Hoe gaat het met Sonja?

Kunstenaar Sonja Vishnudatt en ik volgen elkaar op Instagram.

Sonja woont in Zwitserland, maar heeft in Knokke (België) haar tweede verblijf ook haar atelier.

In 2018 deed ze mee aan de Artcontest Bianco Scuro in Monaco/MonteCarloBay waar ze haar eerste prijs won in de categorie sculpturen.

Met haar concept, voor het Memorial in Brussel van de Belgische Overheid, ter ere van de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Europa werd Sonja geselecteerd voor de eindronde.

Ondanks dat we elkaar nog nooit gezien hebben en dat we feitelijk alleen elkaars volgers zijn, hebben we elkaars privételefoonnummer.

Soms spreken we elkaar via de app en dan zijn de gesprekken die ik met Sonja heb intens en uitvoerig (lang!). Vorig jaar had ik een blinddate gepland met Sonja, maar door omstandigheden moest ik onze afspraak afzeggen.

Foto: Arlinda Mestre

“Zijn er projecten gestopt of onderbroken tijdens de lockdown?”.

Ja! Mijn expositie in Parijs is helaas twee dagen voor de lockdown geannuleerd. In Parijs zou ik in Galerie Espace Oppidum, van 16 maart tot en met 5 april 2020, exposeren. Vanuit Zwitserland ging ik eerst naar Knokke (BE) om mijn sculpturen van het atelier op te halen, ook omdat ze in België worden gegoten, blijven ze in Knokke staan voor het gemak van het transport.

Even een zijsprong:

Het traject van de Bronzen Sculpturen, dus van klei of van was tot brons heb ik altijd zelf gedaan. (Het gieten laat ik over aan de bronsgieters). Na het gieten komt het grove werk; het uithakken van mijn sculptuur, het schoonspuiten ervan en daarna het ciseleren.

Als ik tevreden ben dan ga ik over tot patineren. Tegenwoordig kan dat in verschillende kleuren.

In België kwam de lockdown op 13 maart, toen zat ik vast. De expositie is nu verplaatst naar oktober van dit jaar.

“Wat ben je anders gaan doen na de lockdown?”.

Voor mij was de lockdown eigenlijk geen lockdown,  ik ben altijd bezig in mijn atelier of met iets wat daarmee te maken heeft. Ik heb vrij weinig gemerkt van de Corona-maatregelen, buiten dat ik bewust was dat ik niet overal vrij mocht bewegen.

In Knokke waren de Tweede-verblijvers namelijk niet welkom.

In mijn vrije tijd ga ik graag naar het strand, bos of de Zwitserse bergen en maak ik lange wandelingen, dat ben ik ook “gewoon” blijven doen.

Ik ben wel meer en meer gaan denken over de hoe de wereld zal functioneren na de Corona-crisis en hoe het beste is om hierin te bewegen.

We kunnen niet om de digitale wereld heen en zal het exposeren misschien minder worden ?  Geen idee, ik hoop het niet, juist dan maak ik contact met mijn mensen.

  • Tango Of Love
  • Breaking Out
  • Ohm

“Je bent nu 5 jaar fulltime kunstenaar. Waarom heb je gekozen voor het beeldhouwen en niet voor bijvoorbeeld het schilderen?”

Om eerlijk te zijn, schilderen heb ik óók gedaan. Net als  beeldhouwen met steen en hout. Bij het sculpturen van Bronzen Beelden bleef ik hangen, dit is het voor mij!  Al moet ik bekennen dat het wel zwaar werken is én ik met één sculptuur soms twee jaar bezig ben voordat het klaar staat in mijn atelier. Om dan vervolgens te transporteren voor een expositie zoals vorig jaar in Venetië met bootjes naar een galerij.

“Heb je onlangs virtuele tentoonstellingen bezocht?”.

Ik kijk graag virtueel rond. Dagelijks bekijk ik digitale galeries en kunstmagazines online.  Ik kijk ook graag naar kunstwerken van Dali en Rodin, die twee zijn mijn favorieten kunstenaars.

“Rodin. Die man was niet bepaald vrouw-vriendelijk. Wat vind je daarvan?”

Rodin heeft Camille nooit goed behandeld. Dat ga ik zeker niet goedkeuren. Ik kijk niet naar Rodin voor het persoonlijke, dat zet ik van mij af. Ik kijk alleen naar zijn werken. Dat boeit mij.

“Ben je al naar een museum geweest?”

Nee ik heb niks bezocht. Voor de lockdown ben ik naar het Rietberg Museum in Zurich geweest. Ze hebben daar een uitgebreide collectie van Oosterse kunst. Dat spreekt mij enorm aan en die ben ik gaan bekijken.  

 “Met welk kunstenaar zou je één week opgesloten willen zitten?”.

Lorenzo Quinn of Damien Hirst. Quinn heb ik in London ontmoet en heb een uitnodiging om hem te mogen bezoeken in zijn atelier in Spanje.

“Je mag maar één kunstenaar kiezen Sonja!”

Dan kies ik voor Lorenzo Quinn omdat ik nog niet één kunstwerk in zijn oeuvre ben tegenkomen die mij niet raakt. Bij Damien Hirst is dat anders, zijn expositie in Venetië vond ik waanzinnig mooi, doch niet al zijn werken.

“In welk museum zou je één nacht en twee dagen opgesloten willen zitten?”.

Hier twijfel ik ook. Tussen Dalí’s Theatre-Museum in Figueres of Musee Rodin in Parijs.  Ik ben naar beide musea geweest

Ik weet dat ik nu moet kiezen (lacht!). Als ik moet kiezen dan kies ik voor Dali ’s Theatre Museum in Figures. Daar heb ik genoten van de omgeving.  Dat abstracte en Surrealisme van Dali spreekt mij erg aan en komt ook terug in mijn eigen sculpturen.

“De vraag “Wat ga je als eerste doen als de lockdown voorbij is?” sla ik over.

Lieve Sonja,  Het is altijd een genot om met jou te praten en te Whatsappen. Wat fijn om je stem weer eens gehoord te hebben. We gaan elkaar zeker een keer ontmoeten in Zwitserland of Knokke. Bosie en een Brasa!

Ben je nieuwsgierig naar Sonja Vishnudatt en haar projecten? Kijk dan op haar site: Sonjavishnudatart.com Volgen kan ook via Instagram en Facebook.

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.