FORREAL

Vandaag ben ik naar de kunstbeurs FOR REAL geweest.

Vorig jaar heette de beurs nog Realismebeurs. Na dertien jaar heeft de beurs een nieuwe naam, maar net als zijn voorganger is ook deze beurs gespecialiseerd in figuratieve kunst en legt de nadruk op actuele schilder- en beeldhouwkunst en fotografie.

Laten we beginnen met kieken!

 

De kartonnen sculpturen van Couzijn van Leeuwen.

Deze vogels zijn gemaakt van karton en van nietjes. De nietjes hebben alleen de taak om alle stukjes karton bij elkaar te houden.

Zijn werkwijze is simpel hij snijdt en pelt het karton en maakt er fantasiewezens van. Heel soms lakt hij het karton om het een mooie glans te geven.  Het karton vind hij op straat of krijgt hij van fabrikanten.

Bertrand Russel schreef ooit “ Liefde moet zijn als een boom, met zijn wortels diep in de aarde maar met zijn takken uitgestrekt naar de hemel”.

Bij het zien van deze boom van Zsussana Gyorgyvocis moest ik aan het citaat denken. De kunstenaar maakt al een jaar of 10 bomen. In het begin waren het simpele bomen die in de loop der jaren steeds complexer zijn geworden. Het kunstwerk is gemaakt van gevlochten en gelakt staaldraad waarbij alle uiteinden van de draden gesoldeerd zijn.

Dorien van Diemen  schildert het liefst plein air, in de open lucht.

Bij deze twee schilderijen heeft ze dat ook gedaan. Zie hier de Bavokerk in Haarlem en de Rottenburcher Kirche ergens in Duitsland. Ik vond de werken zo zoet, poëtisch en een genot om naar te kijken.

Foto: Morren Galleries

“Oma’s erfenis” heet het schilderij van Walter Elst

Er valt veel te ontdekken op dit doek. De roest op het antieke schaar, de deukjes en de krasjes op de pannetjes. Oma’s bh. Haar bh is van luxueus kant. Zou ze het rendiertje van een van haar kleinkinderen hebben gekregen?

Het schilderij “Het Melkkannetje” zou in eerste instantie “Het Melkkannetje van Rembrandt en Hendrikje” heten.

Maar de titel was te lang. Net als Rembrandt schilderde Elst een donkere omlijsting en in het midden van het doek een licht onderwerp. Mijn aandacht ging vooral naar het touw op het schilderij. Het is levensecht. Over levensechte kunstwerken vertel ik je straks meer over.

Museu Europeu D’Art Modern (MEAM)

Op de kunstbeurs is een speciale expositie ingericht van het Museu Europeu d’Art Modern uit Barcelona. Dit museum is net als FOR REAL gespecialiseerd in de promotie van moderne figuratieve kunst. De collectie van het museum bestaat voor het grootste deel uit de privéverzameling van de Catelaanse architect José Manuel Infiesta.

 

MEAM besteed speciale aandacht aan het werk van de hyperrealistische schilder István Sándorfi (1948 – 2007)

Zijn werk geniet wereldwijd bekendheid, maar is nog nooit eerder in Nederland getoond. De kunstwerken komen uit diverse privécollecties. Ik stond perplex bij het zien van zijn schilderijen!

Ze zijn zo levensecht dat het bijna eng is. Sommige schilderijen zijn ook best eng, zoals La Necrophage uit 1980. Het schilderij Denise a la Muette (bovenste) dateert van 1978. Ik besef dat ik ouder ben dan deze schilderijen. Wat vond men van zijn schilderijen in die tijd? Ik kon er helaas niets van terugvinden. Wat vind jij van deze schilderijen?

De volgende kunstwerken zijn ook te zien bij de stand van MEAM

Lita Cabellut (1961) werd geboren in Barcelona en leefde tot haar 12e jaar op straat. Ze werd geadopteerd. Bij haar nieuwe familie maakte ze voor het eerst kennis met kunst en met de kunstenaars Goya en Frans Hals.

Op haar zeventiende exposeert ze voor het eerst in Madrid en kwam vervolgens naar Nederland voor haar studie aan de Gerrit Rietveld Academie. Cabellut woont en werkt nog steeds in Nederland. In Spanje is ze een befaamd kunstenaar. Op de foto hierboven, zie je een kunstwerk uit de serie Trilogy of Doubt.

Het schilderij Kids with Noun (2015) van DeAngel VisualArt valt meteen op.

Krijt in combinatie met oude foto’s het heeft wel iets. Het kruisje is van echt goud.

Ook werd ik op Amsterdam Drawing verliefd op het werk Stefan Bleekenrode.Op de beurs tekent hij ook live.

Op de foto zie je zijn laatste tekening. Het is zijn enige werk waarop hij geen auto heeft getekend.

Dit waren mijn kunstverhalen van de eerste editie van de kunstbeurs FOR REAL

Ga jij naar FOR REAL? Zo ja dan ben ik benieuwd naar jouw kunstverhalen.

Op de beurs zijn er Artist Talks op donderdag 19 en vrijdag 20 januari aanstaande. Elf kunstenaars vertellen over hun drijfveren en achtergronden van hun werk. De artists talks zijn gratis en worden gehouden in de Waterkantzaal.Elke Talk duurt 20-30 minuten.

Must see:

 Vorig jaar schreef ik al over de Spaanse street artist, Axe Colours.
Ik was meteen al fan. Dit jaar schildert hij live in de lobby twee levensgrote portretten. Yeah!
In juli 2014 zag ik voor het eerst het werk van Ernst Coppejans in de Melkweg Expo. Ik heb zojuist zijn site opnieuw bekeken. Hij maakt nog steeds mooie foto’s! 

Voor meer informatie over de beurs en de Talks kijk op Forreal

Een fijne avond,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.