First Art Fair 2018

First Art Fair
Sinds ik de poster van de First Art Fair heb gezien krijg ik het nummer van Andy Williams ‘It’s the most wonderfull time of the year’ niet uit mijn hoofd.

Iedere keer als ik de poster tegen kom met First Art Fair – the most beautiful start of the year begin ik spontaan te neuriën. Stilletjes vermoed ik dat ik niet de enige ben!

Vanmiddag ben ik naar de First Art Fair in de Passenger Terminal Amsterdam geweest.

Het is de eerste kunstbeurs van dit jaar en daarnaast ook een nieuwe beurs voor hedendaagse kunst.

Het jaar 2018 is uitgeroepen tot Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert is het thema.

Maar wat is erfgoed? Volgens wikipedia is dat hetgeen wat men van onze voorouders erft. De term wordt ook toegerekend aan zaken die mensen waarderen, zich mee identificeren en dat willen bewaren en doorgeven aan de toekomstige generaties.

Op de First Art Fair ben ik op zoek gegaan naar Nederlands erfgoed (in de breedste zin van het woord) in de hedendaagse kunst.

Het thema erfgoed was een enorme uitdaging. Ik heb bijna bij alle deelnemers letterlijk in alle hoekjes moeten kijken.

Ga je mee kunst-erfgoed-kieken?

rene rikkelman dodo

In 2011 kwam een nieuwsbericht over de Dodo op het NOS Journaal.

Ik citeer “De dodo, tot 400 jaar geleden leefde deze vogel op Mauritius. Het ging de verkeerde kant op toen Nederlanders er voet aan wal zetten’’.

In 1638 begon Nederland met de kolonisatie van het eiland.

De Nederlanders zagen de dodo als voedsel. Niet alleen voor henzelf maar ook voor de dieren die ze hadden meegenomen. Het schijnt dat de huisdieren van de kolonisten los rond liepen op het eiland. Zij aten de jongen en de eieren van de dodo op. Met als het gevolg dat de dodo-populatie sterk terugliep.

De Dodo is gemaakt door Rene Rikkelman en is te zien bij Galerie Amsterdam.

robert daalmeijer

De Olympische Zomerspelen werden in 1928 in Amsterdam gehouden.

Amsterdam werd gekozen boven Los Angeles. De Olympische vlam werd voor het eerst aangestoken op 28 juli 1928 in het Olympisch Stadion in de hoofdstad. Er werd toen nog geen estafette houden, dat werd voor het eerst gedaan bij de Spelen van 1936 in Berlijn.

Ter gelegenheid van de Olympische Spelen werd een blikken trommel voor Van Melles Toffees uitgegeven.

Het schilderij ‘Amsterdam’ is gemaakt door Robert Daalmeijer en is te zien op Galerie de Vreugd en Hendriks.

Bij The Public House of Art kwam ik een aantal werken tegen die mij deden denken aan het Nederlands Erfgoed.

Andrey Kezzyn - The Night Squad

The Night Squad (Andrey Kezzyn – 2017) deed mij denken aan de beroemdste schilderij van Nederland: de Nachtwacht (1642) van Rembrandt van Rijn.

Bij elk bezoek aan het Rijksmuseum heb ik aan onze koningskoppel het verhaal van De Nachtwacht vertelt. Ik heb ze verteld dat het schilderij eigenlijk geen Nachtwacht maar ‘De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren’ heet.

Ik heb de kinderen verteld dat de mannen, schutters uit de 17e eeuw waren. De mannen liepen in de stad Amsterdam rond om de stad veilig te stellen en te houden .

Wat De Nachtwacht ‘allemaal heeft meegemaakt’ zullen ze later zelf te weten komen.

Ze kennen nu de korte versie. Die als volgt gaat: “De Nachtwacht heeft ooit in het Paleis op de Dam gehangen. Het bleek daar veel te groot voor de muur waar het moest komen te hangen. Om die reden hebben ze het doek aan beide kanten ingekort“.

De Nachtwacht is sinds 1885 in het bezit van het Rijksmuseum.

Jenny Boot - DelilahJenny Boot - Ivy

De molensteenkragen op twee foto’s (2017) van Jenny Boot deden mij denken aan het spreekwoord ‘Twee geloven op eén kussen, daar slaapt de duivel tussen ‘ en de komst van de euro in Nederland.

Waarom?

Op de molensteenkraag op de foto Delilah staan teksten van psalmen. Het lijkt ver van ons bed maar tot in de jaren 1950 had de kerk enorme invloed op het huwelijksleven van de Nederlandse katholieken. Je mocht als katholiek niet trouwen met iemand van een ander geloof of degene moest zich laten bekeren.

De eurobankbiljetten op Ivy doen mij denken aan de dag dat de gulden werd vervangen voor de euro.

Op 1 januari 2002 deed de euro, de gemeenschappelijk munteenheid voor de (meeste) lidstaten van de Europese Unie haar intrede.

Onze hoofdstad staat niet alleen bekend om de grachten, het Rijksmuseum of (ik zet er soms mijn vraagtekens bij) om haar homo-tolerantie maar ook om de coffeeshops.

 willem van hofstede

Een van de bekendste coffeeshops in Amsterdam is de The Bulldog. Henk de Vries nam op 24e jarige leeftijd, de seksshop van zijn vader over, die hij omtoverde tot een coffeeshop.

Op de foto zie je het werk van Willem van der Hofstede Icon II. Het is te zien bij Gallery Chiefs & Spirits.

The Little Street Vandal (2017) - Maartje Jaquet

Nederland staat niet alleen bekend om het schilderij De Nightwatch maar ook om Johannes Vermeer’s Little Street.

In 2015 kwam hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, Frans Grijzenhout met de exacte locatie van Het Straatje van Vermeer.  Het straatje zou zich in Delft bevinden aan de Vlamingstraat op nummer 40 en 42.

Sinds vorig jaar wordt de theorie van Grijzenhout in twijfel genomen door kunsthistorici Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer. Zij geven als argument dat de gegevens uit het belastingregister van 1667 niet overeenkomt met een kadastrale kaart uit 1832.

Wat denk jij?

De fotocollage The Little Street Vandal (2017) is van Maartje Jaquet.

Natura Morta di Pesci

Autoritratto - Feronni

Dit waren mijn verhalen. We gaan nu naar het Panoramadeck naar de expositie Giovanni Tommasi Ferroni.

Op het Panoramadeck is er een speciale verkoopexpositie van ongeveer 70 schilderijen en werken op papier van de Italiaanse kunstenaar Giovanni Tommasi Ferroni te zien.

De voorstellingen op 69 schilderijen laten een wereld zien van monumentale gebouwen, mythologische en historische figuren (zoals Neptunes, Diana de godin van de Jacht en Perseus) zien. Slechts twee vallen daarbuiten.

Het stilleven Natura Morta di Pesci is het enige kunstwerk in de ruimte dat gemaakt is op koper.

Het andere werk Autoritratto (dit heb ik nagevraagd want het stond nergens aangegeven) is een Zelfportret gemaakt op linnen. Volgens mij heeft Ferroni zich als Medusa afgebeeld? Wat denk jij?

De First Art Fair is alleen nog morgen (van 11.00 – 18.00 uur) te bezoeken.

Voor meer informatie: firstartfair.nl

Na het kunst kieken kun je op het Panorama deck bij De Kasteelhoeve een gratis wijnproeverij doen.

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.