The Gladiator

Voordat je begint te lezen; neem een kopje thee of bak koffie. Want dit wordt volgens mij de langste blogpost die ik ooit heb geschreven.

 We duiken in een stukje geschiedenis en daarna vertel ik over de tentoonstelling.

De legende van de stad Rome is, dat zij gesticht is door de tweeling Remus en Romulus.  Vondelingen die gezoogd zijn door een wolvin en later grootgebracht worden door een herder die de peuters vindt.

Remus en Romulus besluiten om een stad te stichtten op de plek waar ze ooit waren gevonden. Ze krijgen ruzie en Romulus vermoordt Remus.  Zo wordt Romulus de eerste koning van Rome en krijgt de stad haar naam. Volgens de mythe werd de stad gesticht op 21 april 753 v. Chr.

De macht van Rome werd groter en groter en breidde zich steeds meer uit; in enkele eeuwen omvatte het grote delen van Europa, het Nabije Oosten en gebieden van Noord-Afrika. Het rijk werd bestuurd door keizers, maar door allerlei omstandigheden viel het rijk aan het einde van 200 voor Chr. uit elkaar in 2 delen; een westelijk deel met Milaan als hoofdstad en een oostelijk deel met Constantinopel als hoofdstad.

Keys to Rome is een internationale tentoonstelling over de verscheidenheid binnen het Romeinse Rijk.

De tentoonstelling is in september 2014 tegelijkertijd gestart in Rome, Sarajevo, Alexandrië en Amsterdam.

 

Het is een expositie die ik als leerzaam, maar vooral erg vermakelijk vond.

Het is namelijk een interactieve expo. Met een sleutelkaart kun je extra informatie krijgen en objecten in het 3D bekijken.

Voor het eerst heb ik een andere `kijk` ervaring gehad doordat er speciale belichtingstechnieken gebruikt zijn.  De voorwerpen komen zo helder over waardoor het  lijkt alsof ze niet achter glas zitten. Heel mooi om te zien maar niet leuk voor mijn  nieuwsgierigheid  (lees: voorhoofd).

  

 

Naast de bekende dingen zoals standbeelden, torso´s, aardewerk potten en glaswerk worden ook kledingspelden (fibulae), sarcofagen, olielampjes, oliepotjes en munten getoond.

Ik vond het interessant om voorwerpen tegen te komen die in het dagelijks leven werden gebruikt. Dit zie je niet vaak.

Ik moet bekennen dat ik per ongeluk bij Keys to Rome ben beland. Mijn intentie was om naar de DWDD Popup Museum te gaan, maar daar was het zo druk dat ik hard weggerend ben. Die komt op mijn wishlist voor volgende maand te staan.

Ik ben erg blij dat ik ben geweest. Wil jij ook naar een tentoonstelling die leerzaam en vooral niet saai is? Dan is Keys to Rome zeker een aanrader. Vooral voor kinderen is het fantastisch.

Keys to Rome  is te zien tot en met 28 juni 2015

Voor een video impressie en informatie kijk op: http://www.allardpiersonmuseum.nl/

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.