Hoe gaat het met Urias?

Broadcastmagazine - meer kleur op de Nederlandse televisie
Broadcastmagazine 27 mei 2005

Urias Boerleider en ik kennen elkaar van way way back. In onze jonge jaren leerden we elkaar kennen op de filmset van een commercial waarin wij figureerden.

In 2004 sloten we een pact met elkaar met het doel dat wij de Nederlandse televisie ‘meer kleur’ wilden geven.

In mei 2018 studeerde Urias af als regisseur en dramadocent aan de Toneelacademie in Maastricht.

Hij deed dat door een toneelbewerking van het boek ‘Een Ander Land’ van James Baldwin. De première was op 24 mei in het Bijlmerparktheater. Uiteraard nodigde ik hem uit bij Radio Kunst Kieken.

Het contact met Urias mybrother from another mother is altijd gebleven. We zien elkaar niet vaak, maar als we elkaar zien of bellen dan komen we tijd te kort. Want kletsen kunnen wij wel he?

“Zijn er projecten gestopt of onderbroken tijdens de lockdown?”.

Ja.

“Vertel”.

Onlangs heb ik de rechten van het boek ‘En ik herinner me Titus Broederland’ van Auke Hulst gekregen. Samen met mijn collega Yentl Gijbels zou ik het concept voor een theaterstuk uitwerken. Yentl woont in Antwerpen en ik in Amsterdam. Voor nu is dat gecanceld. Het is de bedoeling dat wij dat in de toekomst weer zullen gaan oppakken.

Om kort te zijn: alle projecten zijn gecanceld en heb ik tot en met de derde week van juli geen werk.

Samen met actrice Paula Lima en muzikanten Guillermo Celano en Iman Spaargaren zijn wij bezig met de voorbereidingen van onze muziektheatervoorstelling genaamd Het Eiland op te zetten. Het stuk gaat over eenzaamheid en immigratie.

Het idee is om ons stuk te spelen (pas in 2021) op het Amsterdam Fringe Festival. Alles is op dit moment ongelofelijk onzeker.

“Wat doe je nu of ben je juist  anders gaan doen?”.

Niets. Of jawel! Het is een belangrijk ding wat ik als acteur anders ben gaan doen. De fysieke casting is tijdelijk van de baan en ik ben veel meer bezig met self-takes voor een auditie. Dat heb ik de afgelopen tijd veel meer gedaan dan in de 18 jaar dat ik acteur ben.

“Heb je onlangs virtuele tentoonstellingen bezocht?”.

Nee helemaal niet. Ik stond wel op het punt om het te gaan doen. Het is heel gek wat ik je nu ga vertellen maar door sommige negatieve ervaringen die ik las op social-media heb ik het niet gedaan. Normaliter laat ik mij door niets beïnvloeden.

“Voor alles is een eerste keer. Wat was de aanleiding?”

Naast de negatieve ervaringen die ik tegenkwam, las ik ergens dat je maar beperkt toegang heb tot een desbetreffende tentoonstelling. Nu ik er over nadenk denk ik: baat het niet dan schaad het niet.En jij?

Urias Boerleider

“Ik ben de interviewer. Maar nee. Nu de musea per 1 juni a.s. weer opengaan. Wat is de eerste tentoonstelling die je wilt zien?”

Niet per se een tentoonstelling. Ik wil naar Museum Voorlinden want daar ben ik nog nooit geweest. Op mijn lijst staan het Centre Céramique in Maastricht en het Kröller-Müller Museum. In het Kröller-Müller wil eigenlijk alleen naar de beeldentuin en lopen op Jardin d’émail  van Jean Dubuffet.

“Met welk regisseur zou je één week opgesloten willen zitten?”.

Met Steve McQueen. Ik  kijk echt tegen hem op! Als autonome filmmaker is hij in staat om universele verhalen te vertellen vanuit zijn culturele achtergrond en persoonlijke fascinaties.

“In welk museum zou je één nacht en twee dagen opgesloten willen zitten?”.

In het Metropolitan Museum of Art. Ik zou dolgraag het werk van Jean Michel Basquiat die niet op zaal zijn willen bekijken.

“Wat ga je als eerste doen als de lockdown voorbij is?”

Als het echt helemaal voorbij is dan wil ik heel graag alleen naar de bioscoop. Gemiddeld ging ik twee a drie keer per week naar de film. Een bioscoopbezoek is een onderdeel van mijn leven. Ik mis het, ook de dames die constant aan het praten zijn tijdens het kijken naar een film!

Urias, zoals altijd was het meer dan gezellig aan de telefoon. Ik kom je binnenkort ophalen voor en dagje Voorlinden okay? Nu je  toch ‘iets’ meer tijd hebt kun je ook wat vaker mijn blog lezen!  So so lobi Sandra

Ben je nieuwsgierig naar Urias en zijn projecten? Kijk dan op zijn Instagram, LinkedIn en Filmography IMDb.com. Een site volgt binnenkort.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.