Japonisme in Doesburg

Naar aanleiding van mijn recensie over de tentoonstelling Japan Modern, collectie Elise Wessels dat dit weekend voor het laatst te zien is in het Rijksmuseum kreeg ik een email  met een leuke uitnodiging.

De email kwam van Santino Melssen, voorzitter van het Lalique Museum in Doesburg. Zijn vraag was of ik de Japanse prenten in de tentoonstelling Art Nouveau & Japonisme, een nieuwe golf wilde komen bekijken. Ook deze tentoonstelling is door Elise Wessels geopend en er zijn een aantal prenten uit haar collectie te zien.

Op dat verzoek ben ik natuurlijk ingegaan.

De setting van de tentoonstelling is intiem.

Dit komt omdat het museum geen grote tentoonstellingsruimtes heeft maar gezellige kleine kamertjes. De prenten worden daar in raamvitrines getoond.

Dit prentje van Harumura Tadao heet Flower en Girl (1931) en de titel verklapt het al.

Het gaat om een meisje en een bloem.  Mijn aandacht ging voornamelijk naar het meisje, maar na het lezen van de titel, viel bij mij pas de bloem op.

De regen en warmte van de stad Tokyo zijn voelbaar bij deze prent van Henmi Takashi genaamd One Hundred views of New Tokyo (1930).

En wat is er met de vrouw aan de hand? Gaat ze oversteken of blijft ze staan op de weg?  Volgens mij heeft ze liefdesverdriet. Ik vind het altijd heerlijk om verhalen te fantaseren bij dit soort prenten. Wat zijn jouw gedachten hierbij?

Op deze prent  uit 1930 van Asaga Manjiro wast de vrouw haar haren niet, ze is ze aan het aan het wassen kleuren.

De meeste prenten zijn gemaakt in de periode dat Japan aan het moderniseren was.  Japanse kunstenaars lieten zich inspireren door Westerse kunstenaars. Omgekeerd was dit ook het geval.  Kunstenaars zoals Van Gogh (links)  en Gaugain werden ook geprikkeld door de Japanse prenten.

Alphons Mucha Doesburg

In de expositie zijn niet alleen maar Japanse prenten te zien maar ook kunstwerken van  Matisse, Gaugain, Chagall, Breitner, Mesdag en Mucha te zien.

Zo is er ook een originele Alfons Mucha te zien. De meeste werken komen uit privécollecties en zijn nog nooit eerder getoond. Ik kon niet anders dan mijn ogen de kost geven en ben om die reden vergeten om de werken te fotograferen.  Zo in de ban was ik van het kunstwerk. Dit plaatje heb ik van het internet gehaald.

De tentoonstelling Art Nouveau  & Japonisme, een nieuwe golf is te zien tot en met 18 juni 2017.

Een mustssee voor liefhebbers van art nouveau.

Voor informatie kijk op: Lalique Museum

Fijne avond,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.