Paraderende Kunst #3

De Grote Kunstshow - speciale kersteditie

Aanstaande zondag staan negen kunstwerken uit de collectie van het Frans Hals Museum & de Hallen Haarlem te paraderen op het podium van Stadsschouwburg Haarlem.

Het is een speciale kersteditie van de Grote Kunstshow waarin licht, vrede, eten , saamhorigheid of juist  de eenzaamheid van kerst de revue passeren.

“Sandra, zou jij voorafgaand aandacht willen besteden aan Grote Kunstshow?” 

Dat was vorige maand de vraag van het Frans Halsmuseum. “Zou je er van te voren over willen schrijven?”. Mijn antwoord bleef dagenlang bij “EHM?” Om eerlijk te zijn wist ik niet wat ik als antwoord moest geven.

Mijn gedachte ging als eerste naar mijn lezers. Zouden die het wel leuk vinden als ik een aantal kunstwerken die getoond worden vooraf verklap?Bij edities de Grote Kunstshow van Amsterdam en Den Haag wist ik ook welke kunstwerken er van te voren kwamen. Ik heb als Amsterdammer tot nu toe alleen gekozen om iets over de Amsterdamse te verklappen.

Dit  is/wordt de derde keer dat ik over de Grote Kunstshow zal schrijven.

Het getal drie heeft in het christendom een symbolische waarde vanwege de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Deze editie staat in het teken van de kerst en de kerstgedachte en dus ga ik ervoor!

Laten we voor het eerst kieken naar de geschiedenis van de Grote Kunstshow.

De eerste editie vond plaatst in 2013 in de Stadsschouwburg Amsterdam.  Deze  nieuwe museumbeleving werd met open armen ontvangen en kreeg lovende kritieken. Kort daarna kwamen er shows in 2014 en 2016. De Grote Kunstshow in Den Haag,  Leiden en Haarlem zijn mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds (alle steden) en het VSB fonds (Den Haag en Haarlem.)

De show is een initiatief van Johan Idema in samenwerking met curator Nina Folkersma en de Stadsschouwburg Amsterdam.

Idema noemt zichzelf een gepassioneerd pleitbezorger van vernieuwing in de cultuurwereld.

Hij vindt dat kunstenaars altijd bijzonder werk maken, maar de manier waarop de kunst aan het publiek presenteren kan volgens hem anders.

Wat is het verschil met een museumbezoek?

De  Grote Kunstshow brengt beeldende kunst tot leven op de theatervloer. Je hoeft als toeschouwer alleen zittend te kijken terwijl de kunstwerken voorgeschoteld worden. Daarbij krijg je vaak ook nog een voordracht, interview, monoloog en zelfs muziek bij.  Het allerallerleukst van de show is dat je soms wel tien minuten lang aandacht geeft aan een kunstwerk.

De affiches van de Grote Kunstshow

Je zou bijna denken dat de het lichaam op de posters een sculptuur is vanwege de acrobatische poses. Maar dat is niet zo, fotografe Isabelle Wenzel is zelf model in haar foto’s. Zij gebruikt haar lichaam om deze daarna vast te leggen in een onwerkelijk  scènes.  Een leuk, maar vooral interessant, weetje is dat de fotograaf maar slechts tien seconden de tijd heeft om haar positie in te nemen nadat ze op de zelfontspanner heeft ingedrukt.  Kiek echt even op haar site voor meer kiekjes!

Tadaaaadaaaaa! Ik zal nu drie kunstwerken onthullen welke aankomende zondag te zien zijn.

 

Deze tl-buizen hebben een naam; Tentacle Thougt nr. 4 (2006 – 2008) en vormen samen een lichtsculptuur van Navid Nuur.

Tijdens de show worden de lampen op een heel bijzondere manier eén voor eén aangedraaid. Heb jij een kerstboom in huis en deze verlicht met lichtjes? Bij mij staat “ie” er al sinds woensdag en blijf tot Driekoningen (6 januari 2017) staan.

Het kunstwerk Sehnsucht (2002) zijn foto’s die aan elkaar gemonteerd zijn tot een film.

Op een   zwart-wit geblokte vloer ligt een dode zebra.  Is hij wel dood? Of staat hij straks op uit de dood?  Mijn favoriete kunstcriticus Sacha Bronswasser zal hierover meer vertellen. Voordat ik het vergeet  de film is gemaakt door Jeroen Eisinga.

Keukenstuk - Cornelis Jacobsz Delff

Met de Kerstdagen eet je vaak je buikje vol dan je lief is.

Misschien kun je iets van inspiratie voor jouw Kerst-maaltijd van het schilderij Keukenstuk (1615 – 1625 – Cornelis Jacobz Delff) halen? Of vind je dit te ouderwets en kies je voor een kant en klare kerstdiner?

De Grote Kunstshow vindt aanstaande zondag 18 december 2016 plaats om 14.00, 16.00 en 20.00 uur in de zaal van Stadsschouwburg Haarlem.

Naast de drie bovenstaande worden er nog zes andere kunstwerken getoond die afkomstig zijn uit de collectie van het Frans Hals Museum/ De Hallen Haarlem.  Het museum heeft ongeveer 700 werken van Haarlemse meesters uit de 16e en 17e eeuw, waarondere de grootse verzameling schilderijen van Frans Hals.

De show wordt dit keer opnieuw gepresenteerd door improvisatieactrice Katrijn van Bouwel.

En ik? Wat doe ik?

Ik zal tijdens een van de shows meekieken. Dit keer heerlijk ontspannen zonder dat ik er daarna nog over moet schrijven.  Ik kiek nu al uit naar de kunstwerken uit museum de Lakenhal. Ik zeg dan ook; “Dag Grote Kunstshow tot op 11 juni 2017 in Leiden, in de Leidse Schouwburg!“.

Frans Hals Museum dank voor het vertrouwen!  Ik voel mij  gevleid en vereerd dat ik van te voren mee mocht kieken!

Ga jij naar de Grote Kunstshow aanstaande zondag? Zo ja, laat dan even hieronder weten wat je ervan vond.

Fijne avond & Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.