FACE IT! Oordelen op het eerste gezicht

De nieuwe tentoonstelling FACE IT! Oordelen op het eerste gezicht gaat over stereotypen en beeldvorming en is vanaf vandaag te zien. Afgelopen donderdag mocht ik al gaan kieken.

Als Amsterdamse Hindoestaanse begin ik vandaag met een aantal vooroordelen over Hindoestanen. Hindoestanen praten zingend, ruiken naar masala en hun hoofd beweegt continue van  links naar rechts en vice versa.

Zijn de clichés herkenbaar? Die “grapjes” hoor ik al nu bijna dertig jaar. Ik heb ze te vaak gehoord dat ik er niet meer om kan lachen.

Echter zijn er sinds 2014 nog meer opmerkingen (lees: vooroordelen) bijgekomen.

Sinds ik schrijf over mijn museumbelevingen krijg ik te maken met andere soort vragen en opmerkingen zoals: Houd jij van musea?, “Ben jij de blogger?, Sorry, ik dacht dat je Nederlands was….jouw naam en de naam Kunstkieken is zo …..eh…Nederlands.

Vaak worden de opmerkingen afgesloten met een nerveus lachje. Gelukkig kan ik door mijn juridische achtergrond heel erg stoïcijns reageren.

Het is voor het eerst dat ik hier openlijk over schrijf. Maar het is ook de eerste keer dat een museum een een tentoonstelling maakt dat over vooroordelen gaat.

Ik oordeel. Jij oordeelt. Wij oordelen.

Ik ben van mening dat iedereen een bepaald beeld heeft bij welke bevolkingsgroep dan ook én dat iedereen oordeelt. Die meningen kunnen gevormd zijn vanuit de opvoeding en (social) media. Zo wordt er vaak gezeg dat alle Joden een veel te grote neus hebben en moslims een baard dragen of een hoofddoek. Toch? Of niet?

Waar gaat de expo FACE IT! Oordelen op het eerste gezicht over?

De tentoonstelling neemt je aan de hand van teksten, foto’s, tekeningen, documenten en films die vertellen over het ontstaan van  beeldvorming uitgaand van vijf uiterlijke kenmerken: de baard, de stem, de neus, de ogen en de hoofdversiering.

In de tentoonstelling mag je jouw eigen “oordelen” meenemen.

Aan het begin van de tentoonstelling kun je anoniem laten weten wat je van de vijf hoofdpersonen in de expo vindt aan de hand van een aantal vragen. Aan het eind van de tentoonstelling kun je alle antwoorden vergelijken met die van een ander.

Eén van de vragen is “Met wie wil je niet in de lift vastzitten”? Mijn antwoord was: de vrouw met het rode shirtje.

Bij mij komt deze vrouw over alsof ze in paniek zou raken in de lift. Later in de tentoonstelling kwam ik erachter dat als ik met iemand van de vijf mensen vrienden zou worden, het Annelies zou zijn!

 

Niet alleen de actualiteit komt aan bod ook een hoop geschiedenis.

Het dragen van een hoofddoek stond rond de jaren ’50 voor elegantie en stijl. Zelfs Audrey Hepburn en Grace Kelly droegen ze graag. Tegenwoordig staat een hoofddoek symbool voor onderdrukking.  Bizar hoe dit zo is veranderd!

In de tentoonstelling kwam ik een foto tegen van Nederlandse vrouwen op het Waterlooplein.

Wist je dat tot 1965 katholieke vrouwen verplicht hun hoofd moesten bedekken in de kerk?

De gezichten van de kinderen die je op deze foto ziet zijn samengesteld uit delen van meerdere gezichten en ook hun lichamen zijn op die manier opgebouwd.

Voor de fotoserie Generation, welke je niet kan missen, op de tentoonstelling heeft fotograaf Ruud van Empel steeds ongeveer twaalf kinderen gefotografeerd, waarmee hij door middel van montage en beeldmanipulatie 35 kinderen neerzet.

De foto Generation I laat alleen maar blanke kinderen zien en de foto Generation II getinte kinderen.

De gedachte van deze foto is dat kinderen zich nog moeten vormen en op zoek zijn naar hun identiteit. De kinderen horen niet bij een specifieke groep maar zijn stuk voor stuk individueel.

Als ik naar mijn koningskoppel kijk, klopt het ook wel. Ze zijn nog puur, onbevangen en oordelen (nog) niet.

In FACE IT! valt er te ontdekken. Het is een interactieve- puur-ga-op-onderzoek-uit-tentoonstelling. Als museumbezoeker ga je aan de slag met de volgende vragen: Waar let je op, als je iemand anders ziet? Hoe vorm jij jouw oordeel? Ben je bereid om over die oordelen na te denken?

 

De #hashtaginstallatie vond ik geweldig. In de installatie kun je zien welke beelden we te zien krijgen als je online naar een bepaalde hashtag zoekt.

Hoeveel invloed heeft dat eigenlijk? Aan de hand van de hashtags #vluchteling #ongelovige en #vrouw zie je wat er rondgaat op Google, Twitter en Facebook. Sommige berichten vond ik wel schokkend.

FACE IT! Oordelen op het eerste gezicht is te zien tot en met 17 april 2017.

Het is een tentoonstelling wat je aan het denken zet. Daarnaast heb ik op sommige momenten ook heel erg hard gelachen om de vooroordelen. Terwijl sommige verhalen mij een brok in mijn keel gaven.

Rond de tentoonstelling organiseert het museum een programma met optredens, lezingen, rondetafelgesprekken, films en andere evenementen.  Voor meer informatie kiek hier!

Liefs en oordeel zelf!

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.