Art Chapel Amsterdam

De hoofdstad van Nederland heeft er een nieuwe kunstruimte bij: Art Chapel Amsterdam

Vrijdag 20 januari 2017 opent Art Chapel Amsterdam op de Zuidas. De naam is niet gek bedacht, deze nieuwe kunstlocatie is in de voormalige Sint-Nicolaaskapel.  De ruimte wordt na lange tijd weer in gebruik genomen.

Gemeente Amsterdam heeft Stichting Art Zuid de opdracht gegeven om hier tentoonstellingen te organiseren. Dit jaar staan er vijf tentoonstellingen op de planning. Stichting Art Zuid organiseert de tweejaarlijkse beeldententoonstellingen ARTZUID.

Vandaag was ik op de perspreview van de allereerste tentoonstelling van Art Chapel Amsterdam genaamd “Zoals jij en ik”.

De openingstentoonstelling toont werken van kunstenaars Esiri Erheriene-Essi, Folkert de Jong, Natasja Kensmil, Meiro Koizumi, Eva Räder, Charlotte Schleiffert en Julia Winter.

Het zijn kunstenaars  die allemaal redelijk bekend zijn. Zo heeft Koizumi recentelijk zijn eerste museale solo-expositie gehad in De Hallen in Haarlem. Tot en met maart 2017 is werk van Kensmil te zien in het van Abbemuseum in de tentoonstelling Positions #3.

Het mooie aan deze groepstentoonstelling is dat het een samenwerking is van verschillende galerieën

In het persbericht stond dat de kunstwerken in deze tentoonstelling te maken hebben met thema’s als vervreemding, confrontatie en zelfs apocalyptische setting. Daar kon ik mij niet zo goed in vinden. Misschien kwam het door de vrieskou dat ik niet al teveel wilde nadenken. Misschien kwam het ook doordat alle kunstwerken naast elkaar hangen en dat ik niets anders kon dan alleen maar kieken en genieten.

Laten we gaan kunstkieken!

Foto: Eva Räder

Het schilderij van Eva Räder heeft dezelfde titelsong Paraguay van Iggy Pop. De personages op het schilderij zoekt ze met zorg uit.

Soms komen ze uit de kunst of media. Op die manier maakt Räder opnieuw weer nieuwe verhalen.  Het schilderij deed mij erg denken aan de schilderijen van Paul Gaugain.

De afmetingen van de tekeningen van Charlotte Schleiffert zijn enorm

De vrouw  in het roze mantelpakje is Paris Hilton. Als persoon is de hotelerfgename hier als een monster afgebeeld. Ik kan mij Paris Hilton niet eens meer voor de geest halen.

Zo lang is zij (bij mij) uit beeld. Voor zover ik mij kan mij herinneren deed Paris zich altijd voor als dom blondje terwijl ze dat niet is. Ik heb haar ook nog nooit boos of als monster zien gedragen. Jij wel? De schoenen zijn absolutely fabulous!

De aquarellen Uncovered She en Uncovererd He (2017) van  Julia Winter.

In het echt zien ze er heel anders uit dan op de foto. De tekeningen zitten in een lijst. Tussen het glas en de tekening zit een plastic vel, die een soort van diepte creëert. Het is echt mooi om te zien!

Dit keer begrijp ik de boodschap van de tekeningen wel. Het gaat erom dat je soms een beeld hebt van een persoon en dat die eerste indruk  soms wel anders uitpakt.

Soms heeft iemand een masker op ter  bescherming of zelfs een bewust gecreëerde afstand. Naarmate je iemand langer kent kan die (plastic) sluier er langzaam van af vallen.

Zoals jij en ik” is een kleine tentoonstelling waarbij, verbazingwekkend, alle kunstwerken qua formaat en zelfs kleur bij elkaar passen.

De ruimte is schitterend. Kunstwerken in een ovale ruimte komen heel anders tot hun recht. Het is bijna een magische beleving, je ziet alle kunstwerken in eén oogopslag. Je kan kieken waar je wilt, overal is kunst te zien!

Wat ik vooral mooi vond is dat de (grote) kunstwerken van verschillende kunstenaars pal naast hangen.

Wat ook mooi is, is dat de toegang tot Art Chape en dus de tentoonstelling gratis is. Yeah!

De tentoonstelling “Zoals jij en ik” is te zien tot en met 16 februari aanstaande.

Je kunt de expo op woensdag tot en met zondag , van 12.00 – 17.00 uur bezoeken.  Voor meer informatie Art Chappel.nl

Slaap lekker voor straks,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.