Dankzij Nina Kandinsky, de weduwe van kunstenaar Wassily Kandinsky (1866 – 1944) bezit het museum Centre Pompidou in Parijs de beroemdste Kandinsky-collecties ter wereld.
Kandinsky was een Russische kunstschilder en graficus. Zijn ‘uiteindelijke’ stijl werd gerekend tot het expressionisme.
Zestig kunstwerken zijn tot en met 10 november 2024 in het H’Art Museum in Amsterdam te bewonderen in de tentoonstelling ’Kandinsky’.
Kandinksy kende ik vooralsnog alleen als een ‘geometrische’ kunstenaar.
Daarom schrijf ik hierboven met opzet ‘uiteindelijke’ omdat hij in het begin van zijn carrière een figuratieve, zelfs bijna impressionistische stijl had. Het is onvoorstelbaar om te zien en ergens niet te geloven dat Kandinksy in de open lucht in een bos of aan zee heeft geschilderd.
In 1896 ontdekt Kandinsky Claude Monets ‘Hooiberg’ en een uitvoering van Richard Wagner opera Lohengrin. Door deze twee ‘kunstbelevingen’ wijst hij een baan aan de Universiteit Dorpat af en vertrekt naar München om zich te ‘storten’ op de schilderkunst.
Kort daarna wordt hij medeoprichter van de Phalanx-groep.
De Phalanx groep was een groep die tentoonstellingen zou organiseren voor postimpressionisten waaronder Claude Monet. In 1902 richt hij een kunstschool op met dezelfde naam, die ook toegankelijk was voor vrouwen. Daar leerde hij leerling Grabiele Münter kenner die later zijn partner werd.
Samen bezoeken zij van 23 mei tot 21 juni 1904 Nederland. Ze bezochten de steden Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Amsterdam, Zaandam, Edam, Volendam, Marken, Broek in Waterland, Hoorn en Arnhem. Kandinsky maakt tijdens deze reis veel schilderijen met paletmes in de openlucht.
Een bijzonder kunstwerk uit de Nederlandse periode is ‘Samstagabend’, letterlijk vertaald ‘’zaterdagavond’.
De gouache is gemaakt in Marken en wie zien Nederlandse vrouwen en mannen in traditionele klederdracht en klompen. Ze zijn klaar om uit te gaan. Het is echt een stukje Nederlandse geschiedenis en dat vastgelegd door niemand minder dan Wassily Kandinsky.
Het campagnebeeld van de tentoonstelling Kandinsky is het schilderij ‘Auf Weiss II (1923 – olieverf op doek – 105 x 98 cm).
Het schilderij hing aan de muur van zijn eetkamer in zijn appartement in het Bauhaus in Dessau in Duitsland. De tafel en Stoel, beide uit 1926, zijn van Marcel Breuer.
Ga je mee KunstKieken naar Auf Weiss II van Kandinksy?
Met in mijn achterhoofd het muziekstuk Ride of the Valkyries van Richard Wagner heb ik het schilderij gefilmd omdat ik het wel vond passen bij het schilderij. Het is aardig gelukt vind ik.
Wat zien we hier? Sommige kunsthistorici beweren dat op het doek de lans van Sint-Joris te zien is, welke eerder voorkwam in eerdere kunstwerken van de kunstenaar.
De voorstelling bestaat uit strakke geometrische vormen en primaire kleuren. We zien cirkels, vierkanten, driehoeken, gebogen lijnen tegen een witte achtergrond. De drie zwarte lijnen (rechtsonder) benadrukken de as van de compositie.
Wat vond ik van de tentoonstelling Kandinsky?
Kandinsky zijn abstracte kunstwerken zijn (voor mij) lastig om te begrijpen. Maar ik vind ze prachtig! Je leert de kunstenaar Kandinksy (hij was best romantisch) en zijn verloop van zijn carrière kennen. De tentoonstelling eindigt met zijn laatste en onafgemaakte kunstwerken.
De grote Salon (1922) is een bezienswaardigheid in de expositie. Kandinsky maakte deze met zijn Bauhaus-studenten. De eerste versie ging verloren in de oorlog . Een tweede editie werd in 1977 gemaakt in Centre Pompidou in Parijs. Ik maakte een aantal pirouettes in de Salon. Wat was dat een heerlijke ervaring!
Kandinsky had veel met muziek, geluid en podiumkunsten. Interdisciplinair kunstenaar Soren Siebel heeft een soundwalk ontwikkelt die museumbezoekers uitdaagt om echt te kijken naar de kunstwerken. Het was een zeer bijzondere ervaring. De volgende keer dans ik graag mee!
Ik wens je een mooie avond! Liefs,Sandra