Fishy Fashion

De titel op de flyer zorgt bij mij voor nieuwsgierigheid.

Fishy Fashion? Een tentoonstelling met de naam Fishy Fashion wat zou dat betekenen? Ah! Het gaat over visserskleding.  Eigenlijk werkkleding voor vissers.  Voor vissermannen.

Een visserman. Ik heb, als stadsmens, nog nooit een visser gezien en ken ze alleen uit boeken.

Daardoor kan ik mij er wel eentje voorstellen: een man in een  visserstrui en een broek met hoge leren laarzen, een hemd of een kiel met daarover een jas en een muts of kleine hoed. In de tentoonstelling heb ik geleerd dat die muts of kleine hoed Zuidwesters heet.  Qua uiterlijke kenmerken  denk ik aan mannen met een baard en een grote gouden oorring.

Die visserstruien zijn dus kenmerkend voor deze beroepsgroep.

Museum Vlaardingen heeft diverse visserskleding  bewaard.  Wist je dat veel van deze kleding met de hand gemaakt is en komt uit de periode van  ongeveer 1900 tot aan 1975?

Ik blijf nog even stilstaan bij die visserstrui….. waar komt die vandaan?

Van vlak over de zee…..uit Schotland en Engeland. De Nederlandse vissers namen truien mee naar huis waarna hun vrouwen deze truien gingen nabreien. In Engeland werden de truien zelfs machinaal gemaakt.

Waarom droegen vissers een oorring? Het antwoord vind je onderaan mijn blog.

Een grappig weetje is dat verschillende  vissersplaatsen zo hun  eigen patronen ontwikkelde.

Dit betekende niet dat je  aan de hand van een trui de herkomst van de visser kon aflezen. De trui kon namelijk ook ergens anders vandaan komen. Ook had je meer patronen die bijvoorbeeld naar een visgraat, haringnet of naar de zee verwezen . Grappig weetjes:  De trui zat ook vaak vrij strak om het lichaam om te voorkomen dat een vissers nergens aan bleef haken.  De mouwen krompen vaak door het zeewater.

De oudste Nederlandse visser die in een visserstrui is afgebeeld is die van Jan Storm.

De foto is gemaakt in 1867 in het Engelse plaats Sunderland. Na een zware storm is de visser  daar terecht gekomen. Van zijn belevenis heeft Storm een boek geschreven waarin hij verteld over de orkaan, de redding en het verblijf in Sunderland en zijn terugkomst naar Vlaardingen. Op de foto zie je ook een zuidwester.

De visserij bestond uit vele kleine andere beroepen. Poppenmaker Ciska Heere heeft een aantal van die beroepen uitgebeeld die te zien zijn in de tentoonstelling.  Herken jij ze?

Fishy Fashion- Vlaardingse visserskleding is te zien tot en met 13 november aanstaande.

Voor meer informatie kijk op: Museum Vlaardingen.nl

De tentoonstelling is leerzaam en erg leuk voor kinderen!

Ben jij weleens in Museum Vlaardingen geweest? Wat vond je ervan?

Liefs,

Sandra

Het antwoord:  Wanneer een visser verdronk op zee en daarna gevonden werd. Dan kon van de gouden oorring(en) de begrafeniskosten worden betaald.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 reacties

  1. Op 9 september wordt in het Museum Vlaardingen het derde boek van Stella Ruhe gepresenteerd. Zij heeft al twee boeken over visserstruien (incl. breipatronen) op haar naam staan. Voor geïnteresseerden misschien een leuke aanleiding om een bezoekje aan Vlaardingen te brengen. Leuke blog, Sandra!

  2. Leuke stuk toen ik kleine was had ik ook een fishermans trui en wij had ook van die zwaar fishermans smocks een hemd van wind en waterdicht stof. Ik ben niet van een vissers dorp maar die soort kleding was best handig op de platteland.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.