Hoe gaat het met Sonja?

Sonja Vishnudatt
Foto: Arlinde Mestre

Kunstenaar Sonja Vishnudatt en ik volgen elkaar op Instagram.

Sonja woont in Zwitserland. Als kunstenaar werkt ze in Zwitserland en in België. In 2018 deed ze mee aan de Artcontest Bianco Scuru op Monaco. Ze werd eerste in de categorie sculpturen.

Met haar concept, voor het Memorial in Brussel, ter ere van de slachtoffers van de terroristische aanslagen in België, werd  Sonja geselecteerd voor de eindronde.

Ondanks dat we elkaar nog nooit gezien hebben (eigenlijk zijn we feitelijk alleen elkaars volgers)  hebben we elkaars privételefoonnummer.

De telefoongesprekken die ik met Sonja heb zijn intens en uitvoerig (lees: lang!).  Vorig jaar had ik een ‘blinddate’ gepland met Sonja, maar door omstandigheden heb ik onze afspraak moeten afzeggen.

“Zijn er projecten gestopt of onderbroken tijdens de lockdown?”.

Ja. Mijn  expositie is geannuleerd. In Parijs zou ik bij galerie Espace Oppidum, van 15 maart tot en met 4 april 2020, exposeren. Vanuit Zwitserland ging ik eerst naar Knokke (BE) om mijn beelden (mijn beelden worden altijd gegoten in België)  in mijn atelier in België op te halen.  In België kwam de lockdown op 13 maart, toen zat ik vast. De expositie is nu verplaatst naar oktober van dit jaar.

“Wat ben je anders gaan doen na de lockdown?”.

Voor mij was de lockdown eigenlijk geen lockdown. Eigenlijk ben ik altijd aan het werk  in mijn atelier en daardoor heb ik vrij weinig gemerkt van de Corona-maatregelen. Ik ben alleen bewust geworden van het feit dat ik niet vrij mocht bewegen. In mijn vrije tijd ga ik graag naar het strand en maak ik (bos)wandelingen, dat ben ik ook “gewoon” blijven doen.

Ik ben wel meer en meer gaan denken over de hoe de wereld zal draaien na Corona. “Hoe groei ik hierin mee? Hoe zal dat in de toekomst gaan, als het om exposeren gaat. Ik ben ook gaan denken over hoe ik naar buiten treedt met mijn sculpturen. Ik zit nu bijvoorbeeld ook aan digitaal exposeren te denken.

Breaking Out – Foto: Arlinde Mestre

“Je bent nu pas 5 jaar kunstenaar. Waarom heb je gekozen voor het beeldhouwen en niet voor bijvoorbeeld het schilderen?”

Om eerlijk te zijn heb ik van alles gedaan. Ook schilderen. Bij het beeldhouwen bleef ik hangen, dit is het voor mij! Al moet ik bekennen dat het wel zwaar werken is soms.

Heb je onlangs virtuele tentoonstellingen bezocht?”.

Ik kijk graag virtueel rond. Dagelijks bekijk ik digitale galeries en kunstmagazines online.  Ik kijk ook graag naar kunstwerken van Dali en Rodin, die twee zijn mijn favorieten kunstenaars.

Wat vind je van Rodin? Die man was niet bepaald vrouw-vriendelijk!

Rodin heeft Camille nooit goed behandeld. Dat ga ik zeker niet goedkeuren. Ik kijk niet naar Rodin voor het persoonlijke, dat stukje zet ik van mij af. Ik kijk alleen naar zijn werk als kunstenaar én daar leer ik van.

“Ben je al naar een museum geweest?”

Nee ik heb niks bezocht. Voor de lockdown ben ik naar het Rietberg Museum in Zurich geweest. Ze hebben daar een uitgebreide collectie van Oosterse kunst. Dat spreekt mij enorm aan en die ben ik gaan bekijken. 

 “Met welk kunstenaar  zou je één week opgesloten willen zitten?”.

Lorenzo Quin of Damien Hirst. Quinn heb ik in London ontmoet. Ik heb een uitnodiging gehad om hem te bezoeken in zijn atelier in Madrid. Hirst heb ik ook ontmoet in Venetië.

“Je mag maar één kunstenaar kiezen Sonja.”

Dan kies ik voor Lorenzo Quinn omdat ik nog niet een kunstwerk in zijn oeuvre ben tegenkomen die mij niet raakt. Bij Damien Hirst is dat wel zo.

“In welk museum zou je één nacht en twee dagen opgesloten willen zitten?”.

Hier twijfel ik ook. Tussen Dalí’s Theatre-Museum in Figueres of Musee Rodin in Parijs.  Ik ben naar beide musea geweest

Ik weet dat ik nu moet kiezen.  Als ik moet kiezen kies ik voor Dali ’s Theatre Museum in Figures. Ik heb daar genoten van de omgeving.  Dat Surrealisme van Dali spreekt mij erg aan en komt ook terug in mijn eigen sculpturen. .

“De vraag “Wat ga je als eerste doen als de lockdown voorbij is?” sla ik over.

(lacht!)

Lieve Sonja,  Het is altijd een genot om met jou te praten en te Whatsappen. Wat fijn om je stem weer eens gehoord te hebben. We gaan elkaar zeker een keer ontmoeten!

Ben je nieuwsgierig naar haar projecten? Kijk dan op haar site: http://sonjavishnudart.com/NL/index.html.

Of op Instagram.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.