BOEK: Kunst maakt Gelukkig – Briget Watson Payne

Kunst Maakt Gelukkig - Bridget Watson Payne

Kunst maakt gelukkig

Originele titel: How Art Can Make You Happy

Schrijver: Briget Watson Payne
Vertaler: Annemarie de Vries
Publicatiedatum: 17 juli 2018
112 pagina’s
Paperback / Formaat: 188 x 121 x 14 cm
ISBN: 978 902 909 2630
Uitgever: J.M Meulenhoff
Verkoopprijs: € 12, 50

De schrijver

Bridget Watson Payne is blogger, schrijver en daarnaast ook kunstenaar (fotograaf). Zij heeft een leer -, werk-, en winkelruimte in haar woonplaats San Francisco. Bridget werkt momenteel aan drie nieuwe boeken, die dit jaar worden uitgebracht. Ze woont samen met haar man en dochter.

Omslag

We zien een gouden rechthoek met daarin de tekst ‘Kunst Maakt Gelukkig’. De omslag is knalgeel. Zou het een verwijzing, gezien de vrolijke kleur, naar moderne kunst zijn?

Blurb

Laat je inspireren door Kunst maakt gelukkig:’Hoe ontdek je kunst die jij mooi vindt. Hoe haal je het beste uit een museumbezoek. Hoe bekijk je kunst vanuit je luie stoel. Hoe praat je over kunst op feestjes. Hoe kun je op je gemak voelen in een galerie. Hoe onthoud je de naam van een kunstenaar of van een stijl‘.

Het boek

De titel van het boek verwijst, denk ik , naar de uitspraak die Watson Payne in haar inleiding geeft “Kunst hoort geluk in je leven te brengen“.

In negen hoofdstukken vertelt Watson Payne alles wat met kunst te maken heeft. Over het praten over kunst, het kijken naar kunst en tot slot het kopen (en zelf maken) van kunst. Elke hoofdstuk begint met uitspraak / citaat die soms volgt met een quote van een kunstenaar of een ander bekend persoon waarna er dieper op de vraagstuk wordt ingegaan.

De leukste uitspraken vind ik op bladzijde 77 en 78 omdat ze op het doel van mijn blog lijken: “Zo kun je naar kunst kijken zonder de deur uit te gaan” en “Het leuke van kunst kijken in je pyjama“.

Kunst Maakt Gelukkig - Bridget Watson Payne

Op bladzijde 81 geeft Bridget hoe je je kunt verdiepen in kunstboeken (en met je pyjama van kunst kunt genieten);

– pak een kunstboek (min of meer op goed geluk)
– blader het boek langzaam door en kijk echt naar elke afbeeldingen en geniet ervan.
– doe dit minimaal een half uur.
– leg het boek dan terug en geef het een schouderklopje (en zeg tegen het boek dat je er snel in weer zult gaan kijken).

Wat mij betreft kan er als aanvulling bij: de blog kunstkieken.nl lezen en bekijken!

Daarnaast geeft Bridget technieken om namen te onthouden. Wat mij betreft kan dit in zijn geheel weggelaten worden. Ik kon er niet uit halen of Bridget dit nu grappig bedoelt of dat ze serieus is.

Zo geeft zij als tip om een rijm te verzinnen met een naam van een kunstenaar erin om zo de naam te onthouden. Of dat je kunt allitereren als je niet alleen de naam van de kunstenaar wilt onthouden maar ook de kunstvorm. Als voorbeeld gaf ze: Caravaggio = clair-obscuro en Degas = danseressen.

Bridget eindigt het boekje met een ”spiekbriefje’met kunststromingen met mannelijke (blanke) kunstenaars die je uit je hoofd kunt leren en dan naar verwijzen.

Ik heb het boek Kunst maakt gelukkig’ in vijf dagen uitgelezen.

Dat is best lang voor een klein boekje die makkelijk te lezen is. Op een of andere manier kreeg ik al vrij snel het gevoel dat Wayne het boekje in een razend (dolle) tempo heeft geschreven. Als lezer raakte ik er soms van buiten adem.

Bridget verwijst in het boek naar kunststromingen of naar begrippen zonder er inhoudelijk op in te gaan of er naar te verwijzen. Hier en daar gebruikt ze termen uit de kunstwereld zonder dit uit te leggen. Als je geen tot weinig kennis hebt of de kunstenaar niet kent dan raak je de draad van het verhaal kwijt. Als lezer kun je natuurlijk de informatie wel weer opzoeken.

Een pluspunten is dat het boekje op een luchtige manier is geschreven. Bridget laat zien dat iedereen een relatie met kunst kan krijgen én dat iedereen plezier kan beleven aan kunst. Ondanks het snelle-jelle-gehalte ga je wel nadenken over de betekenis van kunst in jouw leven. Een minpunt is dat Briget niet schrijft over haar persoonlijke ervaringen. Dat zou het boek veel interessanter maken.

‘Kunst maakt Gelukkig’ is een grappig boekje met informatie die in feite zonneklaar staat.

Voor nu leg ik het boek in de boekenkast om het over een tijd aan iemand te geven!

Een fijne dag,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

  1. ja steeds weer dezelfde tip: ” doet er niet toe” ach ja zo komt boekje vol,
    weinig diepgang; iets knulligs heeft het hier en daar.

  2. Dank je wel Sandra, ik denk dat ik het boekje ook maar eens ga lezen, misschien hoop ik stiekem op leuke verhalen die ik mijn klanten kan vertellen in mijn kunstgalerie.
    Liefs, Sheila

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.