Hij is Paul Spies!

paul spies

Zijn naam is Paul Spies. Sinds 2009 is hij de directeur van het Amsterdam museum.

In 1986 studeerde hij cum laude af op kunstgeschiedenis en klassieke archeologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Zijn’ museum is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2015.

Ee ninitiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. Met 30.000 tot 40.000 stemmers per jaar is de BankGiro Loterij Museumprijs al jaren een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Aan de Museumprijs is een bedrag van €100.000,- verbonden. “Een bedrag dat we graag zouden inzetten om scholen en families gratis rondleidingen aan te bieden” aldus Paul Spies

Als het museum wint is het duidelijk wat Spies met de prijs zal gaan doen. Ik wilde hem iets beter leren kennen. Ondanks zijn drukke agenda heeft hij de tijd genomen voor een kort kunstkieken- interview.

Wat is jouw definitie van Kunst? 
Mijn definitie zou zijn: dat kunst universeel dient te zijn en dat het een tijdloos karakter heeft.  Tegelijkertijd zou ze ook vooruitstrevend moeten zijn.  Kunst is iets waar mensen met zorg en aandacht naar kijken en daarna nog over nadenken.

Laatste museumbezoek?
Bill Viola’s; Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) en Fire Woman geweest.  Als groot liefhebber van Viola vond ik het prachtig om zijn werk in de Nieuwe Kerk te zien.  Viola’s werk is magisch te noemen en dat deze op een magische plek tentoongesteld wordt vind ik geweldig.

Favoriete museum?
Natuurlijk het Amsterdam Museum! Tot 2010 was het nog bekend als het Amsterdams Historisch Museum.  Het heden en het verleden van Amsterdam komen er tot leven .

jandeyman_579

Favoriete schilderij?

Dat  is de Anatomische les van Dr. Deijman van Rembrandt. Dit schilderij hangt altijd bij ons in het museum als het niet is uitgeleend. In 1723 is het schilderij voor het grootste deel afgebrand. Oorspronkelijk was het doek ongeveer 2.45 hoog en drie meter breed. Na de restauratie werd het tot het huidige formaat teruggebracht.

Het originele schilderij toonde een groepsportret met Dr. Jan Deijman en acht meester-chirurgen. Op de schilderij is te zien hoe er tijdens een anatomische les sectie plaatsvindt op de hersenen van Joris Fonteijn, alias Zwarte Jan, een ter dood gebrachte misdadiger.

Het schilderij zie ik als een eye opener omdat de lichaamshouding van de lijk naar de toeschouwer gericht is.

Ook ligt het lijk iets opgericht met de voeten naar voren gericht.  Dit betekent dat Rembrandt de werkelijkheid zoals die toen was heeft geschilderd. Hij ging letterlijk voor de hersenen en niet voor het mooie plaatje. Overigens heeft Rembrandt dit perfect in beeld gebracht.

Heb jij hart voor Amsterdam? Stem dan op het Amsterdam Museum. Dat kan nog tot en met 12 april aanstaande.

https://www.museumprijs.nl/amsterdam-museum#stem

Fijne avond!

Liefs,
Sandra

Hier kun je lezen wat ik van Bill Viola vond:

http://kunstkieken.nl/liefde-water-vuur-video/

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.