Lopen op Forty- Ninth Steel Cardinal (1974) – Carl Andre

Forty- Ninth Steel Cardinal (1974) - Carl Andre
Forty- Ninth Steel Cardinal (1974) – Carl Andre

In de tentoonstelling Kunst van Formaat, welke te zien was van 10 februari 2018 tot en met 29 april 2018, kon je lopen op een sculptuur.

Jawel, je leest het goed! Je kon lopen op het werk van Carl Andre ‘Forty-Ninth Steel Cardinal’ (1974). Het kunstwerk is gemaakt van staal. De hoogte is 0.5 cm, de breedte 350 cm en de lengte 350 cm.


Over zijn werk zegt Andre “Mjn werk is bedoeld om plezier te verschaffen, niets meer…”.

Andre noemt zijn sculpturen ‘sculpture as a place” met de bedoeling om de vloer en de wanden van een museumzaal op een andere manier te gebruiken.

Martin Visser (1922 – 2009 / hoofdconservator moderne kunst van 1978 tot aan 1983) zag het werk van Andre voor het eerst in een galerietentoonstelling in Düsseldorf. Zijn eerste kennismaking met het werk ging ongeveer zo;
“Waar is de tentoonstelling”?” “U staat er op.”.

Mijn eerste kennismaking met Forty-Ninth Steel Cardinal ging zo;

Tijdens mijn bezoek aan de tentoonstelling viel het mij meteen op dat het werk heel dicht bij een ingang/uitgang (het is maar hoe je het ziet) van een museumzaal was geplaatst. Het kon bijna niet anders dat je als museumbezoeker werd geforceerd om over het werk te lopen.
Vanaf de zijlijn stond ik te kijken naar de reacties van mijn mede-museumbezoekers. Sommige reacties vond ik ‘aandoenlijk’ en sommige heel grappig.

Ik zag museumbezoekers die zich rot schrokken omdat ze over het werk liepen. Andere museumbezoekers liepen over het ‘staal’ zonder dat ze het door hadden. Enkele museumbezoekers liepen er (heel voorzichtig) omheen of maakten een sprongetje om er overheen te stappen.

Ik vroeg mij eigenlijk stiekem wel af (ook als vertelde het tekstbordje het verhaal achter het werk!) of je op Forty-Ninth Steel Cardinal mocht lopen.

Met die vraag liep ik naar een suppoost/beveiliger die mij als antwoord gaf dat hij het niet wist. Via een Walkie Talkie vroeg hij om raad van een collega (die dat ook weer ging uitzoeken). Na een kwartier was het antwoord (welke ik al wist) duidelijk: Je mag erop lopen!

Na mijn rondje op Forty-Ninth Steel Cardinas stonder een rij van andere museumbezoekers die ook een rondje gingen maken en/of op het werk gingen lopen. Was jij een van die museumbezoekers? Laat dan een zeker een reactie achter!

Man man man, wat heb ik genoten die dag!
Heb jij ook gelopen op het werk van Carl Andre? Let me know!

Hier zie je mijn loopje en rondje op Forty-Ninth Steel Cardinal:

Groet en liefs,
Sandra

PS: Kijk voor de vaste collectie van het Boijmans op : Collectie Boijmans Online of op mijn blog over de vaste collectie van het Boijmans.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

  1. Dat soort aanrakingen gebeurt bij mij dan weer onbewust. Met mijn sjaal in een oliekunstwerk hangen bijv. ? Vind je het soms niet heel moeilijk om iets niet aan te raken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.