor een miljoen dollar verkocht aan de Parijse kunsthandel Talabardon & Gautier.  Het schilderij is verkocht aan The Leiden Collection maar de kunsthandelaar mocht het topstuk  wel op TEFAF presenteren.

De Leiden Collection bezit ook de andere Rembrandts zintuigschilderijen; De drie musici (Gehoor) en de De Operatie (Gevoel). Museum De Lakenhal is in het bezit van De Brillenverkoper (Zicht) Het vijfde en tevens de laatste zintuigwerk Smaak is nooit teruggevonden.

Als de lijst opengaat staat ineens een menigte om het schilderij heen.

Ik, met mijn 1.61 meter, word door een lange man letterlijk naar achteren geduwd. Van het Leiden Collection heb ik een afbeelding van het schilderij per email ontvangen . Zo ziet de voorstelling er uit.

Ik zou het fantastisch vinden als er in het Rembrandthuis in Amsterdam  een tentoonstelling met de zintuigen kwam.  Dat zou tof zijn!

Liefs en een goed weekend,

Sandra

Sandra

Welkom op Kunstkieken.nl! Ik houd van musea en om die reden ben ik op 1 april 2014 gaan schrijven over mijn museumbelevingen. Ook ga ik op zoek naar kunstverhalen op kunstbeurzen. Veel lees plezier! Liefs, Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.