Liu Ye & zijn Mondriaan

mondriaanhuis, liu ye, kunstblog, museumblog, museumblogger, museumblog ,museumkaart, museumtip, musea, museum

Toen ik vorige week de tentoonstelling Mondriaan & Liu Ye bezocht stond deze nog letterlijk in de steigers en werd de laatste scheefstand rechtgezet.

Ik voelde mij als een curator in het water.

De Chinese kunstenaar Liu Ye heeft zijn eerste solotentoonstelling in Nederland waarin zijn fascinatie voor Mondriaan te zien is.  In 1989 studeerde Liu Ye in Berlijn waar hij voor het eerst kennis maakte met een originele Mondriaan. Na het zien van het schilderij werd de Nederlandse kunstschilder een blijvende en constante inspiratiebron voor de kunstenaar.

mondriaanhuis, liu ye, kunstblog, museumblog, museumblogger, museumblog ,museumkaart, museumtip, museum, musea, nederland mondriaanhuis, liu ye, kunstblog, museumblog, museumblogger, museumblog ,museumkaart, museumtip, museum, musea, nederland

In sommige werken zijn de werken van Mondriaan letterlijk onderdeel van het werk.

In andere werken zoals bij Composition with Bamboo no. 2 is het meer een abstractere uitwerking.  Ik vind het erg mooi om te zien hoe  de vlakken tussen de bamboestelen zijn geplaatst.

mondriaanhuis, liu ye, kunstblog, museumblog, museumblogger, museumblog ,museumkaart, museumtip, museum, musea, nederland mondriaanhuis, liu ye, kunstblog, museumblog, museumblogger, museumblog ,museumkaart, museumtip, museum, musea, nederland

Liu Ye is niet alleen bewonderaar van Mondriaan, maar ook van andere kunstenaars van De Stijl zoals Dick Bruna.

Een heel apart maar vooral mooi  schilderij vond ik Rietveld Schröder House at Nightfall.  Jawel, het is het huis dat ontworpen is door Gerrit Rietveld volgens de ideeën van De Stijl. Dit huis is nog steeds te zien in Utrecht. Ik ben er nog nooit geweest en door dit schilderij wil ik er graag naar toe.

mondriaanhuis, liu ye, kunstblog, museumblog, museumblogger, museumblog ,museumkaart, museumtip, museum, musea, nederland mondriaanhuis, liu ye, kunstblog, museumblog, museumblogger, museumblog ,museumkaart, museumtip, museum, musea, nederland 

De (abstractere) serie Books on Books  een mustsee. De naam zegt het al het zijn werken waarin  boeken het middelpunt zijn en die zo realistisch overkomen. Ik moest zelfs een paar keer met mijn ogen knipperen om te beseffen dat ik naar een schilderij aan het kijken was. In de laatste zaal hangt Mondrian in the Morning. Die mag je ook niet missen.

Jammer dat het een kleine tentoonstelling is.

Ik zou wel meer werken willen zien en ik ga ervan uit dat Liu Yu wel honderden kunstwerken heeft staan in zijn atelier die hier niet getoond kunnen worden.  Ik neem aan dat het door gebrek aan tentoonstellingsruimte komt.  Wie weet komt er een vervolg.

Een megapluspunt is dat de belichting perfect is. De kunstwerken zijn allemaal goed te zien en de kleuren komen goed uit . Applaus voor degene die dat heeft gedaan!

Wat ik vooral speciaal vind is dat Liu Ye in het geboortehuis van zijn meester exposeert. Had hij dat ooit durven dromen toen hij in 1992 zijn eerste werk schilderde dat verwees naar Mondriaan?

Tot wanneer?

De tentoonstelling Mondriaan & Liu Ye is te zien tot en met 9 oktober 2016. De diepe adoratie is te zien in de werken.   Net als Mondriaan noemt Liu Ye ook enkele werken “composition” met daarin ook cijfers verwerkt.

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

5 Comments

    • Ah, das lief! Ik had het veel te druk op het werk… vandaar dat ik er niet was.
      Hoop het vol te houden.. maar het is en blijft een hobby. Liefs, Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.