Winterse Muziekreis

Neerlans koudste festival is dit jaar in Amsterdam neergestreken. Ik heb het natuurlijk over het Nederlands IJsbeeldenfestival.

In de periode van twee weken heeft een team van 40 professionele sneeuw- en ijskunstenaars afkomstig uit Ierland, Hongarije, Canada, Rusland, Estland, Tsjechië, Engeland,  de Verenigde Staten, Zwitserland, Finland, België en Nederland sneeuw- en ijssculpturen gemaakt.

Vanmiddag heb ik een filmpje op social media geplaatst waar je kunt zien hoe deze  ijskunstenaar te werk gaat.

Vorig jaar maakte ik een winterse wereldreis. Het thema van dit jaar is “Music Inspires”.

De bekendste popsterren en zelfs instrumenten ontbreken niet in de ruim 3.000 m2 vrieshal. Zulllen we gaan kunstkieken?  Doe eerst een warme jas aan, een dikke muts en sjaal om. Vergeet ook je wanten niet, want binnen is het -10 Celsius.

Ben je  winterklaar om de ijssculpturen te bekijken?

Het festival begint met de verlichte dansvloer uit de film Saturday Night Fever. Zelfs de glitter-discobol ontbreekt niet. Te grappig! Dan belandt je ineens op het Zwanenmeer, waar Odette, koningin van de zwanen omringd is door betoverde zwanen. Ik loop verder en hoor op de achtergrond muziek van Tsjaikoviski verder spelen. Prachtig!

 Mijn vingertoppen van mijn rechterhand beginnen te tintelen. Ik ga stug door met het nemen van kiekjes.

De hip hop beats loop ik letterlijk tegemoet. Ze komen uit de speakers van de grote IJs-boombox. Op de muur herken ik de hip-hop artiesten; Snoop Dog, Jay-Z en Biggy Smalls.

Terwijl de breakdancer door gaat met capriolen uithalen loop ik verder.

Wist je dat breakdance is begonnen in The Bronx in New York en dat het bedacht is door Afro-Amerikanen en Latino’s, die geïnspireerd waren door het voetenwerk van James Brown?

Andre Hazes, het boegbeeld van het Nederlandse levenslied kon niet ontbreken. Zie je welk lied er wordt uitgebeeld?

Onder een poort van sneeuw loop ik een balzaal binnen waar Andre Rieu op een viool speelt en twee dansparen die dansen op de muziek van Johan Strauss. Vorig jaar is mijn liefde voor Rieu gegroeid tijdens een tentoonstelling die ik over hem heb gezien in Museum aan de Vrijthof.

Foto: IJsbeelden Festival Zwolle

In een wolkendek, ik noem het maar IJSheaven, zie ik ze staan: Prince en David Bowie.

Deze twee grootheden zijn dit jaar gestorven. Bowie overleed op 10 januari 2016, na de strijd van achttien maanden met kanker te hebben gehad. Het gekke is dat ik op 8 januari , op de verjaardag van Bowie , deze review over de tentoonstelling David Bowie Is heb geschreven. Twee dagen erna was Bowie er niet meer.

Prince overleed 21 april van dit jaar. Als fan ben ik nog steeds in shock. Op mijn social media kun je de sculpturen van dichtbij bekijken.

Mijn rechterhand is inmiddels koud en bijna bevroren.  Toch neem ik wat laatste kiekjes!

Wolfgang Amadeus Mozart componeerde als klein kind al muziekstukken. Hier is hij als baby afgebeeld. Ze zeggen dat pasgeboren baby’s en kleine kinderen die luisteren naar klassieke muziek schijnen slim te worden.

Er is nog veel meer dan ik je heb laten zien, te bewonderen !

Ik heb genoten van de koude muzikale tour. Het IJsbeeldenfestival is een opnieuw een herkenbaar feestje. Na het kijken naar de IJsbeelden is het tijd voor chocolademelk en slagroom. Als je bent opgewarmd kun je voor de tweede keer mijn stuk lezen. Vergeet niet om voor de tweede ronde een stempel op te halen!

Goed om te weten!

As je de toegangskaarten online besteld zijn ze geldig gedurende de gehele periode tot en met 5 februari 2017. Het Nederlands IJsbeelden  Festival is toegankelijk voor rolstoelen.

Op zaterdag 4 en zondag 5 februari 2017 is het Festival toegankelijk voor blinden en slechtzienden en er is een mogelijkheid om de beelden aan te raken.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, kleed je warm aan!

Voor meer informatie over het IJsbeeldenfestival kiek hier.

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.