Hoe gaat het met Marijke?

Marijke de Vries is beeldend  kunstenaar en (tango)danser. In 2018 bereikte mij het bericht dat de directeur van Loods 6  Marijke had uitgenodigd om een project te organiseren op basis van een kunstenaarsboekje “Falling Angel” dat Marijke in 2015 maakte.

Love in the times of Corona - 120 x 120 cm
Love in the times of Corona – 120 x 120 cm

Ik werd nieuwsgierig naar Marijke de Vries. Wie is zij? Wat doet zij? Dat resulteerde erin dat ik Marijke heb uitgenodigd  in mijn radioprogramma waarin zij vertelde over haar project “Onderweg”.

Niet tot mijn verbazing bleek Marijke een te kek persoon te zijn met een hier en daar een tikkeltje brutaliteit.

“Zijn er projecten gestopt of onderbroken tijdens de lockdown?”.

Ja. Ik doe een kunstproject over online dating dat heet Tinder-TimesTinder Times heeft  subsidie gekregen van het Amsterdams Fonds voor Kunst (AFK). In mei jongstleden  zou de opening zijn in Sexyland (alternatieve culturele club van Aukje Dekker).

De opening van Tinder Times is verplaatst naar  21, 22 en 23 en 24 november aanstaande. Het project heeft meerdere onderdelen zoals een project op een ROC school en in een Huis van de Wijk in Amsterdam Noord.

Tinder Times? Aan de hand van de titel vermoed ik wel iets…maar vertel”

Op een avond kon ik niet slapen en puur uit verveling heb ik mij aangemeld bij Tinder. Ik ben toen gaan ‘swipen’. Een van mijn matches vroeg aan mij: “Jij bent toch beeldend kunstenaar? Ik zou wel willen poseren”.

“Begrijp ik het goed. Door de corona maatregelen is dus het fysiek daten (ná online daten)  tijdelijk gestopt terwijl het online juist wél verder ging. Hoe ben je toen te werk gegaan met het project? “.

Marijke de Vries - Tinder Times
Marijke in de studio én in gesprek met model Bas.

Klopt. Vóór de maatregelen heb ik vijf verschillende mannen bij mij op het atelier geschilderd. Met de rest van de mannen heb ik sinds Corona via videobellen, afgesproken en hen geschilderd.

“Je zou kunnen zeggen dat je “anders” te werk bent gegaan?”

Inderdaad. Mijn modellen poseren nu online voor me, ook naakt.

“Hoe was dat? “

Voor mij werkt het net zo goed. Ik praat nog steeds met het model en we hebben echt contact met elkaar. Het is nog steeds kwetsbaar en intiem. Een bijkomstigheid is wel dat voor mij veiliger voelt.

“Hoezo veiliger?”

Het is de fysieke -niet nabijheid, het bellen waardoor het veiliger voelt voor mij. Het is makkelijker om een sessie te beëindigen. Ik kan het videogesprek stoppen als het niet goed voelt.

Tot nu toe heb ik maar 1x een negatieve ervaring gehad. Dat was in mijn atelier. Ik had bij die man geen prettig gevoel en toen nam ik het besluit om hem niet helemaal naakt te laten poseren.

Op die manier, met al mijn ervaringen zie ik Tinder Times als een artistiek onderzoek naar online daten.  Ik probeer via het project ook maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken zoals feminisme en rolpatronen.

In de kunstgeschiedenis is het vaak zo dat de man de vrouw kiest en als object maakt. De vrouw is zijn muze. Ik heb dat omgedraaid bij Tinder Times. Als vrouw kies ik online mijn mannelijke modellen. Mijn modellen zijn naakt en heb ik, als vrouw, mijn kleding aan, terwijl ik ze schilder.

“Wat vonden de mannen ervan?”

Ze vonden het allemaal leuk.

“Heb je onlangs virtuele tentoonstellingen bezocht?”.

Ik bekijk zeer regelmatig de Corona-archives waar ik ook aan mee doe. Daarnaast ben ik  volop bezig met Instagram. Dat medium brengt mij weer op nieuwe ideeën. Kunstruimte Nieuw Dakota heeft mijn project via een Open Call geselecteerd en ook op Instagram gepubliceerd.  Er komt een digitale expositie van een selectie uit Tinder Times naast een ‘echte’ expositie in juli en augustus in Nieuw Dakota.

“Nu de musea weer open zijn. Wat was de eerste tentoonstelling die je hebt gezien?”

Ik ben naar het Stedelijk Museum geweest voor de expositie Nam June Paik – The Future is Now.  Het is een erg mooie expositie. In het Stedelijk heb ik ook de nieuwe directeur ontmoet.

Ik ben blij dat ik weer naar een museum kan. De energie van een kunstwerk moet je echt zelf ervaren, in het echt zien.

“Met welk kunstenaar zou je één week opgesloten willen zitten?”.

Werkelijk geen idee. Ik zou nooit met niemand opgesloten willen zitten. Dat kan ik gewoonweg niet. Ik vind de Corona-maatregelen al erg genoeg!

“In welk museum zou je één nacht en twee dagen opgesloten willen zitten?”.

Museum Voorlinden daar! Het heeft zo een fijne energie en de ruimte eromheen is fantastisch. Daar dus!

“Ik weet het antwoord al, maar ik stel toch de vraag. Wat ga je als eerste doen als  anderhalve meter samenleving voorbij is?”

Tango dansen! Ik niet wachten. Ik mis het dansen enorm.Volgens het protocol Dans is het vanaf 1 juli  weer mogelijk om te dansen met een (je) vaste partner. Die heb ik niet. Dus nog wat langer afzien.

Lieve Marijke, Wat een superproject is Tinder Times! Ik kom zeker kijken bij Sexy Land en een theetje drinken. Zullen we dan een rondje draaien in jouw atelier? We houden contact. Liefs, X -Sandra

Ben je nieuwsgierig naar Marijke en haar projecten? Kijk dan op haar site: Marijke de Vries.nl (niet up-to-date). Voor een sneak-preview van Tinder Times kun je het best Marijke’s Instagramaccount bezoeken: @devries.marijke

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.