De Reuk – Rembrandt op TEFAF

De Reuk van Rembrandt ontdekt

Eén van de topstukken op TEFAF 2016 is een verloren schilderij van Rembrandt.

Het is het schilderij Flauwgevallen patiënt ( de Reuk) en vandaag heb ik het van heel dichtbij mogen bekijken dankzij The Leiden Collection.

Afgelopen jaar werd het schilderij te koop aangeboden door een anonieme Amerikaans veilinghuis. Het paneel werd voor een miljoen dollar verkocht aan de Parijse kunsthandel Talabardon & Gautier.

Het schilderij is verkocht aan The Leiden Collection en zij presenteerde het doek op TEFAF.

De Leiden Collection bezit ook de andere Rembrandts zintuigschilderijen; De drie musici (Gehoor) en de De Operatie (Gevoel). Museum De Lakenhal is in het bezit van De Brillenverkoper (Zicht) Het vijfde en tevens de laatste zintuigwerk Smaak is nooit teruggevonden.

Op het moment dat curator Dominique Surh de baklijst, speciaal voor mij, opende om het schilderij volledig te tonen werd ik letterlijk weggeduwd en stond er ineens een grote menigte om mij en om het schilderij heen.

Ik, met mijn 1.61 meter, werd door een lange man letterlijk naar achteren geduwd. Van het Leiden Collection heb ik een afbeelding van het schilderij per email ontvangen. Zodat ik jou de volledige voorstelling kan laten zien.

Ik zou het fantastisch vinden als er in het Rembrandthuis in Amsterdam  een tentoonstelling met de zintuigen kwam.  Dat zou tof zijn!

Liefs en een goed weekend,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.