Een licht van stilte in Museum Klooster ter Apel

Op dit moment is het Museum Klooster ter Apel druk bezig met de voorbereidingen van hun nieuwe tentoonstelling, waarvan de titel mijn aandacht trok.

tentoonstelling klooster ter apel

Een licht van stilte, het Klooster in vier seizoenen heet de tentoonstelling die 13 juni aanstaande opent. Het woord “stilte” deed het em.

De afgelopen tien weken staat mijn leven op zijn kop door de stilte om mij heen.  Ik heb na tijden zoveel stilte gehoord. Ik moet zeggen dat ik dat super-zen en rustgevend vind. Bang ben ik ook, bang dat ik aan deze stilte zal gaan wennen.

De tentoonstelling toont foto’s van  André Dümmer die het Middeleeuws klooster en haar omgeving in alle seizoenen heeft gefotografeerd.

Dümmer (1963) is een fotograaf uit Ter Apel en fotografeert sinds 2013. Zijn foto’s  zijn gericht op natuur en landschap in  binnen- en buitenland. In 2019 studeerde André af aan de Fotovakschool te Apeldoorn.

Daarnaast is hij werkzaam voor verschillende  weekbladen, magazines en bij de lokale nieuwskrant RTV Westerwolde.

De stilte van het licht geeft warmte in alle seizoenen van het jaar, het licht overwint de duisternis en het licht laat ons zien.

De expositie toont foto’s waarin de  verscheidenheid aan licht de hoofdrol speelt. Zo zien we het middeleeuws Klooster in al haar glorie in de vier verschillende seizoenen: de kleurrijke herfst, de sneeuwwitte winter, de frisgroene van het voorjaar en het zonnige palet van de zomer.

  • Andre Dummer - klooster ter Apel
  • tentoonstelling Licht van Stilte

De expositie past in de huidige tijdsgeest.

Sinds het coronavirus de wereld in zijn greep heeft zijn overal ter wereld de straten en pleinen, parken, terrassen en noem maar op, totaal leeg en uitgestorven.  Er is geen mens te bekennen!

Waarschijnlijk heb je de beelden daarvan gezien op televisie, het internet of social media. Dit vond ik de het mooiste filmpje dat ik ben tegengekomen.

Wat ik altijd zo mooi vind aan de beelden en ook aan de foto’s van Dümmer is dat er ook geen enkel persoon te bekennen is. Juist dat aspect maakt dat je meer de aandacht geeft en krijgt aan de omgeving en de architectuur. Wat vind jij?

Meer informatie over de tentoonstelling: Museum Klooster ter Apel

Meer informatie over Dümmer: www.aureliatree.com.

Een hele fijne avond,

Liefs,

Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en met toestemming van Museum Klooster ter Apel en André Dümmer gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.