Discover Rembrandt – His life and all his paintings

launch discover rembrandt

Verwacht: Discover Rembrandt – His life and all his paintings
6 juli t/m 1 september 2019 in Elicium Ballroom van de RAI Amsterdam

Zoals je inmiddels weet is het jaar 2019 het Rembrandtjaar. Op zaterdag 6 juli opent in de RAI Amsterdam de tentoonstelling Discover Rembrandt – His life and All His Paintings.
Zoals de titel doet vermoeden zijn er in de tentoonstelling alle 350 werken van Rembrandt van Rijn te zien.

Het zijn niet de originele werken maar de reproducties ervan. Daartussen bevinden de beschadigde, verborgen en zelfs gestolen werken. Slechts 41 bevinden zich in Nederlandse collecties.

Vanochtend was ik naar de launch van de tentoonstelling dat werd gehouden in de Grand Cafe Restaurant 1e Klas op perron 2B van het Centraal Station.

Tijdens de launch werd het schilderij Christus in de storm op het meer van Galilea onthult door niemand minder dan kunstenaars Ans Markus en Iris Frederix.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Stabilo International, Onderneming in de Kunst en RAI Amsterdam. Rembrandt-expert Ernst van Wetering is betrokken bij de organisatie van de tentoonstelling.

The Gardner Museum - The Dutch room South
The Gardner Museum – The Dutch room South

Waar dit schilderij zich op dit moment bevind is niet te zeggen. Op 18 maart 1990 werd ze namelijk uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston door twee mannen die zich voordeden als politieagenten gestolen.

De dieven namen in totaal twaalf andere schilderijen mee waaronder een schilderij van Johannes Vermeer en een van Govert Flinck. De kunstroof wordt als de grootste gezien in de geschiedenis van Amerika. Schenkster Isabella Stewart Gardner heeft in haar testament laten vastleggen dat de lege lijsten van de schilderijen blijvend op hun originele plaats moeten blijven hangen.

Fotocredits: The Gardnermuseum.

Christus in de storm op het meer van Galilea - Rembrandt
Christus in de storm op het meer van Galilea – Rembrandt

Ga je mee kunstkieken? Laten we gaan kijken naar het tafereel op Christus in de storm op het meer van Galilea.

We zien een schip en enorme golven op het Meer van Galilea. Iedereen op het schip probeert zichzelf te redden. Ook Rembrandt, die zijn muts en een touw vasthoudt. Hij kijkt de toeschouwer recht in de ogen aan. Een man probeert zich vast te klampen aan Jezus terwijl een andere man over de rand van het schip hangt.

De compositie is typisch Rembrandts met het licht en de schaduwen (clair-obscur). De afmeting van het schilderij is 160 × 128 cm. Het schilderij is gemaakt in 1633 hetgeen betekent dat Rembrandt toen een jaar of 27 /28 was.

Ik geef je 5 redenen om de tentoonstelling Discover Discover Rembrandt – His life and all his paintings te bezoeken.

  • De originele 350 werken zullen ‘nooit van hun canvas’ gezamenlijk te zien zijn.
  • Door speciale digitale restauratietechnieken zien alle werken eruit alsof ze net uit het atelier van Rembrandt komen. (lees: kleurbeleving!)
  • De werken worden op ware grootte en in chronologische volgorde getoond. Hierdoor kun je de levensloop en de ontwikkeling van de stijl van Rembrandt zien en volgen.
  • De Nachtwacht kun je bekijken in vol ornaat (lees: oorspronkelijke afmeting) & ‘Het Joodse Bruidje kunt aanraken!
  • Na het zien van alle Rembrandts zul je anders naar Rembrandt van Rijn kijken.
entoonstelling discover-rembrandt

Campagnebeeld Discover Rembrandt – Zelfportret met halsberg (ca 1629)

We zien Rembrandts hoofd, borst en schouders. Rembrandt kijkt je recht in de ogen aan en draagt een halsberg. Ridders in strijd droegen deze in de twaafde en dertiende eeuw , ter bescherming van hun hals.

Het schilderij is 38,2 × 31 cm en bevindt zich in de vaste collectie van Germanisches Nationalmuseum in het Duitse Neurenberg. Het Mauritshuis heeft een kopie van Zelfportret met halsberg in de collectie. Van dit schilderij werd in 1998 middels onderzoek duidelijk dat het schilderij niet van Rembrandts hand is.

Discover Rembrandt – His life and all his paintings is vanaf zaterdag 6 juli dagelijks geopend van 11.00 uur tot 18.00 uur.

Voor meer informatie kijk op: Discover Rembrandt.com

Ga jij naar de tentoonstelling? Ik ga absoluut en met Discover Rembrandt heb ik afgesproken dat ik een vlog zal maken.

To be Rembrandt!

Fijne avond en liefs

Sandra

met Rembrandt op de foto

PS: Tijdens de launch was Rembrandt ook aanwezig en ging ik met hem op de foto.

  • Rembrandts wassen beeld is te zien in Madame Tussauds in de tentoonstelling I Am Art. Ik schreef en filmde erover. Blog I Am Art & Vlog I Am Art.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.