Klik Flash Kliek Flits

IMG_6466

IMG_6468

Vanochtend ben ik naar de tentoonstelling Look at me! geweest. Dagelijks delen miljoenen mensen wereldwijd foto’s van zichzelf.

Fotografie is een krachtig middel om te laten zien wie je bent of wilt zijn. Het is zeker niets iets van deze tijd. Kijk je mee naar mijn favo’s?

De Togolese Hélène  Amazou maakte dit portret terwijl zij illegaal verbleef in België, in afwachting van een verblijfsvergunning. Bij het kijken naar deze foto werd ik stil.  Haar trieste blik en haar houding zeggen alles. Wat vind jij?

IMG_6469

In de jaren zestig fotografeerde Malick Sidibé Malinese jongeren in allerlei dynamische houdingen. Twee meisjes laten zich fotograferen met een lp van James Brown; hun held.  Hun blijheid om te zijn is voor even. Een staatsgreep in 1968 maakt een eind aan de culturele vrijheid in Mali. Minirokken worden verboden en lp’s in beslag genomen. Studio Malick werd een plek voor jongeren waar ze even zichzelf konden zijn. Vaak met meegebrachte of geleende spullen.

IMG_6479 IMG_6477

De chinees- Nederlandse kunstenaar beschildert  zichzelf met zeventiende-eeuwse versieringen. De bloemmotieven ontleent hij aan Chinees porselein, in Nederland nagemaakt als Delfts Blauw. De  sierlijke versieringen geven mij inspiratie voor mijn nieuwe tattoo.

IMG_6474 IMG_6475

James Barnor maakte in de jaren vijftig deze foto’s in Accra; in een tijd dat waarin Ghana net een Britse kolonie is. De foto’s werden gemaakt in een studio.

IMG_6483 IMG_6484

Tot wanneer?

Look at me! is te zien tot en met 15 maart 2015 in het Tropenmuseum.

Liefs,

Sandra

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.