KUNST KIJKEN: Wijdsbeens zitten met Jensen & Laurel

stoelen Anna Aagaard Jensen
Stoelen Anna Aagaard Jensen

In het Tropenmuseum in de tentoonstelling “What a Genderful world”  kwam ik deze stoelen tegen “waarop alleen vrouwen op mogen zitten”.

Nieuwsgierig naar de maker ervan, zocht ik het tekstbordje op en las dat vleeskleurige stoelen van conceptueel kunstenaar Anna Aagaard Jensen zijn.

Zelfverzekerd Zitten stond er op het tekstbordje en daarbij de onderstaande tekst.

Met deze stoelen nodigt ontwerper Anna Agaard Jensen vrouwen om zelfverzekerd met gespreide benen te zitten. Hiermee wil ze iedereen uitdagen om na te denken over sociale afspraken. Deze organisch gevormde stoelen zijn tegelijk ook een aanmoediging voor vrouwen om meer ruimte te nemen. Deze gevormde stoelen zijn tegelijk ook een aanmoediging voor vrouwen om meer ruimte in te nemen“.

Anna Aagaard Jensen

De stoelen dragen de namen Lady with Balls en Lady Duchess uit komen uit de serie A Basic Instinct.

Ze zijn gemaakt van polyurethaan, schuim, talkpoeder, pigmenten van make-up (blush) en lak.

Ik vermoed dat het ontzettend duidelijk is wie Lady with Balls is. De naam van de serie is gebaseerd op de film Basic Instinct. Iedereen kent de wereldberoemde scene waarin actrice Sharon Stone op een stoel zit, terwijl ze ondervraagt wordt, en heel even wijdbeens zit.

Ga je mee kunst kieken?

  • Lady Duchess - Anna Aagaard Jensen
  • Lady with Balls - Anna Aagaard Jensen

Aan Lady with Balls en Lady Duchess zie je niet meteen dat het stoelen zijn. Althans is zag het niet meteen!

Misschien heeft Jensen om die reden gekozen om de tekst “ Alleen vrouwen mogen op deze stoelen zitten” erbij te zetten.

Als je langer naar de lady’s kijkt dan zie je dat de stoelen beide een rugleuning en een plateau  hebben. De armleggers ontbreken. Op mij kwamen de stoelen grof, rauw en ook wel lomp over maar door de kleur ogen ze tóch zacht en vrouwelijk.

Het is duidelijk dat de stoelen gemaakt zijn om wijdbeens te zitten en niet voor een goede zithouding.  De stoelen zitten niet heel comfortabel. Maar dat maakt niet uit, het gaat om de boodschap!

Laila Laurel stoelen
Copyright: Laila Laurel

Tijdens het kijken naar de stoelen van Aagaard moest ik ook denken aan designer Laila Laurel, die in 2019  een designprijs won voor een stoel waarop mannen NIET wijdbeens kunnen zitten.

Zoals je ziet is de zitting van de stoel zo smal dat je je knieën tegen elkaar moet drukken om op de stoel te kunnen zitten. Geniaal bedacht!

Laurel maakte óók een stoel waarop vrouwen wijdbeens moeten zitten. Haar versie ziet er traditioneler uit.

Meer weten (én verder kunstkijken) kan op de site van Anna Agaard Jensen en Laila Laurel.

Wat vind jij van de stoelen?

Fijne avond en slaap lekker voor straks!

Liefs,

Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl.  De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.