Zij zijn Jimmie Martin!

Mag ik je voorstellen aan Jimmie Karsson (links van de foto) en Martin Nihlmar beter bekend als meubelontwerpers  Jimmie Martin.

Elk Jimmie Martin meubelstuk of object is handgeschilderd en de ontwerpen zijn een visueel spektakel door de unieke combinatie van urban invloeden en inspiratie uit de wereld van kunst, graffiti, mode en de welbekende Union Jack.

Na de officiële start van Jimmie Martin Ltd. in 2004 sleepten zij al meteen in 2005 de voor ‘Best New Designer in Practise‘ award bij de Design and Decoration Awards.

Het ontwerpersduo staat internationaal hoog aangeschreven om hun eigenzinnige meubelontwerpen en interieurprojecten.

Door de Engelse pers is Jimmie Martin vanwege hun extravagante Louis XlV ontwerpen, die een mix zijn van antiek Frans met een vleugje punk en rock ‘n’ roll, dan ook uitgeroepen tot “Rule Breakers” en “Risk Takers” op het gebied van interieur design.

Wereldwijd zijn Jimmie Martin veelgevraagde ontwerpers voor interieur- en product design.

Het duo ontwierp de legendarische gouden troon voor het spectaculaire optreden van Madonna tijdens de Super Bowl in 2012.

Naast “celebrity” klanten zoals Kelly Osbourne, Jamie Oliver en Kylie Minogue maken ook Selfridges, Liberty London, en het St. Martins Lane Hotel veelvuldig gebruik van de “one-off” ontwerpen van het duo.

Hun eerste (tweedehandse) stoel die beschilderde kostte 2 pond. Nu kopen ze voornamelijk antieke meubels op en geven die een nieuw leven. Tijd om te gaan kieken bij deze twee heren.

Hebben jullie een opleiding gevolgd?

Jimmie heeft een kunstopleiding in Zweden gedaan. Na twee jaar is hij hiermee gestopt omdat hij er niet tegen kon dat hij in een keurslijf werd gestopt. Martin heeft geen opleiding gevolgd en is letterlijk in de  ‘kunstwereld’gerold.

Wat is jullie stijl?

In de media wordt ons werk Barok & Rock genoemd. Zelf zouden wij het ‘Maximalisme’ noemen omdat we voornamelijk ecovriendelijk bezig zijn. We restaureren oude en antieke meubels en steken dat in een nieuw jasje.

Wat is jullie definitie van Kunst?

Ons definitie zou zijn: Kunst is alles om je heen. Kunst is er om je een emotie te geven en moet iets met je doen.

Oude of Moderne Kunst?

Oude en Moderne Kunst tegelijkertijd. Samen met elkaar zoals je dat in ons werk kunt zien. Ons voorkeur gaat wel naar de Renaissance en Barok meubelstijl.

Favoriete ontwerper?

De Fransman Philippe Starck; binnenhuisarchitect en industrieel ontwerper. Hij is iemand die de regels overtreedt  en zijn ontwerpen zijn op zichzelf staande kunstwerken.  Je kent Starck van de citruspers Juicy Salif. In het begin van onze carrière inspireerde hij ons enorm. Wij zijn nog steeds bewonderaars maar kiezen nu ons eigen weg.

Laatste Gallerie bezoek? 

In het The Exhibitionist Hotel in South Kensington.  Het hotel heeft 8 kunstgaleries waar vaak wisselende kunstwerken geëxposeerd worden. Daar gaan we vaak naar toe om te kijken.

Zijn jullie de hele dag met Design & Kunst bezig? 

Als je het vergelijkt met vroeger zijn we er inderdaad meer dan de helft van onze dag bezig met het bedenken van nieuwe ideeën. Het is nu ons dagelijks werk. Wat heel gek is omdat we deze ambitie in eerste instantie niet hadden. We voelen ons ‘blessed’.

Dromen? 

Een droom is al uitgekomen van onze hobby ons werk maken. Een andere droom zou zijn om over de hele wereld interieurs te ontwerpen.

Waar kunnen wij jullie werk  zien hangen of staan? 

Op dit moment hangt ons werk in Amsterdam bij de Urban Art House Gallery.

Meer zien van Jimmie Martin? Kijk dan even op hun site: http://www.jimmiemartin.com/

Wil jij ook  de handgeschilderde meubels van Jimmie Martin van heel dichtbij bekijken? Of wil je ze zelfs kopen?

Ga dan even langs Urban Art House Gallery aan de Reguliersdwarsstraat 57. De pop up gallery is er tot en met 30 juni 2015.

Fijne avond!

Liefs

Sandra

Met dank aan: Mariem Nnafie (Roycomm)

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.