Dutch Masters – I am Art!

Het gebouw van Madame Tussauds op de Dam kent vrijwel iedereen. Tenminste dat neem ik aan.

Daar kun je kijken naar wassenbeelden van(inter)nationale sterren. In de vaste collectie zijn de Dutch Masters: I Am Art opgenomen. De grootste Nederlandse kunstenaars staan er centraal. Je kunt er  model staan voor het schilderij De Nachtwacht of met digitale spray popart maken in de nagemaakte studio van Herman Brood. Ook kun je geportretteerd worden door van Van Gogh.

Hollandse Meesters in levende lijve? Dat kan toch niet!

De afgelopen periode heb ik zoveel schilderijen van deze Hollandse Meesters gezien dat het tijd werd dat ik ze in zogenaamd -levende-lijve zou ontmoeten. Dus op naar deze attractie! Gevoelsmatig is het voor mij een museum; een wassenbeeldenmuseum.

Wie is Madame Tussauds?

Madame Tussauds werd geboren als Marie Grosholtz en trouwt later met de militair François Tussauds. De moeder van Marie werkte als huishoudster bij Dr. Phillipe Curtius (zie hieronder) die wassenbeelden maakte voor anatomische lessen.

curtius phillppe

Curtius verhuisde in 1765 naar Parijs om daar een wassenbeeldenmuseum op te zetten.

In 1767 verhuisden ook Marie samen met haar moeder naarParijs. Hier leerde Marie van Curtius de kunst van het maken van wassenbeelden.  Haar eerste wassenbeeld maakte ze in 1778 van schrijver Jean Jacques Rousseau. Hierna volgende de  wassenbeelden van Voltaire, Benjamin Franklin en Napoleon.  Tijdens de Franse Revolutie wordt Marie gevangen gehouden omdat ze veel politieke figuren kent. Door haar kunst word ze niet onthoofd , maar moet zij dodenmaskers maken.

In 1794 overlijdt  dr. Curtius en laat zijn wassenbeelden na aan Marie.

In 1802 vertrekt Marie naar Engeland omdat dr. Curtius hier zijn eerste wassenbeeld heeft gemaakt. Ze laat de hele collectie van  Curtius en dat van haarzelf overbrengen.  Al snel heeft ze een eigen plek en in het Lyceum Theater in London en noemt dit museum: The great Curtius of Paris. Kort daarna wordt door een grote brand een deel van de gehele collectie verwoest. Ze laat het er niet bij zitten en begint opnieuw op een andere locatie, waar opnieuw door een fout een in een elektriciteitsnet brand komt.  Het wassenbeeld van Napoleon in een originele strijdpak is hierdoor verwoest.

De derde en hoofdlocatie in London is uitgekozen door haar zoon.

In 1841, op tachtigjarige leeftijd, maakt Marie haar laatste wassenbeeld: dat van haar zelf.

Het verhaal daarna s bekend met vestigingen over de hele wereld. Ik kan niets anders zeggen dan dat ik Marie Grosholtz een topvrouw en doorzetter vind! Trouwens de wassenbeelden worden nog steeds in London én op originele wijze gemaakt; het  lijf van kippengaas en wordt gevuld met klei. De hoofd en handen zijn gemaakt van was. Het maken van de hoofd duurt soms wel vijf tot zes weken vanwege het haar.

 Nu op naar de tentoonstelling I Am Art.

Ik kan mijn ogen niet geloven. De wassenbeelden lijken net echt. Ik moest even slikken bij het zien van Herman Brood. De man naar wie ik zo vaak heb geknikt en  gezwaaid als ik hem tegenkwam in de stad of voor de deur van de winkel waar ik werkte.  De tentoonstelling is een hele belevenis.  Je kunt als Mondriaan een abstract kunstwerk maken door blokken aan te raken die dan oplichten. Echt erg leuk om te doen!

Oh ja en Einstein is natuurlijk ook een waar-kunstenaar!

Bij het zien van Picasso ben ik echt even stil. Die man staart je aan en het lijkt of hij ieder moment kan opstaan. De beroemde snorharen van Salvador Dali zijn een mustsee!

Dutch Masters: I Am Art is een sensatie voor iedere kunst- en museumliefhebber! Voor jong en oud.

Kijk voor meer informatie op: I Am Art – Madame Tussauds

Ben jij weleens naar madame Tussauds geweest? Wat vond jij ervan?

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

    • Dank je wel Ineke! Wat goed om te horen dat mijn blogpost aanstekelijk werkt! I Am Art is gewoon TE leuk om niet te missen. Soms vind je acties met (hoge)kortingen. Veel plezier alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.