Transit ze Boijmans! Terugkieken 2015 – 2018.

Iwan Smit - Tekening Transit Boijmans
Iwan Smit – Tekening Transit Boijmans

De zin die, ik na deze zin, zal schrijven is een keiharde zin die als een klap in mijn gezicht aanvoelt.

Daar komt ie: Museum Boijmans Van Beuningen is de komende zeven jaar dicht voor een super-mega renovatie. Ik kan het nog steeds niet geloven!

Afgelopen weekend had ik zo een zin in om het Boijmans te gaan bezoeken. Helaas kon dat niet en moet ik eraan geloven.
Ik zal het museum weer betreden als ik een 50-plusser zal zijn en mijn kids twintigers.

In mijn ontkenningsfase heb ik toch maar de site van Museum Boijmans Beuningen bezocht. Op de site lees ik (met tranende ogen van de hooikoorts) het volgende;

Voor de makkelijkheid citeer ik het “Het museumgebouw aan het Museumpark is uitgeput en toe aan vernieuwing. Dit advies tot uitgebreide renovatie betekent dat het museum zijn huidige gebouwen in oude staat herstelt, weer voldoet aan de eisen van deze tijd en gereed wordt voor de toekomst. Het gerenoveerde museum vormt hierna een samenhangend geheel met het nieuwe Depot, met het Museumpark en de daaraan gelegen musea”.
Een deel van de collectie blijft gedurende de renovatie toegankelijk voor het publiek. Acht buurmusea maken tentoonstellingen onder de naam ’Boijmans bij de Buren’, mede mogelijk gemaakt door de Stichting Droom en Daad
“.

Een aantal topstukken zullen door het land reizen. Maar zeg nu eerlijk, er is toch niet mooier dan rond te dwalen in het Boijmans. Dat gevoel is onvervangbaar! Ik zal helaas toch moeten wachten totdat Boijmans haar deuren weer opent.

Op twee na, heb ik, alle tentoonstellingen gezien en over een aantal van die tentoonstellingen heb ik geschreven.

In deze blog neem ik je (weer) mee naar die tentoonstellingen die bewaard zijn gebleven op mijn blog (en daar ben ik mezelf heel dankbaar voor).

.Ik hoor heel graag van jou of jij ook naar de onderstaande tentoonstellingen bent geweest. Ook wil ik graag weten welke kunstwerk uit de vaste collectie jouw favoriet is. Laat je het mij weten?

Mijn allereerste press-preview was op de tentoonstelling De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel.

De tentoonstelling opende op 10 oktober 2015 en was tot en met 17 januari 2016 te zien. Ik weet nog dat ik super-zenuwachtig was omdat ik als enige museumblogger tijdens een presspreview aanwezig mocht zijn.

In de expo zag ik dansende boeren, narren, overspel, dronkenlappen en bedelaars. Voor het merendeel was het spot, maar het zijn onderwerpen die tot op heden herkenbaar zijn en nog steeds bestaan.

In het voorjaar van 2016 ben ik naar de tentoonstelling Vocubulary of Solitude geweest.

De 1500 m2 vloer van de Bodonzaal van het museums Boijmans was letterlijk bezaaid met clowns. Vijfenveertig levensgrote sculpturen van clowns symboliseerden samen een dag van 24 uur in het leven van een persoon.
Bij sommige clowns zag je zelfs adertjes op de voeten. Aan de andere kant bracht de stilte in de ruimte mij ook letterlijk tot stilstaan. Van de tentoonstelling raakte ik versteld en tegelijkertijd ontroerd.

De expo Vocubulary of Solitude was een hele toffe museumbeleving!

Het gekke was dat de kids, net als andere bezoekers, automatisch op de fluister-mode gingen praten. Heel bizar was dat!

De tentoonstelling Fra Bartolommeo – de goddelijke renaissance was te zien is tot 15 januari 2017.

Het mooie van deze tentoonstelling was dat het heel interessant was om te zien hoe een kunstenaar zich voorbereid op het eindresultaat. Het leukste aan de tentoonstelling is dat je alle figuren op de voorstudies (tekeningen) weer zelf kon opzoeken en zien hoe de kunstenaar ze op het schilderij heeft gezet.

In mijn blogpost besprak ik het campagnebeeld (zie boven). Daarop was de profeet Jesasja (1515 – 1516) afgebeeld. Bartolommeo heeft twee voorstudies gemaakt.

Op eerste tekening (rechts vooraan) tekent hij de vorm van de hoed en de tablet in zijn hand. Op de tweede foto (links – niet goed te zien) gaat het vooral om de mantel en de ceintuur om de middel.

Mae West Lips Sofa

Dat het Museum Boijmans van Beuningen gek van surrealisme is een museumfeit.

Het museum bezit een uitgebreide collectie van surrealistische kunst en bestaat uit 125 schilderijen, sculpturen en boeken. De basis werd al gelegd in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Het museum organiseerde in het verleden al surrealistische tentoonstellingen. Zo was er in 1967 een Magritte en in 1970 een tentoonstelling over Dali. Dali hielp ook mee met het inrichten van zijn eigen expositie.


Tot en met 28 mei 2017 toonde het museum de expositie Gek van Surrealisme.

Ik vond het supertof dat het Boijmans een wand had met kunstwerken van vrouwelijke surrealistische kunstenaars. Wist je dat zij pas in de jaren 70 erkenning kregen voor hun werk?
Ik heb geslaapwandeld, gedagdroomd en gedommeld tijdens mijn bezoek. Wat was dit een heerlijke tentoonstelling!

Ik schreef over de vaste collectie van Museum Boijmans van Beuningen die bestaat uit ruim 145.000 objecten, daar tussen zitten werken van een groot aantal beroemde kunstenaars.

Van de vaste collectie is slechts 8% zichtbaar voor ons als museumbezoeker. Het museum vond het in 2017 hoog tijd om de vaste collectie in een totaal andere opstelling te laten zien.
Zij hebben oud-hoogleraar en kunstenaar Carel Blotkamp gevraagd om een nieuwe indeling te maken. Als museumbezoeker maak je een reis door de kunstgeschiedenis.

D'red Dwarf, B'lack Hole - Jim Shaw

Vorig jaar heb ik een radioprogramma gehad bij Amsterdam FM. In de uitzending van Radio Kunst Kieken werd niet alleen gesproken over kunst. Er werd ook naar kunst gekeken.

Kunsthistoricus & schrijver Carel Blotkamp vertelt alles over het doek getiteld D’red Dwarf, B’lack Hole (2010) van de Amerikaanse kunstenaar Jim Shaw.
Het doek was te zien tot en met 29 mei 2018 in de tentoonstelling ‘Kunst van Formaat’. Luister en kijk mee!

Museumbezoeker Ageeth
Museumbezoeker Ageeth bezoekt voor het eerst in haar leven het Boijmans.

Mijn laatste blog die ik schreef was een interview met museumbezoeker Ageeth. In de tentoonstelling ‘Kunst van formaat’ liepen Ageeth (54) liepen we langs elkaar terwijl we naar elkaar lachten.

Een paar tellen daarna ben ik teruggelopen en heb ik Ageeth aangesproken. Achteraf was ik blijf dat ik dat gedaan had! Het bleek dat dit Ageeth’s allereerste bezoek aan Museum Boijmans van Beuningen was.
Samen hebben we op het bankje gezeten voor het werk van Jan Schoonhoven ‘R74 – 9’ totdat onze metgezellen ons kwamen ophalen nadat ze de tentoonstelling hadden gezien!

Dag Museum Boijmans van Beuningen, Bodon zaal! Dag Robbrechtzaal en Dag Daem zaal! Transit ze! Tot over zeven jaar! Tot in 2026!

Liefs
Sandra

PS: De vaste collectie van het Boijmans kun je ook online bekijken. Gewoon vanuit je luie stoel!

PS 2: Ik draai graag een rondje in museumzalen. Mijn laatste rondje in het Boijmans was een aantal maanden geleden. Ben jij al geabonneerd op mijn You-tube kanaal?

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.