Film: The Seven Year Itch

The Seven Year Itch - Monroe

Een aantal weken schreef ik in mijn review over de tentoonstelling “ 90 jaar Marylin Monroe” dat ik nog nooit een film van Marilyn Monroe heb gezien.

Het Eye filmmuseum presenteert tot en met 4 januari 2017 een filmprogramma met zeven Marilyn Monroe-klassiekers.

Inmiddels kan ik zeggen dat ik er eéntje gezien heb. Op kerstavond ben ik , op uitnodiging van het museum, naar de film Seven Year Itch geweest.  Dat is de film waarin de jurk van Monroe opwaait als ze boven een ventilatierooster gaat staan.

Wist je dat de scene uiteindelijk in een studio is opgenomen? Oorspronkelijk was de opname gedaan op de hoek van de 52nd Street en Lexingtong Avenue in New York. Er stond tijdens het filmen teveel publiek omheen waardoor het opgenomen materiaal onbruikbaar werd. Er zijn 40 opnames geweest om de scene te krijgen.

Het Verhaal.

The Seven Year Itch is 105 minuten lang vertier en een abso feel-good movie. Zoals de naam al vermoed gaat de film over de theorie dat mannen in de zevende jaar van hun huwelijk vreemdgaan.

Het is zomervakantie in New York en bloedheet in de stad. Helen Sherman  (Evelyn Keyes)gaat samen met haar zoon naar Main om vakantie te vieren. Haar echtgenoot Richard Sherman (Tom Ewell) blijft in New York achter om te werken.

De trein is nog niet vertrokken en de mannen, die hun echtgenote op de trein gezet hebben, beginnen al met hun zomer-vrijgezellen-bestaan.  Behalve Richard Sherman. Not me zegt hij steeds in zichzelf.

Sherman werkt bij een uitgever en moet een manuscript beoordelen van Dr. Brubaker dat over de Seven Year Itch gaat. Na een lange dag werken neemt hij het boek mee naar huis.

Als hij thuis aankomt blijkt het appartement boven die van hem  tijdelijk verhuurd te zijn aan een meisje (Monroe). Ze is in de stad  om reclamespotjes  voor een tandpasta op te nemen.

Als hij haar ziet slaat zijn fantasie direct op hol. Gelukkig weet hij zich in te houden. Om maar niet al teveel aan het meisje van boven te denken is hij  van plan om de manuscript af te lezen in de tuin.

The Seven Year Itch - Monroe

Levende fantasie en dagdromen.

Helaas laat het boek zijn fantasie  weer op rakelen. In zijn verbeelding  ziet hij zichzelf als een man die aantrekkelijk is voor vrouwen. Iedereen verlangt naar hem, meent hij.

Net als hij uit zijn tuinstoel opstaat,  valt er plots een tomatenplant afkomstig van de verdieping boven hem.  Het meisje biedt haar excuses en vraagt aan hem wat ze voor hem kan doen. Sherman nodigt haar uit voor een drankje.

Tijdens het wachten fantaseert hij hoe ze straks binnenkomt met een avondjurk als een femme fatale.  Als ze aankomt blijkt het niet zo te zijn. Samen drinken ze een drankje en vertelt hij zijn eerste leugen. Hij liegt over het feit dat hij niet getrouwd is.  Het meisje ontdekt zijn trouwring maar is daar blij om. De reden hiervan is dat ze alsmaar ten huwelijk wordt gevraagd.

De rest van de film is hilarisch. Sherman’s fantasie slaat al lezende van het boek steeds letterlijk op hol. Uiteindelijk neemt hij het besluit om naar zijn vrouw en zoon in Maine te gaan.

De film anno 2016.

De acteerprestaties van beide hoofdrolspelers is voortreffelijk. Tom Ewell is kostelijk grappig en Marylin Monroe zet het domme blondje oogverblindend neer.  Tijdens het kijken naar de film bedacht ik mij hoe moeilijk het is om een dom blondje te spelen. Marilyn blijft liefelijk en niet al te overdreven in haar karakter.

Tijdens deze film is Monroe in het “echte leven” depressief en tijdens de opnames vergat ze vaak haar tekst. Ik vind het zo knap van haar dat ze haar rol als The Girl zo heeft kunnen neerzetten.

De film is misschien anno 2016 overdreven maar  het is een heerlijke theatrale film. Ik vind het een mustsee!

Filmbeleving in The Eye Filmmuseum.

Met mijn lief ben ik een aantal weken geleden naar de film Chinatown van Roman Polanski geweest. Met in de hoofdrol Jack Nicholson. In de bioscoopzaal viel ons op het geluid zo lekker  rauw en authentiek is.  We hebben besloten om zo nu en dan daar naar een oude klassieker gaan kijken.

The Eye Filmmuseum is een fijne locatie. Je kan er heerlijk koffie drinken en tegelijkertijd van het uitzicht genieten op het IJ.  De pont vaart regelmatig vanaf het Centraal Station Amsterdam.

Wil je ook naar de Seven Year Itch?

Deze draait morgen 28 december om 19.00 uur & aanstaande 2 januari 2017 om 16:45 uur.  Voor een andere Monroe-klassieker kiek hier!

Ik ben van plan om deze kerstvakantie nog een film in het Eye te gaan bekijken. De rest kiek ik thuis….want die Monroe is fantastisch! Last but not least wat was Marilyn Monroe prachtig in de film! Ze was een echt schoonheid.

Heb jij weleens een film van Marilyn Monroe gezien? 

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

 

NB: Dit is een gesponsorde blogbericht.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.