VLOG: Manzoni in Holland

Manzoni in Holland

Tentoonstelling Manzoni in Holland
Te zien tot en met 2 juni 2019 in het Stedelijk Museum Schiedam

Waarom schilderen met verf als je ook ander materiaal kan gebruiken? Piero Manzoni deed dat. Hij maakte in de jaren zestig kunst met zijn adem, blikte zijn eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Op dat magische voetstuk werd iedereen een kunstwerk, een levend sculptuur. Met die revolutionaire aanpak werd hij bekend als één van de grote internationale vernieuwers van de 20ste eeuw. Manzoni (1933-1963) overleed op 30-jarige leeftijd aan een hartinfarct.

eieren van manzoni

Afgelopen zaterdag ben ik naar de opening van de tentoonstelling Manzoni in Holland geweest.

Bij binnenkomst werden er hardgekookte eieren met vingerafdrukken a la Manzoni uitgedeeld.  Deze gesigneerde kunstwerken werden door Manzoni bedacht en uitgedeeld in Kopenhagen en Milaan. Een daarvan is te zien in de tentoonstelling: Uova con Impronta, een ei met een duimafdruk als handtekening.

Als campagnebeeld (zie boven) is een blikje Merda d’Arista (1961) ‘gebruikt’.

Het is een van de bekendste werken van Manzoni. Hij ‘gebruikt’ zijn eigen poep als materiaal om kunst te maken. De blikjes poep weegt elk 30 gram en verschijnt in een oplage van negentig. Tegenwoordig kosten ze per stuk evenveel als 30 gram goud.

Merda D'Kunstkieken.nl Sandra Jongenelen van het Stedelijk Museum

Ik werd ook geïnspireerd door Manzoni en ik blikte twee blikjes poep in: Merda D’Kunstkieken.nl  Een daarvan heb ik overhandig aan Sandra Jongenelen van het Stedelijk Museum in Schiedam en een houd ik (natuurlijk) zelf!.

Base Magica, Scultura Vivente (1961)

Word zelf een  kunstwerk op Base Magica, Scultura Vivente (1961).

Base Magica, Scultura Vivente is een sokkel zonder werk. Het is pas compleet als je erop gaat staan of er een voorwerp op plaatst. Doordat te doen kan iedereen en alles kunst worden. Je wordt dan een kunstwerk van Piero Manzoni!

Pindakaasvloer Wim T. Schippers

Pindakaasvloer Wim T. Schippers

In de tentoonstelling is de pindakaasvloer van Wim T. Schippers uit 1962 te zien. Dit keer als driekwart ‘rondje’ met een hap.

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Eindelijk is er een tentoonstelling met humor. Ik vond het vooral geinig omdat je niet alleen kijkt maar ook zelf mee kunt doen (sokkel) en kan ruiken. Heerlijk om naar kunst te kijken die je aan het lachen maakt!

Met onderstaande vragen liep ik het museum uit.

Als Manzoni nog zou leven dan zou hij 86 jaar zijn geweest. Wat zou hij dan niet allemaal hebben gemaakt? Hoe zou zijn oeuvre er dan hebben uit gezien? We zullen het nooit weten.

In mijn vlog praat ik met Wim T. Schippers, laat ik je het campagnebeeld zien en word ik een kunstwerk op de sokkel. Vergeet niet naar de reacties op de blikjes poep te kijken!

Ben jij al geabonneerd op mijn YouTube-kanaal?

Voor meer informatie over de tentoonstelling kijk op: Stedelijk Museum Schiedam.nl

Liefs en veel kijkplezier!

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.